fbpx Η ερευνητική δραστηριότητα στο Δ.Π.Θ. ως πεδίο συνεργειών και πυλώνας ανάπτυξης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η ερευνητική δραστηριότητα στο Δ.Π.Θ. ως πεδίο συνεργειών και πυλώνας ανάπτυξης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Europe Direct Ξάνθης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε η δρ Βασιλική Κοσιαβέλου, Policy Officer Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πόρους για καινοτόμα ερευνητική δραστηριότητα διεκδικεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συμπράττει με ερευνητικούς φορείς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, για την διάχυση της ενημέρωσης σχετικά με τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και παράλληλα την καταγραφή των προϋποθέσεων για την χάραξη έξυπνης στρατηγικής για την έρευνα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τόσο για το άμεσο μέλλον όσο και για το επόμενο πλαίσιο στήριξης.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης διοργάνωσαν την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, στο αμφιθέατρο Γεώργιος Παπαδριέλλης του ΤΕΦΑΑ στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, ημερίδα με θέμα «Η έρευνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Oι συνέργειες για την καινοτομία και τη γνώση, εργαλεία  κοινωνικής ευημερίας». Εκεί ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης χαιρέτισε την δουλειά που γίνεται από την Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Δ.Π.Θ. και ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ημερίδας, αναδεικνύοντας την σημασία της έρευνας για το πανεπιστήμιο.

Την ερευνητική δραστηριότητα στο Δ.Π.Θ. ως πεδίο συνεργειών και πυλώνας ανάπτυξης για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ, ανέδειξε στην ομιλία της η καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Δ.Π.Θ., διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για απορρόφηση κονδυλίων που σχετίζονται με την έρευνα, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη ανταγωνιστικότητα ως προς την διεκδίκηση αυτών από δημόσιους ερευνητικούς φορείς.

Την εισήγηση με θέμα "Έρευνα και καινοτομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια: Από το Horizon 2020 στο Horizon Europe", ανέπτυξε η δρ Βασιλική Κοσιαβέλου, Policy Officer Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Παρουσίασε τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν στο Horizon Europe, επισημαίνοντας τον διπλασιασμό των κονδυλίων και την δυνατότητα που έχει η Ελλάδα ως επιλέξιμο μέλος για να αξιοποιήσει πολλά χρήματα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σε υγεία, θαλάσσιους πόρους, επιχειρηματικότητα, θα διατεθούν τα κονδύλια, εξήγησε η ίδια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ερευνητικών φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη διάρκεια αυτής αναπτύχθηκαν εισηγήσεις όπως: Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ): "Συμβολή στην αξιοποίηση των αλιευτικών πόρων και στη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος", Γρηγόρης Κρέη, διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ-Δήμητρα. "Synthetic Biology from omics technologies to genomic engineering", Μαριρένα Γρηγορίου, καθηγήτρια Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ. "Η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης στην ΠΑΜΘ, ως εργαλείο σχεδιασμού χρηματοδοτικών δράσεων και έρευνας", Βασίλειος Πιτσινίγκος, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Α.Μ.Θ. "Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" - Έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση", δρ Νέστωρ Τσιρλιγκάνης, διευθυντής Ερευνών, επικεφαλής Παραρτήματος Ξάνθης. "Μια νέα μοριακή και βιοπληροφοριακή πλατφόρμα για το μαζικό έλεγχο εντόμων - φορέων ασθενειών", Ιωάννης Καρακασιλιώτης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας, Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