ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ

Η πρώτη δικαστική διαμάχη του πρύτανη ΔΠΘ με τον υπουργό Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθανάσιος Καραμπίνης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΣτΕ

Ο κος Καραμπίνης είχε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Κώστα Γαβρόγλου για την απόφασή του να τον θέσει σε αναστολή 
καθηκόντων
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με τη φράση «παραμένω ακόμα πρύτανης είτε αρέσει σε ορισμένους είτε δεν αρέσει» ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο κος Θανάσης Καραμπίνης, που εδώ και επτά μήνες τελεί σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων από τη θέση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 


Ως είναι ήδη γνωστό ο κος Καραμπίνης είχε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του υπουργού Παδείας Κώστα Γαβρόγλου για την απόφασή του να τον θέσει σε αναστολή καθηκόντων.


«Έγινε η εκδίκαση την προηγούμενη Τρίτη στην ολομέλεια του ΣτΕ παρότι μερικοί θέλανε να αναβληθεί η δίκη. Η δίκη είχε τελειώσει στις έντεκα και στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη λέγανε ότι αναβλήθηκε. Είναι τόσο μεγάλη η λαχτάρα τους. Είναι ακροαματική η διαδικασία και αναπτύσσουμε τις θέσεις μας οι δύο πλευρές, η πλευρά του προσφεύγοντος και η πλευρά του υπουργού. Εγώ είχα δύο καθηγητές από το ΕΚΠΑ και από την Νομική του ΑΠΘ και αντίστοιχα ο υπουργός είχε κάποιους άλλους συναδέλφους νομικούς από την Αθήνα. Άκουσε το δικαστήριο τις θέσεις των μεν και των δε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ισχυρισμοί που προέβαλε το δικαστήριο είναι ότι ο υπουργός με έβαλε σε αποχή για να προστατεύσει την φήμη μου. Δεν είχαν κάτι άλλο να μου πούνε και είπαν ότι το έκανε για να με προστατεύσει. Παρουσίασε η δικιά μας πλευρά όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι τελείως αβάσιμη η κατηγορία που μου έχουν προσάψει, άρα είναι μη σύννομη η αποχή μου από τα καθήκοντα και δεν θα έπρεπε να γίνει. 


Εγώ προσέφυγα κατά του υπουργού και είπα ότι είναι αντισυνταγματικό. Η απόφαση θα βγει και θα λέει κατά πόσο η απόφαση του υπουργού είναι σύννομη και νόμιμη και σε περίπτωση που δεν είναι νόμιμη θα επανέλθω στα καθήκοντά μου» είπε ο κος Καραμπίνης περιγράφοντας την ακροαματική διαδικασία και επέμεινε για άλλη μία φορά στην «αθωότητα» του, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η δίωξη που υφίσταται είναι πολιτική. 


Όσο για τους λόγους που τον έχουν φέρει στο (πολιτικό) στόχαστρο του υπουργού Παιδείας, ο κος Καραμπίνης λέει: «ο κος Γαβρόγλου εναντίον μου δεν έχει τίποτα προσωπικά. Έχει όμως με αυτά που πρεσβεύω για ένα ισχυρό πανεπιστήμιο, που φωνάζω ότι το Ελληνικής Φιλολογίας πρέπει να λειτουργήσει σε αγγλική γλώσσα. Επιμένω ότι κακώς έφυγε το μουσουλμανικό διδασκαλείο από εδώ, επιμένω ότι το πανεπιστήμιο είναι πόλος ανάπτυξης της περιοχής και πρέπει να ισχυροποιηθεί και αντ’ αυτών είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι πρέπει να ενωθούμε με το πανεπιστήμιο Καβάλας» είπε ο κος Καραμπίνης και συνέχισε «χρεώνοντας» στον υπουργό  λανθασμένους χειρισμούς αναφορικά με το μέλλον του ΔΠΘ: «Αντ’ αυτού εισπράξαμε να πάει ο υπουργός στη συνέλευση του ΤΕΙ Καβάλας και να τους πει τι δουλειά έχετε να ενωθείτε με το Δημοκρίτειο, να πάτε στην Θεσσαλονίκη να ενωθείτε. 


Αυτή είναι η στήριξη του υπουργού προς το Δημοκρίτειο. Ο κος Γαβρόγλου με ορισμένους μειονοτικούς βουλευτές σχεδιάζουν την συρρίκνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Όταν ένα Δημοκρίτειο με 30χιλιάδες φοιτητές θα πάει στις 10χιλιάδες, καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για ό,τι πρεσβεύει το Δημοκρίτειο;» είπε χαρακτηριστικά. 


Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κου Καραμπίνη, υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις στο Δημοκρίτειο και καθηγητές που πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά δεν γίνεται τίποτα επί αυτών: «Υπάρχουν αυτή την στιγμή στο πανεπιστήμιο καθηγητές στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για οικονομικά κακουργήματα κατά του δημοσίου. 


Πέντε είναι οι υποθέσεις και έχουν πάει στον εισαγγελέα και για τους τρεις από αυτούς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για οικονομικά εγκλήματα κατά του δημοσίου. Όταν έχει απαγγελθεί σε αυτούς τέτοια κατηγορία από τον εισαγγελέα, για όλους αυτούς δεν έχει κάνει τίποτα ο κος Γαβρόγλου». 


Όσο τώρα για την απόφαση του ΣτΕ, ο κος Καραμπίνης δηλώνει ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους, καθώς τότε ολοκληρώνεται η πρυτανική του θητεία. Αν μετατεθεί για μετά το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο, τότε θα είναι άνευ αντικειμένου, όμως ο πανεπιστημιακός επιμένει στην αθωότητά του και τονίζει ότι αυτό που και ο ίδιος επιζητά, είναι η απονομή δικαιοσύνης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.