fbpx Το κάλεσμα του Κινέζου Πρέσβη σε επιχειρηματίες και αυτοδιοικητικούς της Βόρειας Ελλάδας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΖΟΥ ΞΙΑΟΛΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Το κάλεσμα του Κινέζου Πρέσβη σε επιχειρηματίες και αυτοδιοικητικούς της Βόρειας Ελλάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαγγέλης Λαμπάκης
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Δήμος Αλεξανδρούπολης

Η Κίνα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο Κινέζος αξιωματούχος θα κάνει και ολιγοήμερες διακοπές στη Σαμοθράκη

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην Αλεξανδρούπολη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, βρέθηκε την Πέμπτη 24 Αυγούστου ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί. Στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε μεταξύ άλλων: 


"Είχα μία πολύ φιλική και παραγωγική συνάντηση με τον δήμαρχο ο οποίος μου έκανε μία πολύ κατανοητή παρουσίαση της πόλης και της περιοχής, από την οποία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και ιδιαίτερα μεταξύ Κίνας και βόρειας Ελλάδας. Είπα στον κ. δήμαρχο ότι συγκριτικά με την Αθήνα και το νότιο τμήμα της Ελλάδας, το βόρειο τμήμα και ιδιαίτερα η Αλεξανδρούπολη είναι μέχρι σήμερα η λιγότερο γνωστή περιοχή στην Κίνα".


Σημείωσε δε ότι η Κίνα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: "Αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα, με τη συμμετοχή της Κίνας στην επικείμενη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Φέτος στη ΔΕΘ η Κίνα θα συμμετάσχει με περισσότερες από 130 εταιρίες  μεταξύ των οποίων και μερικές από τις πιο ισχυρές και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και αυτό θα αποτελέσει ρεκόρ συμμετοχών όχι μόνο στην ιστορία της ΔΕΘ αλλά και στην ιστορία μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, στην παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα. Επομένως καλώ την επιχειρηματική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία ενίσχυσης της σχέσης με την Κίνα" σημείωσε ο κος Ξιαολί.


Επίσης δήλωσε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που του παρουσίασε ο κος Λαμπάκης τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο "επειδή πριν 2.000 χρόνια οι κάτοικοι αυτής της περιοχής και η Κίνα, η Δύση και η Ανατολή συνδέονταν μέσω του δρόμου του Μεταξιού ή την Εγνατία όπως αποκαλείται από τους ντόπιους και σήμερα Κίνα και Ελλάδα βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως μακροχρόνιους στρατηγικούς εταίρους"


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν πρόγραμμα αδελφοποίησης μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και μίας πόλης της Κίνας, ενώ όπως είπε ο κος Ξιαολί "Θα βρούμε ένα παράθυρο επικοινωνίας, μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας". 


Ο κος Λαμπάκης συμφωνώντας απόλυτα με τα λεγόμενα του επισκέπτη του, του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η Ελλάδα είναι στην προσπάθεια ανάνηψης" ενώ στο πρόσωπό του είδε "έναν ισχυρό φίλο και επομένως οι φοβίες μας περιορίζονται και η αισιοδοξία μας περισσεύει. 


Μετά το δημαρχείο, ο Κινέζος πρέσβης επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον Οργανισμό Λιμένος, όπου του έγινε αναλυτική παρουσίαση των προοπτικών ανάπτυξής του. 


Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον ενημέρωσε ότι ένα ενδιαφέρον πεδίο επένδυσης για την Κίνα, θα ήταν είτε η σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς και το εκεί λιμάνι, είτε τα Logistics που σύντομα θα εγκατασταθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Σε κάθε περίπτωση, το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για το προσεχές μέλλον και ο Κινέζος αξιωματούχος αναχώρησε για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.


Ο Ζου Ξιαολί και η σύζυγος του, χθες Παρασκευή μετέβησαν στη Σαμοθράκη, για ολιγοήμερες διακοπές. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε