ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017 - 10:39
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ, ΜΙΑ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η κοινωνία των κυνηγών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής
Κυνήγι
Θηροφυλακή

Η κουλτούρα των κυνηγών, μέσα από τις δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής

"Κυνηγώ επειδή εκπαιδεύομαι, δοκιμάζω τις ικανότητές μου και νοιώθω ελεύθερος", αυτό απορρέει μέσα από την ελληνική κυνηγετική φιλοσοφία, διότι από κοινωνιολογικής σκοπιάς το ελληνικό κυνήγι είναι το περισσότερο φιλελεύθερο στην Ευρώπη και γι' αυτό μάλιστα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι". Αναμφίβολα είναι μία αρχέγονη πολυδιάστατη δραστηριότητα μέσα από την οποία ο άνθρωπος αποκτά σημαντικά οφέλη από την άγρια πανίδα. 


Η κοινωνία των κυνηγών διέπεται από μια ιδιαίτερη κουλτούρα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση. Και μπορεί η σχέση αυτή να συμπεριλαμβάνει την διάθεση για κυνήγι, όμως δεν αναιρεί την αρμονική σχέση με τα πλάσματα της φύσης και όσα αυτή απλόχερα προσφέρει. Άλλωστε οι κυνηγοί δεν δραστηριοποιούνται μόνο την περίοδο κατά την οποία επιτρέπεται η θήρα, αλλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, με δράσεις στη φύση, σε ακραίες καιρικές συνθήκες και με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας στο τοπικό οικοσύστημα. 


Οι θηροφύλακες και το έργο τους 
Ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία του σώματος της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Οι θηροφύλακες είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και έχουν εξισωθεί πλήρως ως προς τις αρμοδιότητές τους με τους δασοφύλακες σύμφωνα με το Ν.Δ. 86/69 άρθρο 267 και αποτελούν πραγματική ασπίδα προστασίας για τη φύλαξη της άγριας ζωής. 


Η Θηροφυλακή στην περιοχή ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής επανδρώνεται από τέσσερα άτομα (2 του Συλλόγου Λιάπης Ζήσης, Δρούγκας Γιάννης και 2 της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Κοσμίδης Κώστας, Δουλακάκης Χρήστος) εφοδιασμένα με ισάριθμα 4x4 υπηρεσιακά οχήματα, ένα πλωτό μέσο και κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρουσίας τους καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου στα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα, τους υγροβιότοπους και τους λοιπούς κυνηγότοπους της Ροδόπης. Κατά την Κυνηγετική Περίοδο 2015-16 (20/08/2015 έως 19/08/16) πραγματοποιήθηκαν 2.632 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 23 παραβάσεις, ενώ σε βάθος τριετίας 7.540 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 60 παραβάσεις για τις οποίες κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης.


Στόχος της διοίκησης του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, ενός από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς συλλόγους, με περίπου 2.200 μέλη, είναι η πρόληψη της λαθροθηρίας, αλλά και των λοιπών παραβάσεων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, με τη συνεχή παρουσία της θηροφυλακής στους κυνηγότοπους και τους πυκνούς ελέγχους, πάντα σε συνεργασία με την τοπική Δασική Υπηρεσία. Η Θηροφυλακή θα συνεχίσει να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 24ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να επιβαρύνει με ούτε 1€ τον κρατικό προϋπολογισμό.


Οι κυνηγοί παρόντες στη διάρκεια της φετινής κακοκαιρίας
Με τη φύση και τα πλάσματά της να δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια της φετινής κακοκαιρίας και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, οι κυνηγοί ήταν παρόντες. Ήταν παρόντες στην Ισμαρίδα με ρίψη τροφής, όπως και στο καταφύγιο της Βιστωνίδας, αλλά και σε δύσβατη περιοχή με τη βοήθεια της Λέσχης 4x4.


