ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΔΥΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΕΒΡΟ

Η Θράκη συμπαρίσταται στους Έλληνες στρατιωτικούς, το μήνυμα προς τους Τούρκους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τουρκία
Έβρος
Στρατός
Διαδηλώσεις

Ρεπορτάζ Θανάσης Τσολάκης

Κοινό αίτημα όλων ο επαναπατρισμός των δύο κρατουμένων - Ειρηνικές διαμαρτυρίες στα δύο τελωνεία που ενώνουν Ελλάδα και Τουρκία


Δέκα γυναίκες μοίρασαν φυλλάδια γραμμένα σε ελληνικά και τουρκικά, στο τελωνείο Κήπων
 

Πάνω από 80 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Μαρτίου, μεταφέροντας δεκάδες άτομα που συμμετείχαν στην διαδήλωση συμπαράστασης στα πρόσωπα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και των οικογενειών τους.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση γεννήθηκε από τον Αγροτικό και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο της περιοχής, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης μιας και "αυτοί είναι που εργάζονται κατά κύριο λόγο στη μεθόριο". Παρόλα αυτά υποστηρίχθηκε από 26 συλλόγους και φορείς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θέλησαν να μεταφέρουν ένα μήνυμα προς τους κρατούμενους, αλλά και ένα μήνυμα προς τους Τούρκους.

Το μήνυμα προς τους κρατούμενους ήταν φυσικά η στήριξη και η συμπαράσταση τους σε όλη αυτή την περιπέτεια, ενώ προς τους Τούρκους το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι στόχος των δύο λαών πρέπει να είναι η συμφιλίωση και όχι η διχόνοια. "Η συγκέντρωσή μας είναι απολύτως ειρηνική" δήλωσε κατ' επανάληψιν ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους εκεί, αλλά και όλους όσοι στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.

Τα τρακτέρ πάντως δεν πήραν άδεια εισόδου στο χώρο του τελωνείου, εν τούτοις μετά από διαβουλεύσεις με την ισχυρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε στο χώρο, έγινε καταφερτό να περάσει στον χώρο μία αντιπροσωπεία δέκα γυναικών οι οποίες μοίρασαν φυλλάδια στην ελληνική και την τουρκικά γλώσσα, ώστε να γίνει γνωστό το μήνυμα της διαμαρτυρίας τους. Τα φυλλάδια έγραφαν: «Βρισκόμαστε εδώ αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, απλοί πολίτες, σύλλογοι, κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των Φερών και του Τυχερού, εμείς που μας βλέπεται και σας βλέπουμε κάθε μέρα. Είμαστε εμείς που σας λέμε καλημέρα το πρωί και εσείς καληνύχτα το βράδυ.

Που τα σύνορα και το ποτάμι δεν μας χωρίζουν και ερχόμαστε σε εσάς και εσείς έρχεστε σε εμάς, γιατί μας αρέσει αυτό το διαφορετικό που είμαστε . Ήρθαμε ειρηνικά να ζητήσουμε την συμπαράστασή σας και να ενώσετε την φωνή σας μαζί μας, προς κάθε κατεύθυνση στην χώρα σας, ότι οι δύο στρατιωτικοί μας θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Ας μην αφήσουμε ένα τυχαίο περιστατικό να χαλάσει αυτό που οι δύο λαοί μαζί χτίσαμε. Τέτοια περιστατικά γινόταν πάντα και από εσάς και από εμάς και γρήγορα τερματιζόταν.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι άδικο και το άδικο δεν το θέλει ούτε ο Θεός». Τα τρακτέρ είχαν συγκεντρωθεί στην "πάνω" πλατεία των Φερών, πριν ξεκινήσουν για το χώρο του τελωνείου, όπου έφτασαν εν πομπή. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι όλα τα τρακτέρ έφεραν αναρτημένες ελληνικές σημαίες, ενώ αμά τη αφίξη οι διαδηλωτές άπλωσαν μία σημαία πολλών τετραγωνικών μέτρων.

