fbpx Η Θράκη παρούσα στις σημαντικές περιπτώσεις διαφθοράς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 19 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ 2017

Η Θράκη παρούσα στις σημαντικές περιπτώσεις διαφθοράς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσοκομείο
Γιατροί
Διαφθορά

Οι σχεδόν 5.000 παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης "στοίχισαν" πάνω από 2 εκ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο

Διονύσης Βοργιάς

Παρούσα είναι η Θράκη στα μεγάλα "λαβράκια" της Αστυνομίας, που σχετίζονται με τη διαφθορά, ιδίως στον χώρο υγείας όπου το περιστατικό με τον απατεώνα ιατρό που συνταγογραφούσε παράνομα, παρουσιάζεται στην Ετήσια Έκθεση Απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) που δόθηκε στη δημοσιότητα, ως ένα από τα "κορυφαία" περιστατικά διαφθοράς, που διαλεύκανε η ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο της υγείας.

Πιο αναλυτικά, δόθηκε στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση Απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της δράσης της υπηρεσίας κατά το έτος 2017 και αναλύονται τα στατιστικά δεδομένα υποθέσεων, ποινικών διώξεων, συλλήψεων και λοιπών δράσεων που έχουν προκύψει από τη λειτουργία της.
Καταγγελίες και επιμερισμός ανά Περιφέρεια

Το σύνολο των καταγγελιών/πληροφοριών που δέχθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το έτος 2017 ήταν 1126 οι οποίες ταξινομούνται ανά τρόπο λήψης ως ακολούθως:  Τηλεφωνικές -288- (ποσοστό: 26%).  Έγγραφες (ταχυδρομικά, μέσω fax και e-mail) -798- (ποσοστό: 71%).  Αυτοπρόσωπες ή συλλογή από το προσωπικό της Υπηρεσίας -40- (ποσοστό: 3%).Από τη χαρτογράφηση των καταγγελιών/πληροφοριών ανά Περιφέρεια της χώρας, παρατηρούμε πως οι μισές καταγγελίες (54,2%) που υποβάλλονται στην Υπηρεσία αφορούν την Αττική, ενώ η κατανομή τους στην υπόλοιπη χώρα είναι σχετικά ομοιόμορφη, με ελαφρά συγκέντρωση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%), της Κρήτης (4,4%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,3%). 

Αυτό εξηγείται λόγω και της αντίστοιχης κατανομής του πληθυσμού, ο οποίος έχει συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο), αλλά και από το γεγονός ότι οι περισσότερες Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες και Υπουργεία βρίσκονται στην Αττική. Ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών. 

Πρωτιά ΑΜ-Θ (μεταξύ περιφερειών) σε ακραίες περιπτώσεις βίας αστυνομικών 2009-2017
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από το 2009 έως το 2017 έχει χειριστεί συνολικά -201- υποθέσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και αυθαιρεσίας. Ο κάτωθι πίνακας επεξηγεί τον συγκεκριμένο τομέα αδικημάτων:

Παρούσα και στην Θράκη η διαφθορά
Από τις συνολικά 1126 καταγγελίες/πληροφορίες που δέχθηκε η Υπηρεσία κατά το έτος 2017, οι 626 αφορούσαν αδικήματα διαφθοράς, τόσο στην αστυνομία, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από το σύνολο των καταγγελιών/πληροφοριών, οι περισσότερες 56% αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό (351), ένα σημαντικό ποσοστό 34%, ήταν καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων (215) και το 10% αφορούσαν καταγγελίες με συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων (60).

Αναφορικά με το περιστατικό του απατεώνα ιατρού, που εργαζόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, επακριβώς στην ετήσια έκθεση αναφέρονται τα εξής:

"Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ιατρού δημόσιου νοσοκομείου της Θράκης για παράνομες συνταγογραφήσεις. Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και έπειτα από πολύμηνη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ιατρός δημόσιου νοσοκομείου είχε προβεί σε τουλάχιστον 4.826 παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους δήθεν ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε. Σύμφωνα με σχετικό υπολογισμό, η ζημία που προκλήθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την παράνομη ως άνω δραστηριότητα, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.181.352 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο επίορκος ιατρός τελεί σε δυνητική αργία κατόπιν Απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας".
 

Επικράτεια
Περιοχή     Περιστατικά     Ποσοστό
ΑΤΤΙΚΗ    151    75% 
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ    50    25% 
ΣΥΝΟΛΟ:     201    100%

Περιφέρεια 
Περιοχή    Περιστατικά    Ποσοστό
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
& ΘΡΑΚΗΣ    10    20% 
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    12    24%
ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ    8    16% 
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    3    6%
ΚΡΗΤΗΣ    2    4% 
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ    4    8%
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ    3    6% 
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ    2    4%
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ    2    4% 
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ    2    4%
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ    2    4%
ΣΥΝΟΛΟ    50    100%
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε