ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
3η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η πλατεία Ειρήνης «στάζει μέλι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης
Γιορτή Μελιού
Μέλι

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους

Δήμος Μπακιρτζάκης

Για τρίτη φορά φέτος διοργανώνεται η «Γιορτή Μελιού» στην Κομοτηνή με τους παραγωγούς να δηλώνουν έτοιμοι και για τη φετινή διοργάνωση με πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, όπως είπε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης «το Κεντρί» Νίκος Καρακωστίδης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: «Έχουμε βάλει σαν στόχο η γιορτή μελιού να είναι η γιορτή της Κομοτηνής και αισιοδοξούμε τα επόμενα χρόνια αν εισακουστούν οι προτάσεις μας να είναι πιο καλές γιορτές με ποικίλες δραστηριότητες και ίσως και μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι τοπικοί φορείς και παράγοντες του τόπου είπαν ότι θα το δουν θετικά να συνεργαστούμε, να υπάρχει μια βοήθεια. Δεν θέλουμε χρηματική βοήθεια,  θέλουμε οργανωτική, γιατί θέλουμε να αρχίσει να ακούγεται η Κομοτηνή και σε άλλο επίπεδο. Πέρσι είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση, είχαμε και πολύ ξένο κόσμο και τους άρεσε η όλη εκδήλωση. Δεν θέλουν πολλοί μελισσοκόμοι να βγαίνουν στην πλατεία, αλλά σιγά-σιγά θα το αλλάξουμε. Πιστεύω θα είμαστε γύρω στους δώδεκα δεκατρείς ίσως και περισσότεροι. Λίγο πολύ μοιάζει η γιορτή μας με πέρσι, έχουμε κανονίσει να προσφέρουμε γιαούρτι, μέλι, λουκουμάδες και τις δύο μέρες. Βρήκαμε χορηγούς μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες».


Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα γίνει και μία κανονική μελιτοεξαγωγή, είπε ο κος Καρακωστίδης αφού θα μεταφερθεί στην πλατεία ειδικό μηχάνημα προκειμένου να μάθει ο κόσμος και ειδικά τα παιδιά, πώς γίνεται η εξαγωγή του μελιού: «Θα κάνουμε μια κανονική μελιτοεξαγωγή, όπως την κάνουμε στο εργαστήριό μας. Θα βάλουμε φυγόκεντρο μηχάνημα, θα το βιντεοσκοπήσουμε και θα το αναρτήσουμε και στο διαδίκτυο να ξέρουν τα παιδιά πως γίνεται. Έχουμε φτιάξει ξύλινα stand με ζωγραφισμένα καρτούν μέλισσας, έχουμε ετοιμάσει πάρα πολλές ζωγραφιές μελισσών, όπου με τη φαντασία τους τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με διάφορα χρώματα, έχουμε ετοιμάσει σταυρόλεξα με την κυψέλη, την μέλισσα, το μέλι».


Συστάσεις από τον Συνεταιρισμό σε μελισσοκόμους που δεν τηρούν τη νομοθεσία


Μπορεί ο συνεταιρισμός «το Κεντρί» να βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας της γιορτής, όμως οι υποχρεώσεις δεν σταματούν και η επικαιρότητα τρέχει. Έτσι, αυτόν τον καιρό τα μέλη του συλλόγου καλούνται να διαχειριστούν για άλλη μία φορά μελισσοκόμους που εκμεταλλεύονται τα ‘παραθυράκια΄ του νόμου και εγκαθιστούν τα μελίσσια τους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες κατοίκων: «Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς φταίμε και εμείς οι μελισσοκόμοι που πολλές φορές δεν τηρούμε την νομοθεσία και αυτό δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες. Τα μελίσσια πρέπει να είναι 25 μέτρα από εθνικό ή επαρχιακό δρόμο και πενήντα μέτρα από κατοικία. Πιστεύουμε ότι και σε αυτούς τους δύο περιορισμούς ο νόμος αφήνει ένα παραθυράκι που λέει ότι αν ο μελισσοκόμος έχει φτιάξει τεχνητό ή φυσικό φράχτη δύο μέτρων έτσι ώστε να προσγειώνονται και να απογειώνονται οι μέλισσες σε τέτοιο ύψος για  να μην ενοχλούν τον μέσο άνθρωπο πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι κάποιοι από εμάς δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία και τα βάζουν πάνω στον δρόμο και δημιουργούν κάποια προβλήματα στους πολίτες. 


Υποχρέωση του μελισσοκόμου είναι να βάλει κάτι που να λέει ότι είμαι ο τάδε έχω τον κωδικό αυτό και το τηλέφωνο για διάφορους λόγους. Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα να μετακινούνται εφόσον το δηλώνουν στα τοπικά γραφεία αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να λειτουργούν μεταναστευτικά οπότε δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων ειδικά στο χωριό Μέση που οι άνθρωποι έχουν όντως πρόβλημα γιατί κάποιοι παραγωγοί βάζουν τα μελίσσια έξω από τα σπίτια. Έχουμε κάνει και συστάσεις, αν και δεν είναι μέλη μας» παρατηρεί ο κος Καρακωστίδης. 
Το πρόγραμμα της 3ηςγιορτής μελιού στην Κομοτηνή:


Σάββατο 7 Οκτωβρίου
10.00 π.μ. - Έναρξη 3ης γιορτής μελιού - έκθεση ντόπιων μελισσοκομικών προϊόντων από παραγωγούς του νομού Ροδόπης.
11:00 π.μ. - Μελο-γεύσεις για τους επισκέπτες, προσφορά μέλι με γιαούρτι και καρύδια. Λήψη δειγμάτων από εθελοντές μυελού των οστών από το σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Ροδόπης Δύναμη Ψυχής.
12:00 π.μ. - Επίδειξη εξαγωγής μελιού με μελιτοεξαγωγέα, μελισσο-ζωγραφιές και μελισσο-σταυρόλεξα για τους μικρούς φίλους.
12:30 μ.μ. - Ενημέρωση για τα προϊόντα της μέλισσας και διανομή φυλλαδίων. 
18:30 μ.μ. - Παράσταση καραγκιόζη με θέμα τη μέλισσα και το μέλι.


Κυριακή 8 Οκτωβρίου
10:00 π.μ. - Έκθεση ντόπιων μελισσοκομικών προϊόντων από παραγωγούς του νομού Ροδόπης.
11:00 π.μ. - Μελο-γεύσεις για τους επισκέπτες, προσφορά μέλι με γιαούρτι και καρύδια.
12:00 μ.μ. - Μελισσο-facepaintings για τα μικρά παιδιά- μελισσο-ζωγραφιές και μελισσο-σταυρόλεξα για τους μικρούς φίλους. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.