Οι Κήποι βέβαια δεν επιλέχθηκαν τυχαία ως τόπος συγκέντρωσης, αλλά ακριβώς επειδή είναι το σημείο από όπου διέρχονται δεκάδες Τούρκοι για εμπορικούς αλλά και ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ αποφασίστηκε η κινητοποίηση να γίνει Δευτέρα ακριβώς για να μη διαταραχθεί η -συνήθως- αυξημένη κίνηση του Σαββατοκύριακου.


Πριν τους Κήπους, οι Καστανιές
Μία ημέρα πριν από την κινητοποίηση στους Κήπους, άλλη μία διαδήλωση συμπαράστασης έλαβε χώρα στον Έβρο, αλλά αυτή την φορά στο βόρειο τμήμα του και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας. Εκεί, περίπου 5.000 άτομα -κατά κύριο λόγο μέλη συλλόγων και φορέων, 102 τον αριθμό- ζήτησαν ομόφωνα την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επί τουρκικού εδάφους και τον επαναπατρισμό των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκαν τέσσερις ομιλητές, χωρίς να πουν όμως τα ονόματά τους, επειδή η διοργανωτές είχαν αποφασίσει να δώσουν έμφαση στο περιεχόμενο των ομιλιών και όχι στα πρόσωπα.  Σταχυολογώντας σημεία από τις ομιλίες τους, αναφέρουμε: 


- "Σκέψου να 'ταν το δικό σου παιδί!  Σκέψου να ‘ταν το οδικό σου παιδί Συνέλληνα! Σκέψου να ‘ταν το δικό σου παιδί σύμμαχε! Σκέψου να ταν το δικό σου παιδί γείτονα! Τί έχουν οι λαοί να μοιράσουν σήμερα σε έναν κόσμο, σε μια περιοχή που θα έπρεπε να τους ενώνει; Που πήγαν οι διαθέσεις κατανόησης και διασυνοριακής συνεργασίας και φιλίας; Πού είναι οι πολιτικοί που τις προωθούσαν;"


-"Σήμερα εδώ στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας αφήνουμε πίσω όλα όσα μας χωρίζουν και ενώνουμε τις φωνές μας για να τονίσουμε ότι είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας και συνύπαρξης, απαιτώντας όμως την άμεση αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Οι παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου είναι μια πραγματικότητα σε καθημερινό επίπεδο με τεράστιο κόστος για όλους μας. Και, αν σε αυτές τις περιπτώσεις πλήττεται η τσέπη μας και η οικονομία μας στην περίπτωση των δυο στρατιωτικών μας έχουν πληγεί το φιλότιμο κι η αξιοπρέπεια μας" 

-"Ελευθερία στον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη! Χωρίς ακραίες φωνές περνάμε το μήνυμα της ήρεμης συμβίωσης των δύο λαών. Μπορούμε, το ξέρουμε όλοι μας γιατί το έχουμε αποδείξει. Ο πατριωτισμός στον τόπο του Διστόμου, των Καλαβρύτων, των Ιμίων, της Κύπρου, των δύο συμπατριωτών αιχμαλώτων στα λευκά κελιά της Αδριανούπολης δεν είναι ντροπή. Δεν είναι ντροπή να είμαστε πατριώτες. Αντίθετα είναι χρέος και ηθική υποχρέωση όλων μας. Θα κλείσω με τον Καζαντζάκη: Άνθρωπε μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις πράματα, Θεό έχεις μέσα σου. Το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις". 


-"Εγώ θέλω να πω και κάτι άλλο μαζί με αυτό: Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: Οι άνδρες, οι γυναίκες και οι μάνες. Εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε με αυτόν τον τρόπο και το σκοπό τον ειρηνικό σε αυτές τις μάνες, να απαλύνουμε λίγο τον πόνο τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια στα παιδιά μας. Και θέλουμε να τους πούμε ότι είμαστε δίπλα τους. Γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς εδώ, αυτή είναι η παιδεία μας, αυτό θέλουμε να ζούμε ειρηνικά και αρμονικά". 


Τέλος, σημειώνεται ότι η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας ήταν συνέχεια της ποδηλατοπορείας που είχε οργανώσει νωρίτερα την ιδία ημέρα ο ποδηλατικός σύλλογος "Ρήσος" από την πόλη μέχρι τον οικισμό των Καστανεών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