ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΟΥΤΣΙΔΗ

Η Λέσχη Κομοτηναίων και ο ξεχωριστός της σεφ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λέσχη Κομοτηναίων
Αναστάσης Αρουτσίδης
Μαγειρικη
Γαστρονομία

"Για να δημιουργήσεις ένα πιάτο, χρειάζεσαι φαντασία" μας λέει ο μάγειρας

Διονύσης Βοργιάς

Η μαγειρική θέλει φαντασία, μας λέει ο Κομοτηναίος σεφ Αναστάσης Αρουτσίδης, τον οποίο συναντάμε στη Λέσχη Κομοτηναίων, κάπου ανάμεσα σε ...φλόγες, μαγειρικά μυστικά και πολλές μυρωδιές. 


Στα 33 του ο κος Αρουτσίδης έχει ένα πλούσιο μαγειρικό βιογραφικό και δηλώνει δέκα χρόνια μάγειρας, με σπουδές στο δημόσιο ΙΕΚ Ξάνθης από όπου κι αποφοίτησε δεύτερος στη σειρά του. Πρόσφατα, μάλιστα, τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, με το μετάλλιο του αρχιμάγειρα. 


Από εδώ και στο εξής θα τον βλέπουμε σε μερικές από τις θεματικές βραδιές της Λέσχης Κομοτηναίων, με το δικό του ζωντανό σόου μαγειρικής, μπροστά στους παρευρισκομένους. "Σε κάθε βραδιά προσαρμόζουμε το μενού μας, ιταλικό, γαλλικό, και πολλά ακόμη", μας πληροφορεί καθώς τινάζει τα υλικά μέσα στο τηγάνι του. 


Ο σεφ δηλώνει πως έχει δουλέψει σχεδόν παντού, για παράδειγμα "σε διάφορα ξενοδοχεία, όπως και πέντε αστέρων ως Α' μάγειρας, στην αστυνομία όπου ήμουν και προσωπικός σεφ του αντιστράτηγου, και τώρα εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι στον 5ο παιδικό σταθμό Κομοτηνής. Επίσης, δημιουργώ μενού και εκπαιδεύω το προσωπικό σε διάφορα μαγαζιά, για παράδειγμα πιάτα μου υπάρχουν σε γνωστό ξενοδοχείο στη Θάσο". 


Στον παιδικό σταθμό, φυσικά, η μαγειρική είναι τελείως διαφορετική. "Έχει τεράστια ευθύνη η θέση, γιατί η μαγειρική εκεί είναι εντελώς διαφορετική από το να μαγειρέψεις σε μεγάλους ανθρώπους. Έχουμε άλλη φιλοσοφία στον παιδικό σταθμό, μαγειρεύουμε όσο πιο υγιεινά γίνεται", όπως δηλώνει και στη συνέχεια μας αποκαλύπτει ένα μελλοντικό του σχέδιο: "Θέλω να κάνω κι ένα φεστιβάλ παιδικής γαστρονομίας στην Κομοτηνή, για να αναδείξω τον τρόπο μαγειρέματος, ώστε να μπορέσουν οι γονείς να μάθουν πως να μαγειρεύουν σωστά για τα παιδιά τους, με βάση τα θρεπτικά συστατικά από κάθε φαγητό".


Ο ίδιος έχει μοιραστεί εμπειρίες με σεφ όπως οι κκ. Μαμαλάκης ή Μπαρμπαρίγου, και είχε ως δασκάλους μεταξύ άλλων κι έναν γνωστό Ιταλό σεφ. Παρόλα αυτά, το πάθος για τη μαγειρική ήρθε μετά από αυτό για τη μουσική, καθώς στα φοιτητικά του χρόνια έκανε μουσικές σπουδές. "Η φαντασία που απέκτησα στη μουσική, τη συναντάς και στη μαγειρική. Για να δημιουργήσεις ένα πιάτο θέλει φαντασία", είναι το μότο του.
Όπως προδίδει και το επίθετό του, η καταγωγή του είναι από τον Πόντο και οι παραδοσιακές ποντιακές γεύσεις, τον έχουν επηρεάσει έντονα στη μαγειρική. Γι' αυτό δηλώνει πως ότι μεγάλωσε "με ποντιακές γεύσεις, καθώς και οι δυο γονείς μου είναι Πόντιοι. Οπότε μεγάλωσα σε μια καλλιτεχνική, παραδοσιακή και ...μαγειρική οικογένεια.

Οι παραδοσιακές γεύσεις του Πόντου είναι πολύ ποιοτικές γεύσεις και έχουν τη θέση τους στη σύγχρονη μαγειρική. Η βάση αυτής της μαγειρικής είναι η βάση όλων των κουζινών, ειδικά της μεσογειακής. Τα μακαρόνια, που είναι η βάση της ποντιακής κουζίνας, τα έχουν πάρει οι ιταλοί, κι έτσι οι γεύσεις εξελίσσονται", καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, αλλά   και των πολλών αναγνώσεων από το διάλογο και τα μηνύματα που δόθηκαν,  τόσο στις επίσημες συναντήσεις,  όσο και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις,  αλλά και

Ημερολόγιο