fbpx Κ. Σακελλαροπούλου: «Εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου: «Εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Δήμος Κομοτηνής

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: Κατά πλειοψηφία η ανακήρυξη της ΠτΔ σε επίτιμη δημότη - Σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή

Διονύσης Βοργιάς

«Ανακηρύσσει την Αυτής Εξοχότητα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Επίτιμη Δημότη του Δήμου Κομοτηνής, ως έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς της στην επιστήμη, την πνευματική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας, καθώς και ως ένδειξη τιμής στο πρόσωπό της,  καθότι ούσα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα συμμετοχής της σύγχρονης γυναίκας στην πολιτική ζωή του τόπου.

Aλλά και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της Δημοτικής Αρχής και του Λαού του Δήμου μας προς Αυτήν, γιατί με την πραγματοποιούμενη επίσκεψή της στην πόλη της Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης αποδίδει ιδιαίτερη τιμή προς την ιερή ανάμνηση των γεγονότων της 14ης Μαΐου του 1920 και εκφράζει τη μεγάλη εκτίμηση κι αγάπη της προς τον Λαό και την περιοχή μας, της ιδίας προσωπικά, καθώς και ολόκληρης της Ελληνικής Πολιτείας, την οποία εκπροσωπεί».

Αυτό ήταν το σχέδιο του ψηφίσματος με το οποίο, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης Κομοτηνής και το οποίο υιοθετήθηκε σε τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, το βράδυ της Τετάρτης.

Την πρόσκληση επιτιμοποίησης έκανε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, με πρόταση δημάρχου Γιάννη Γκαράνη.

«Όχι» από τον Σπάρτακο
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του Σπάρτακου, που διατύπωσε «σαφή αντίρρηση» όπως αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης. Δικαιολογώντας τη θέση της, η ελάσσονα αντιπολίτευση, είπε: «Έχουμε μία άρτι αναδειχθείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προερχόμενη από τον δικαστικό χώρο και επομένως δίχως πολιτικό παρελθόν.

Επίσης, στο σύντομο χρονικό διάστημα της παραμονής της στην κορυφή του κράτους δεν είχε την ευκαιρία να πει ή να πράξει κάτι το ξεχωριστό - και θα προσπεράσω κάποιες πρόσφατες δηλώσεις της που εμείς κρίνουμε ατυχείς, αφού οι πράξεις είναι που τελικά φωτίζουν το εκάστοτε πρόσωπο […]. Το σκεπτικό για την «πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» μάς πάει πολλές δεκαετίες πίσω, στα χρόνια της Ρόζα Πάρκς ή της Ελένης Σκούρα. Ούτε το ζεύγος χρωμοσωμάτων ΧΧ, ούτε και κάποιο άλλο βιολογικό χαρακτηριστικό εντυπωσιάζει πια σε οποιοδήποτε κλιμάκιο εξουσίας, ούτε και σημαίνει κάτι».

Τριήμερη περιοδεία στη Θράκη
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί από την Ξάνθη ξεκίνησε η τριήμερη περιοδεία της ΠτΔ στη Θράκη, με τον Δήμο Ξάνθης επίσης να λαμβάνει απόφαση επιτιμοποίησής της. Η κα Σακελλαροπούλου ξεκίνησε την περιοδεία της με κατάθεση στεφάνου για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο Ξάνθης, όπου έγινε και η επιτιμοποίησή της.

Συνέχισε με επίσκεψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γλαύκης, επίσκεψη στο Δ’ Σώμα Στρατού, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ξάνθης - Περιθεωρίου κο Παντελεήμονα, συνάντηση με γυναίκες της τοπικής κοινωνίας. Το βράδυ πραγματοποίησε ομιλία στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Το πρόγραμμά της συνεχίζεται σήμερα στην Κομοτηνή και περιλαμβάνει -τουλάχιστον- τα εξής: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, συνάντηση με τοπικούς φορείς στην Τσανάκλειο Σχολή, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα, περίπατο στο ιστορικό κέντρο Κομοτηνής, συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επίσκεψη στη Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών «Sunlight Recycling», Ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου «Κίκονες».