Ήταν παρόντες στην περισυλλογή τραυματία πελαργού από το Κικίδιο. Μετά από τηλεφωνική ενημέρωση στο σύλλογο για τραυματία πελαργό στο Κικίδιο μετέβησαν άμεσα στο σημείο ομοσπονδιακοί θηροφύλακες οι οποίοι περισυνέλεξαν το τραυματισμένο πτηνό (πιθανότατα από ηλεκτροπληξία) και το παρέδωσαν για πρώτες βοήθειες σε κτηνιάτρους οι οποίοι ανέλαβαν την περίθαλψή του αφιλοκερδώς.


Ήταν παρόντες με φυτεύσεις καρποφόρων θάμνων κατά θέσεις σε γυμνές πεδινές εκτάσεις για δημιουργία νέων θέσεων φωλεοποίησης για την άγρια πανίδα, αλλά και στην παραγωγή καρποφόρων δέντρων και θάμνων κατάλληλων για φυτεύσεις σε έργα βελτίωσης βιοτόπων άγριας ζωής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων ΑΜΘ. Παράλληλα πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στο Νέο Σιδηροχώρι.
Πρωτοποριακές δράσεις


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής επενδύει στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του. Έτσι πρωτοπορεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα της AIESEC και μέσω αυτού απασχολεί από τον Μάρτιο έναν επιστημονικό συνεργάτη δασολογίας ή βιολογίας από το εξωτερικό ο οποίος ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος.
Επίσης ίδρυσε τράπεζα αίματος με την επωνυμία «Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής» με αριθμό μητρώου 13314 και νόμιμο εκπρόσωπο τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτη Καραφύλλη. Διαχειριστής και υπεύθυνος εξορμήσεων είναι ο ταμίας του συλλόγου Χρήστος Μπέλλος. Προσεχώς αναμένεται η πρώτη αιμοδοσία. 
Οι κυνηγοί είναι πάνω από όλα μία παρέα που τους συνδέει η κοινή τους αγάπη για το κυνήγι, όντας όλοι κάτω από την ίδια στέγη. Γι' αυτό μεριμνούν για τον Σύλλογό τους προσφέροντας δωρεές και χρηματικά ποσά για έργα, όπως η πρόσφατη ανακαίνιση της εισόδου των γραφείων όπου στεγάζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος στην Κομοτηνή. 


Οι κυνηγοί θα συναντηθούν σε κοινά τραπέζια, θα συζητήσουν θέματα, που τους απασχολούν, όπως σχετικά με το κυνήγι του αγριόχοιρου στον νομό μας. Η αποτελεσματικότητα μιας κυνηγετικής ομάδας προϋποθέτει άψογη συνεργασία μεταξύ των μελών της, αλληλοσεβασμό, υπακοή, πειθαρχία και πιστή τήρηση όχι μόνο των τυπικά θεσμοθετημένων αλλά και των άγραφων κανόνων που διέπουν τη δραστηριότητα του κυνηγιού και αυτό το γνωρίζουν οι κυνηγοί της Κομοτηνής. Άλλωστε μέσα από το κυνήγι έχουν αναπτύξει σημαντικές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. 
 

Διοικητικό Συμβούλιο Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής
• Πρόεδρος: Καραφύλλης Παναγιώτης
• Αντιπρόεδρος: Τσανάκας Χρήστος
• Αντιπρόεδρος: Αχμέτ Μουζαφέρ 
• Γενικός γραμματέας: Παπακαλούδης Αθανάσιος 
• Ταμίας: Μπέλλος Χρήστος 
• Κοσμήτορας: Λάσκος Μάριος 
• Ειδική γραμματέας: Βεδούρα Στέλλα
• Μέλη: Μπαχαρίδης Νικόλαος, Αμαξόπουλος Κωνσταντίνος, Καραμανλής Γεώργιος 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ξεκάθαρα κερδίζει στα σημεία,  στην επικοινωνία και δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική συσπείρωσης, με την παρουσία σημαντικών στελεχών από όλους τους νομούς,  στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, ομιλία, αλλά και την