ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η καλοκαιρινή ραστώνη επηρεάζει αρνητικά τα ταμεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
Εκπτώσεις
αγορά

Όμως η φοροεπιδρομή δεν πήγε διακοπές – είναι παρούσα 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μελανά είναι τα χρώματα που χρησιμοποιεί η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω του θέρους. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η αγορά είναι «πεσμένη», είναι και η μικρότερη τουριστική κίνηση της πόλης μας σε σχέση με την κίνηση άλλων περιοχών, όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm η πρόεδρος του συλλόγου, Κική Κωνσταντινίδου: «Εδώ τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα όπως φαίνονται στις άλλες πόλεις, π.χ. στην Θάσο και στην Καβάλα. Εμείς πήραμε μια πολύ μικρή μερίδα όσον αφορά τον κάθετο άξονα. Βιώνουμε μια στασιμότητα σαν πόλη». 

Η κατάσταση επιδεινώνεται, σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου από το γεγονός ότι ενώ τα έσοδα των επιχειρήσεων μειώνονται, η φορολογία είναι παρούσα και μάλιστα με πολύ απειλητικές διαθέσεις. Από 31 Ιουλίου και μετά οι επιχειρηματίες, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν μία σειρά από φόρους που ξεκινούν από τις δόσεις της εφορίας και φτάνουν μέχρι τον ΕΝΦΙΑ.

«Εμείς δεν έχουμε τουρισμό, δεν έχουμε τίποτα, οι φορείς μας δεν έχουν κάνει κάτι για να έχουμε αυτό το κάτι που θα θέλαμε παραπάνω, για αυτό το παίρνω λιγάκι ανάποδα και να πω τι υποχρεώσεις καλούμαστε να πληρώσουμε και το που βαδίζουμε σαν επιχειρήσεις και σαν φυσικά πρόσωπα» λέει η κα Κωνσταντινίδου και επισημαίνοντας ότι και το φθινόπωρο είναι γεμάτο φόρους μέχρι το Δεκέμβρη που έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας, λέει: «οπότε και η κίνηση στην αγορά θα είναι δυσανάλογη γιατί που θα βρει τα χρήματα ο φορολογούμενος είτε είναι επαγγελματίας είτε είναι ιδιώτης για να καταναλώσει και που θα βρουν τα χρήματα οι επιχειρήσεις για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όλη αυτή η φοροεπιδρομή είναι πολύ σοβαρό πλήγμα για την οικονομία μας και για την αγορά μας. Η μείωση της φορολογίας είναι αυτό που θα φέρει το κάτι παραπάνω που θέλουν οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν».

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την είσοδο των Pos στην αγορά, τα οποία μπορεί να ήρθαν «για καλό σκοπό», οι διαθέσεις τους όμως είναι «άγριες» αφού τελικά η συναλλαγή με αυτά δημιουργεί πρόβλημα σε πολλούς επαγγελματίες: «Όταν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων υπάρχουν δεσμευμένοι λογαριασμοί και ό,τι μπαίνει μέσα είτε από πελάτες είτε από άλλα εισοδήματα των επαγγελματιών κατευθείαν δεσμεύονται και πάνε στην εφορία, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνουν ακόμη περισσότερο την ρευστότητα της επιχείρησης και στην ουσία να την κλείνουν. Δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα αν χρωστάς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κατευθείαν τα χρήματα πηγαίνουν στο κράτος. Από τα βασικά που ζητάμε είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός. Αν χρωστάς στην εφορία, στα ασφαλιστικά πηγαίνουν όλα τα χρήματα εκεί, οπότε μένει το προσωπικό απλήρωτο, η ΔΕΗ, δεν μιλάμε για τα ατομικά του επαγγελματία και την οικογενειακή του κατάσταση, το μεροκάματο που μένει στον έμπορο είναι λιγότερο από αυτό του ανειδίκευτου». 

