fbpx Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σωτήρης Σέρμπος
Τουρκία

Η Τουρκία αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα

Και η τοποθέτηση του καθηγητή διεθνούς πολιτικής Σ. Σέρμπου στο ράδιο Χρόνος 87.5fm

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην αντεπίθεση πέρασε η Τουρκία, που αμφισβητεί δημόσια πλέον ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ότι η Ελλάδα με την Αίγυπτο επιταχύνουν τις διαδικασίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Αξόι, υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Όπως αναφέρει η Άγκυρα, «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους».

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο
«Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Ερωτηθείς δε για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα να εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

Σ. Σέρμπος: «Η τουρκική διπλωματία δεν αιφνιδιάζει»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για ένα σχόλιο επί των γεωπολιτικών εξελίξεων, φιλοξενήθηκε ο Σωτήρης Σέρμπος, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Η τουρκική διπλωματία δεν αιφνιδιάζει, γιατί έχει συνέπεια και συνέχεια. Εδώ και χρόνια ξεδίπλωσε ένα γεωπολιτικό όραμα της ‘γαλάζιας πατρίδας’ το οποίο εν πολλοίς αφορά την προβολή της ναυτικής ισχύος, με έμφαση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, μεταφέροντας το ότι «η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της μία αναδυόμενη δύναμη».

Πληροφόρησε ότι η ‘θαλάσσια’ αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας είναι «μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και η Ελλάδα μπαίνει σε αυτό το κάρδο». Άλλωστε, η ρητορική της Τουρκίας είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα επηρεάζεται συνολικά η Μεσόγειος και το Αιγαίο Πέλαγος (φυσικά και το θρακικό πέλαγος).

Όσο για τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο καθηγητής χαρακτήρισε τη Λιβύη μία χώρα «διαιρεμένη» και θύμισε: «η Τουρκία επιχείρησε μία πρώτη προσέγγιση από το 2010, αλλά μετά ήρθε ο εμφύλιος στη Λιβύη, άρα δεν υπήρχε το περιθώριο. Αλλά τώρα ξεδιπλώνει (το σχέδιο)».

Τέλος, ο κος Σέρμπος έθεσε και μία ακόμη παράμετρο στη συζήτηση. «Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απελευθερωθεί από τον κλοιό του κοινοτικού δικαίου και μίας πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, ήδη έχει ξεκινήσει να απευθύνεται σε διμερές επίπεδο με κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.