ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

«Η Θράκη είναι φύλακας και φρουρός πολλών αξιών»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κ.κ. Βαρθολομαίος
Ορεστιάδα
έτος Καραθεοδωρή
Επίσκεψη

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Ορεστιάδα για το «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή» 


Εγκαινιάστηκε μουσείο της οικογένειας Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, υπό το συγκινημένο βλέμμα άνω των είκοσι απογόνων της οικογένειας Καραθεοδωρή, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Τρεις ημέρες διήρκησε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα, στην οποία έφτασε αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση από τις τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές. Η συγκεκριμένη επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Θράκη ήταν η δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια και ο λόγος για τον οποίο την πραγματοποίησε ήταν η οικογένεια Καραθεοδωρή. 
Πιο συγκεκριμένα, φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του ιατροφιλόσοφου Στέφανου Καραθεοδωρή, οποίος μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως προσωπικός ιατρός του σουλτάνου Μαχμούντ Β’ επί 32 χρόνια, ενώ θεωρείται ο Γενάρχης του γένους των Καραθεοδωρή – γένος που έχει προσφέρει σημαίνουσες προσωπικότητες στο χώρο των επιστημών. 
Ο Στέφανος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Μποσνοχώρι (ή Μπόσνα) της επαρχίας του Κάραγατς από την Ανατολική Θράκη, οι κάτοικοι του οποίου δημιούργησαν την Νέα Ορεστίάδα μετά την προσφυγιά του 1922, ενώ ειδικά οι κάτοικοι της Μπόσνας έφτιαξαν την σημερινή Νέα Βύσσα. 
Επειδή λοιπόν οι Ορεστιαδίτες λογίζουν ως συμπατριώτη τους τον Στέφανο Καραθεοδωρή, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αφιέρωσαν στη μνήμη του έτος 2017 και υπό τον τίτλο «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή» διοργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις με κορυφαία το Συμπόσιο που έγινε στην Ορεστιάδα και όλες οι θεματικές του περιστράφηκαν γύρω από τη ζωή και το έργο του Στέφανου Καραθεοδωρή και επαγωγικά στη δράση των άλλων επιφανών μελών της ιστορικής οικογένειας. 
Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, αφού ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τον Πατριάρχη για την παρουσία και συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, πρότεινε στο Πατριαρχείο –δια του κ.κ. Βαρθολομαίου- να συνδράμει το δήμο Ορεστιάδας θέτοντας υπό την αιγίδα του το συγκεκριμένο συμπόσιο ώστε αυτό να διοργανώνεται σε ετήσια βάση. 
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επέλεξε να μην σχολιάσει την συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο αναφέρθηκε εκτενώς στο γένος Καραθεοδωρή και στη συνεισφορά του τόσο στις επιστήμες, αλλά και στη διατήρηση της φλόγας του ελληνισμού ανά την υφήλιο. 
Υποδοχή μετά βαΐων και κλάδων 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στην Ορεστιάδα οδικώς και διερχόμενος από το μεθοριακό σταθμό των Καστανεών, όπου έγινε και η πρώτη υποδοχή του από τις στρατιωτικές αρχές. Η επίσημη τελετή της υποδοχής του είχε οργανωθεί στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας (πλατεία Δασίου), όπου είχε συγκεντρωθεί και πλήθος πιστών για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή. 
Στο βήμα της υποδοχής ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης εξέφρασε την συγκίνηση απάντων των Ορεστιαδιτών για την τιμή να δέχονται στην πόλη τους τον «Πατέρα του Γένους», ενώ ο Πατριάρχης ανταπαντώντας εξήρε το ήθος της οικογένειας Καραθεοδωρή αλλά αναφέρθηκε και στο σήμερα και ειδικότερα στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τοπικές αρχές για το φυσικό περιβάλλον και στη λειτουργία στην πόλη του Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Της υποδοχής ακολούθησε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Θεοδώρων της Ορεστιάδας, όπου στην προσφώνηση του ο μητροπολίτης Δαμασκηνός αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή της Θράκης, με έμφαση στην προσφυγιά του 1922 και τον αγώνα των Ορεστιαδιτών να στήσουν και αναστήσουν την νέα τους πατρίδα, ήτοι τη σημερινή Νέα Ορεστιάδα. 
Ο κος Δαμασκηνός αναφέρθηκε στον ελληνισμό της Πόλης και την επόμενη ημέρα στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, που έγινε επίσης στη Μητρόπολη Ορεστιάδας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Ορεστιάδας Δαμασκηνού, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμονος και Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμονος. Εκεί ο κος Δαμασκηνός είπε μεταξύ άλλων: «Η βασιλεύουσα είναι πάντα ζώσα στην καρδιά μας, διότι κι αν ακόμα σήμερα δεν έχει τον βασιλέα της έχει αυτόν που φέρει την κορώνα και το σάκκο του βασιλέα. Έχει τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τον πατέρα του Γένους και της Ορθοδοξίας και όσο υπάρχει ο Πατριάρχης, όσο υπάρχουν οι Φαναριώτες όσο υπάρχουν οι εκκλησιές οι ελληνικές που λειτουργούν η ελπίδα είναι ζωντανή. Η Κωνσταντινούπολη είναι ζωντανή. Είναι η βασιλεύουσα των ελπίδων μας και της ζωής μας».
Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης είπε: «Επιθυμούμε να συνδέσουμε το θυσιαστικό παρελθόν της Θράκης με το ηρωικό παρόν. Το οποίο παρελθόν τιμάται στο πρόσωπο του Στέφανου Καραθεοδωρή το δε παρόν εις το πατροπαράδοτον σέβας. Παρελθόν και παρόν αποδίδουν εν αλληλουχία συνεχώς καρπούς καλούς και αγαθούς προς όλους τους τομείς του βίου και του πνεύματος…. Μέχρι των περάτων της γης όπου εγκαταστάθηκαν, προοδεύουν οι Θράκες. Το σέβας αυτό το πατροπαράδοτο, το μοναδικό, το αναλλοίωτο, είναι το ήθος δια του οποίου ενέπνευσε τους ορθοδόξους Θράκες η μήτηρ εκκλησία της Κωνσταντινούπολης [...] Το ορθόδοξο ήθος είναι το μόνο εφόδιο, το μόνο φάρμακο, αντιμετώπισης των ποικίλλων προκλήσεων, αλλά συγχρόνως και ο ομφάλιος λώρος του συνδέσμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του εκάστοτε πατριάρχη σας με τη Θράκη [...] Η Θράκη είναι η άμεσος ενδοχώρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου φύλαξ και φρουρός πολλών αξιών».