Παρόλα αυτά, επειδή πολλές από τις επιχειρήσεις της Κομοτηνής είναι «παλιές, τοπικές και έχουν κάνει καλό κουμάντο, αντέχουν», παρατηρεί η κα Κωνσταντινίδου χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχει «μια αντιφατικότητα στην αγορά της Κομοτηνής, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες «έχουν μειώσει πάρα πολύ τα έξοδά τους, έχουν μειώσει το προσωπικό τους, έχουν απολύσει κόσμο με αποτέλεσμα να είμαστε μια πόλη που έχει αρκετά υψηλή ανεργία».

Οι εκπτώσεις δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα στους καταστηματάρχες εκτιμά η κα Κωνσταντινίδου, αν και η έναρξη της περιόδου ήταν σχετικά καλή: «Η αγορά ήταν κάπως καλύτερα στην αρχή της εκπτωτικής περιόδου. Είχαμε κάποια σχετική κίνηση, οι καταναλωτές βγήκαν και έκαναν την έρευνα αγοράς. Όμως τώρα τον Αύγουστο τα πράγματα είναι πεσμένα, πάντα ο Αύγουστος δεν είναι ενεργός μήνας όσο αφορά το εμπόριο. Πιστεύω ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρχει μια σχετική κίνηση, εκεί τα καταστήματα κορυφώνουν και τις εκπτώσεις τους που αγγίζουν το 70%. Εκεί θα υπάρχει μια σχετική κίνηση, θα υπάρχει κατανάλωση. Σαν εμπορικός σύλλογος σε συνεργασία και με την αντιπεριφέρεια το ενδιάμεσο δεκαπενθήμερο της εκπτωτικής περιόδου το πήγαμε 1-15 Σεπτεμβρίου οπότε μεγαλώσαμε την εκπτωτική περίοδο έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους καταναλωτές που είναι και η αρχή της σεζόν και της σχολικής περιόδου να βρούνε προϊόντα εκπτωτικά και είναι ένα κίνητρο να μείνουν στην τοπική αγορά»

Τέλος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνει και την ανάγκη δημιουργίας μίας επιτροπής τουρισμού στην Κομοτηνή, προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση: «Η πόλη μας έχει πάρα πολλές ελλείψεις, έχουμε ελλείψεις υποδομών, δρόμων, δεν έχουμε καταλύματα, οι δρόμοι μας προς τις τουριστικές μας περιοχές είτε προς Φανάρι, είτε προς Μαρώνεια δεν έχουν φώτα, σήμανση, άσπρες λωρίδες για να διευκολύνεται ο οδηγός την νύχτα. Ο δρόμος προς το Φανάρι είναι γεμάτος νταλίκες, δεν έχει σήμανση, αλλά διορθώθηκαν κάποια κομμάτια. Με τα μπαλώματα και με πρόχειρες υποδομές δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τον τουρισμό. Πρόσφατα βγήκε στο internet ένας χάρτης τουριστικός ο οποίος δεν περιείχε καν την περιοχή της Ροδόπης. Γενικός τουριστικός χάρτης. Πρέπει να γίνουν βασικές υποδομές και μια επιτροπή τουρισμού στην περιοχή που να περιλαμβάνει άτομα από πάρα πολλούς φορείς και να συζητήσουμε τι θέλουμε». 

Κλειστά μουσεία
Στην πόλη μας αυτήν την περίοδο καταγράφουμε και κλειστά μουσεία, όταν σε άλλες περιοχές τα μουσεία είναι η αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό. Παράδειγμα του Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής που ανάρτησε πινακίδα ήδη από την 1η Αυγούστου ενημερώνοντας το κοινό ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι την 15η Αυγούστου. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναδημοσιεύουν όλοι και αναπαράγουν με περισσή  μάλιστα ευκολία,  τις απόψεις  των financial times,  που αναφέρεται στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας Ρωσίας,  αλλά και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, χωρίς δ

Ημερολόγιο