Το Σάββατο, έχει τις εξής επαφές: Επίσκεψη στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», επίσκεψη στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Γενισέα» Ξάνθης, επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», αναχώρηση για την Σταυρούπολη.

Κ. Σακελλαροπούλου: «Παράδειγμα ισοπολιτείας η Θράκη»
Λόγο στο Δημαρχείο της Ξάνθης έβγαλε η ΠτΔ, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση» το ότι βρίσκεται στο ν. Ξάνθης, από τον οποίο άλλωστε έλκει καταγωγή, όπως είπε: «Όλοι γνωρίζετε την αγάπη μου για τη Θράκη, τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την περιοχή αυτή. Έχω ρίζες από εδώ, έχω γευθεί τη ζεστασιά των Θρακιωτών, διατηρώ φιλίες και αξέχαστες αναμνήσεις».

Η κα Σακελλαροπούλου συνεχάρη «τους Έλληνες πολίτες της Θράκης -χριστιανούς και μουσουλμάνους- τόσο για την στάση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την ψυχραιμία και νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας στα σύνορα του Έβρου».

Στη συνέχεια, πρόταξε το παράδειγμα της Ξάνθης και της Θράκης ευρύτερα: «Η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο. Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα που οι σύγχρονες κοινές προκλήσεις, όπως αυτές των επιδημιών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν σύνορα και ηπείρους. Προκλήσεις τόσο μεγάλες, ώστε μόνο με διεθνή συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπισθούν, όπως ολοκάθαρα φάνηκε στην πανδημία».

Περί Θράκης και ανάπτυξης
Η κα Σακελλαροπούλου στο λόγο της ανέφερε το πολλαπλώς όλα αυτά τα χρόνια διατυπωμένο, περί ανάγκης στήριξης και ανάπτυξης της Θράκης. Είπε αναλυτικά: «Η γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της είναι τα μεγάλα της πλεονεκτήματα. Αν αξιοποιηθούν σωστά, η Θράκη μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν ειρηνικά διαφορετικοί πολιτισμοί.

Για τον λόγο αυτόν, αποτελεί εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη. Ένα κεφάλαιο που θα αξιοποιεί την γεωγραφική θέση, τις πλουτοπαραγωγικές πήγες και τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού […].

Για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής ανά κλάδο, για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και να απασχοληθούν πολλές κοινωνικές ομάδες χρειάζεται η Πολιτεία αλλά και η τοπική κοινωνία να σχεδιάσει με προσοχή. Ήδη στην Θράκη λειτουργεί ένας δυναμικός αγροτικός τομέας, όπως και ιδιαίτερα εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Και οι δύο μπορούν να αντλήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από τις καινοτομίες που συντελούνται στην ψηφιακή γεωργία, την επέκταση της ψηφιοποίησης στη βιομηχανική παραγωγή, στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Σε άλλη αποστροφή της, στα του κορωνοϊού τεκταινόμενα, δεν έκρυψε πως η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης «θα είναι δύσκολη», αναφερόμενη στον οικονομικό αντίκτυπο, που πέτυχε την χώρα μας «που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ μιας δεκαετούς κρίσης».

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η κα Σακελλαροπούλου ισχυρίστηκε πως βρίσκεται στη Θράκη «για να αντλήσω δύναμη από εσάς».

Ελπίζουμε, η παραδοχή της για την ανάγκη ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη Θράκη, να μην είναι μία ακόμη αόριστη εξαγγελία, ώστε, κάποια στιγμή, η Θράκη να πάρει… δύναμη από την Πολιτεία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φοβερά δύσκολη διαδικασία να ισορροπήσεις την οικονομία και τις απαιτήσεις της αγοράς,  κρατώντας συγχρόνως όλους τους κανόνες και τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο,  λόγω του κορωνοϊού.