ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Ιδιωτική πρωτοβουλία και τουρισμός στη Μαρώνεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρώνεια
Καγκέλες
Τουρισμός
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Οι επαγγελματίες, οι εξελίξεις στον τομέα της διανυκτέρευσης, οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και η απουσία μέριμνας εκ μέρους της δημοτικής αρχής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Αρχές του Μάη στη Μαρώνεια και το στοίχημα της προσέλκυσης επισκεπτών κερδίζουν λίγοι, ιδιώτες, εκείνοι που έχουν προνοήσει για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους νωρίς ενόψει καλοκαιριού, όπως οι Καγκέλες και οι "μόνιμοι", οι ταβέρνες και τα καφέ στο κέντρο του χωριού, στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, και στην ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο καλοκαιρινό, λόγω συνθηκών, τριήμερο αποτελεί μία πρόβα τζενεράλε για την περιοχή της Μαρώνειας, αλλά τη βρίσκει σε ρυθμούς ...χειμώνας, πλην εξαιρέσεων.


ΑΠΟΥΣΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Παρατηρούμε τη μειωμένη κίνηση στο χωριό, τα ελάχιστα ανοιχτά καταστήματα, ενώ το αρχοντικό Ταβανιώτη ακόμα δεν έχει ανοίξει. Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι συναντάμε μία παρέα νέων από τη Ρουμανία που αναζητεί πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. "Κλειστό" ενημερώνονται και μένουν να κοιτάζουν αποσβολωμένοι, περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε αρχαιολογικά ευρήματα, περιτριγυρισμένα από πρόχειρους σιδερένιους φράχτες και ερμητικά κλειστά για εκείνους. Μαζί με άλλους Βαλκάνιους επισκέπτες διέρχονται τον γεμάτο, λακκούβες, δρόμο προς το λιμάνι. Γραφικό μεν, αλλά στερούμενο βασικών υποδομών, όπως οι στοιχειώδεις τουαλέτες, το λιμάνι αδυνατεί να καταστεί προορισμός για πολύ ώρα. Οι επισκέπτες κάνουν μία βόλτα, βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες και αποχωρούν γρήγορα. Τα ελάχιστα παγκάκια που υπάρχουν εκεί για να ξαποστάσουν, καίγονται μέσα στο ήλιο. Αν δεν επιλέξουν κάποια από τις δύο ταβέρνες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παραμείνουν άλλο στο λιμάνι. 


Όσοι έχουν τη διάθεση να αναζητούν το κάτι περισσότερο στη Μαρώνεια θα κάνουν μία βόλτα προς το κλειστό αρχαίο θέατρο και από εκεί στην Μαρμαρίτσα, αν έχουν φυσικά την υπομονή να ακολουθήσουν τον δρόμο. Αν πάλι θελήσουν να πιουν έναν καφέ με θέα... θάλασσα, τότε στη μοναδική πινακίδα που γράφει Καγκέλες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ένα κατάστημα που προσφέρει καφέ και αναψυκτικά. Αν κρίνουμε βέβαια από την προσέλευση της Πρωτομαγιάς στο αναψυκτήριο, οι θαμώνες στην πλειοψηφία τους ήταν ντόπιοι, άνθρωποι που γνωρίζουν για τη λειτουργία της επιχείρησης και είχαν ενημερωθεί για το άνοιγμά της την 1η Μαΐου. Οι ξένοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. 


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ
Σε οικόπεδα παρακείμενα του αναψυκτηρίου παρατηρούμε μια έντονη ανοικοδόμηση, ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται με νέες κατασκευές. Αναγνωρίζουμε ιδιωτικές κατοικίες και ανάμεσά τους μία πινακίδα που αναγράφει στα αγγλικά τη λέξη "Villas". Παρατηρούμε το νεόδμητο κτίριο, χωρισμένο σε μικρές οικίες με αύλειο χώρο και πισίνα και αναγνωρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στον τομέα της διανυκτέρευσης στη Μαρώνεια μαθαίνουμε ότι το αποκλειστικό management του ξενοδοχείου Ρωξάνη όπως και του ξενοδοχείου Ismaros για τα επόμενα χρόνια έχει περιέλθει στην εταιρία Filos Holidays and Travel, η οποία είναι ειδικευμένη σε θέματα τουρισμού.

Τα σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια διακινούνται ήδη σε καταστήματα της περιοχής. Στο παραλιακό μέτωπο οι εργάτες φανερώνουν την κινητικότητα που υπάρχει στο κλειστό για χρόνια ξενοδοχείο King Maron. Από την περσινή χρονιά, οπότε το ξενοδοχείο περιήλθε σε βουλγαρικά χέρια, σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ", εκεί εκτελούνται εργασίες. Όμως παραμένει άγνωστο αν θα ανοίξει για το φετινό καλοκαίρι.


Το πρώτο τριήμερο του Μαΐου βρήκε απούσα τη δημοτική αρχή από τις παραλίες της Μαρώνειας, που ευτυχώς προσφέρουν απλόχερα στους επισκέπτες τους την ομορφιά τους, αλλά μόνον αυτήν... Ακόμα ένας Δήμος που μοιρολατρεί αναμένοντας για την παραχώρηση των παραλίων αλλά δεν φροντίζει για τα αυτονόητα. 


Η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης ...αδύναμη, σε μια περιοχή που φαίνεται να μην έχει ισχυρές βάσεις για τουρισμό παραλίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ίσως με το δίκιο του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης ότι στο μεγαλύτερο Δήμο της Ροδόπης μετά το Δήμο Κομοτηνής, στον Δήμο Ιάσμου συγ

Ημερολόγιο