ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΛΕΙ ΔΠΘ

Η χρήση φυσικού αερίου από το ΔΠΘ, στη συνάντηση Σπίρτζη – Τουλουπίδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Υποδομές
Σταύρος Τουλουπίδης
Υπουργείο Υποδομών

Τέθηκαν μία σειρά ζητήματα που αφορούν όλες τις δομές του Πανεπιστημίου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Δύο ώρες χρειάστηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης για να γίνει κοινωνός όλων των προβλημάτων που απασχολούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ό,τι αφορά φυσικά το αντικείμενο του υπουργείου του. Τα προβλήματα εκτέθηκαν ενώπιον του υπουργού από τον πρυτανεύοντα του ιδρύματος Σταύρο Τουλουπίδη σε μία συνάντηση που είχαν προσφάτως οι δυο τους και στην οποία εν τέλει ο πανεπιστημιακός βάζει θετικό πρόσημο. 


Σχολιάζοντας αυτή τη συνάντηση στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Τουλουπίδης λέει χαρακτηριστικά: «ελπίζω τουλάχιστον πάνω από το 50% όσων συζητήσαμε να υλοποιηθεί»


Αναλυτικότερα, και μέσα από τα λεγόμενα του κου Τουλουπίδη, τα θέματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργού  μπορούν να ταξινομηθούν ανά πόλη και έχουν ως εξής: 


Κομοτηνή 
«Συζητήσαμε για μια σειρά από υποδομές που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου στην πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή, την ανακαίνιση (καλώδια τάσεις κλπ) μέσα στην πανεπιστημιούπολη και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της παλιάς νομικής» είπε ο κος Τουλουπίδης 


Ξάνθη 
Για τις υποδομές της Ξάνθης ο πρυτανεύων είπε στον υπουργό: «στην Ξάνθη είδαμε τη σύνδεση ενός χειμάρρου της πανεπιστημιούπολης με το υπάρχον δίκτυο όμβριων υδάτων, ένα αίτημα για δυο ανισόπεδες διαβάσεις από τον ΟΣΕ στην Ξάνθη για να μη γίνει κανένα ατύχημα καθώς επίσης και ένα άλλο θέμα - υπάρχει μελέτη από εμάς - για διαμόρφωση του χώρου πριν μπεις στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης, για να μη γίνει κι εκεί κανένα ατύχημα»


Αλεξανδρούπολη 
«Ζήτησα να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο –πανεπιστημιακό- με έδρα την Αλεξανδρούπολη αλλά να περιλαμβάνει μια σειρά από τμήματα και δραστηριότητες. Του ζήτησα στην εγκατάσταση του παλιού αεροδρομίου που είναι 700 τετραγωνικά να εντάξουμε μια σειρά από δραστηριότητες τόσο του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και μια σειρά από ευρωπαϊκές δραστηριότητες» είπε ο κος Τουλουπίδης αναφορικά με τις υποδομές της Αλεξανδρούπολης, ενώ αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τόσο για το ερευνητικό κέντρο, όσο για τις ανισόπεδες διαβάσεις της Ξάνθης, ο υπουργός επικοινώνησε άμεσα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον ΟΣΕ αντίστοιχα.
Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση όμως είναι αυτό που αφορά όλες τις δομές του Πανεπιστημίου και στους τρεις νομούς της Θράκης και είναι η σύνδεση των κτιρίων του με το δίκτυο φυσικού αερίου 


Επί αυτού ο κος Τουλουπίδης είπε: «δρομολογήθηκαν μια σειρά από αποφάσεις για να συνδεθεί το φυσικό αέριο με τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τόσο στο εξωτερικό κομμάτι όσο και το εσωτερικό. Δηλαδή στη μεν Αλεξανδρούπολη η Ιατρική και η Μοριακή είναι εσωτερικό κομμάτι γιατί πάει ο αγωγός μέχρι το νοσοκομείο, που βρίσκεται δίπλα στο πανεπιστήμιο, αλλά στην Κομοτηνή και την Ξάνθη είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα η απόσταση, είναι υψηλής τάσης ο αγωγός και μετά εσωτερικός. Ο υπουργός επικοινώνησε μπροστά μας και με την ΔΕΣΦΑ και με την ΑΑΔΕ και με τον γενικό γραμματέα, δρομολογήθηκε, τώρα θα δούμε. Το πανεπιστήμιο είναι βασικός καταναλωτής σε ενέργεια, για παράδειγμα στην Κομοτηνή έχουμε το κλειστό γυμναστήριο, για το οποίο έχουμε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής ο οποίος πληρώνει ένα μέρος των εξόδων. Όμως δεν παύει να είναι ένα ενεργοβόρο κτίριο. Όλα τα πανεπιστήμια γενικά είναι ενεργοβόρα», κατέληξε ο κος Τουλουπίδης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