fbpx Η γέφυρα Κομψάτου, η πτώση και οι επιπτώσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ "ΣΚΟΝΗ" ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Η γέφυρα Κομψάτου, η πτώση και οι επιπτώσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γέφυρα Κομψάτου
Περιφερειακό Συμβούλιο

Και οι νέες «γέφυρες» που δημιουργούνται στο νεοεκλεγέν όργανο διοίκησης

Θανάσης Τσολάκης

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κέρδισε για άλλη μία φορά η πεσμένη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στον Ίασμο του νομού Ροδόπης. Δύο χρόνια μετά την πτώση της, τα θραύσματα παραμένουν στο ίδιο σημείο και η «επικοινωνία» του Ιάσμου με τον Πολύανθο δεν είναι πλήρως αποκατεστημένη.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης κατέθεσε επερώτηση στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας να μάθει σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία αποκατάστασης της γέφυρας, για να πάρει απαντήσεις από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

Η ιστορική αναδρομή Μέτιου και οι «νέες» διαδρομές του θέματος 
Ο κος Μέτιος με τη σειρά του πριν δώσει τις απαντήσεις που ζήτησε η αντιπολίτευση, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο χιλιοειπωμένο ιστορικό της υπόθεσης από την πτώση της γέφυρας μέχρι και σήμερα. Για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου, δεν θα μεταφέρουμε τα λεγόμενα του κου Μέτιου παρά μόνο το γεγονός ότι το θέμα της γέφυρας θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που είναι σε εξέλιξη για το αν η γέφυρα «σώζεται» ή πρέπει να κτιστεί από την αρχή.

Θα κρατήσουμε επίσης τα εξής: «Απορρίφθηκε και με την εισήγηση περιφερειακού συμβούλου που τώρα είναι σύμβουλός σας κύριε Τοψίδη» και «δεν μας άφησε το άθλιο παιχνίδι, το πολιτικό, της Αποκεντρωμένης στο οποίο συμμετείχε και περιφερειακός σύμβουλος της δικής σας ομάδας». Και οι δύο φράσεις ανήκουν στον κο Μέτιο και ειπώθηκαν όταν περιέγραφε το ιστορικό της γέφυρας. Στη μεν πρώτη, ο σύμβουλος που υπονοείται είναι κος Γάκης από την Καβάλα, ο οποίος απάντησε με γραπτή ανακοίνωση του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μια παράνομη απευθείας ανάθεση η οποία καταψηφίστηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή. Μια επιτροπή από αποτελείται από νομικούς και πρόεδρος της είναι ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν όλοι εμείς στην επιτροπή θέλαμε το κακό του τόπου και ο κ. Μέτιος που εδώ και δύο χρόνια το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν μια παράνομη απευθείας ανάθεση θέλει το καλό του τόπου, είναι μάλλον για γέλια.

Πάντως αν θέλει δύο χρόνια ο κ. Μέτιος για να κάνει μια απευθείας ανάθεση και μάλιστα παράνομη, μάλλον θα χρειαστεί αιώνες μέχρι να αποκαταστήσει με μόνιμες διαδικασίες την πεσμένη γέφυρα στον Ίασμο. Εκτός και αν ο κ. Μέτιος έχει άλλες αναπτυξιακές ιδέες στο μυαλό του, όπως για παράδειγμα να συνδέσει με ποταμόπλοιο τον Δήμο Ιάσμου με την υπόλοιπη Ροδόπη. Όλα αυτά πάντως είναι λυπηρά. Όταν διοικείς, αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου και όταν κάνεις λάθη απλά ζητάς συγνώμη από τον κόσμο και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος».

«Στα όπλα» οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης
Η δεύτερη φράση του κου Μέτιου προκάλεσε την αντίδραση του συμβούλου Μανώλη Ταπατζά, ο οποίος θεώρησε προσβλητικό για όλους τους εργαζόμενους τον χαρακτηρισμό «άθλιο», που χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δε, είναι πολύ πιθανό το θέμα να φτάσει μέχρι τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης, για να αποφασίσει ως συλλογικό όργανο τη διαχείριση των ύβρεων. Σημειώνεται δε ότι ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν προσέβαλε νομικά την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης ΠΑΜΘ-ΤΕΕ για τη γέφυρα, αλλά δεν απάντησε.

Νέες «γέφυρες» στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
Η παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα ζήτησε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της γέφυρας στη συνεδρίαση, αλλά το σώμα αποφάσισε να μην συμβεί αυτό με 25 «όχι» έναντι 24 «ναι» σε σύνολο 49 παρόντων. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην συνεδρίαση του Συμβουλίου, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί και που όλοι καταλαβαίνουν ότι αν συνεχιστεί δεν μπορεί να οδηγήσει σε «καλό» αποτέλεσμα. 

Ταυτόχρονα όμως, η αντιπολίτευση έχει να προσάψει στον κο Μέτιο και τη «γέφυρα» με την Πατριωτική Αυγή (την παράταξη που στήριξε η Χρυσή Αυγή) καθώς οι δύο ψήφοι των συμβούλων της καθόρισαν αποτελέσματα ονομαστικής ψηφοφορίας υπέρ της διοικούσας παράταξης και μάλιστα σε θέματα σοβαρά όπως ο ορισμός μελών σε επιτροπές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του