Το Μουσείο της Οικογένειας Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα
Υπό το συγκινημένο βλέμμα άνω των είκοσι απογόνων της οικογένειας Καραθεοδωρή, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό του νέου Μουσείου της Οικογένειας Καραθεοδωρή που θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες στη Νέα Βύσσα. 


Το μουσείο έχει εγκατασταθεί σε ένα από τα ανενεργά δημοτικά σχολεία της κωμόπολης και σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση της συλλογής, η οποία περιλαμβάνει έπιπλα από το σπίτι του Στέφανου Καραθεοδωρή στο Κουρουτσεσμέ της Πόλης, διπλώματα και πτυχία τόσο του Στέφανου, όσο και άλλων μελών της οικογένειας Καραθεοδωρή, επιστολής του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και πολλά άλλα, τα οποία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στο χώρο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. 


Αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες, εν τούτοις προς το παρόν το Μουσείο φιλοξενεί μία προτομή του Στέφανου Καραθεοδωρή –όμοια με αυτήν υπάρχει και στο Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης, όπου ο ιατροφιλόσοφος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του- και τρία ταμπλό στα οποία περιγράφεται η ιστορία και το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Καραθεοδωρή. Η τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης Βαρθολομαίου περιελάμβανε επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οπότε και αποχώρησε. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.