ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η ελίτ των νέων επιστημόνων πληροφορικής σε Ξάνθη και Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
συνέδριο
Επιστήμη
Ξάνθη

Ολοκληρώνεται τριήμερο συνέδριο με επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θέμα τη διαχείριση κρίσεων στη Μεσόγειο και το ρόλο των πληροφοριακών συστημάτων

Διονύσης Βοργιάς

Πλήθος επιστημόνων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Θράκη, ως επί το πλείστον στην Ξάνθη αλλά και για μια επίσκεψη στη Ροδόπη. Πιο συγκεκριμένα, 17 επιστήμονες, κυρίως του κλάδου της πληροφορικής συμμετείχαν στο συνέδριο iscram med 2017 (information systems for crisis response and managment in Mediterranean Countries: πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων στις Μεσογειακές χώρες) που διεξάγεται στο Δ.Π.Θ. 18-20 Οκτωβρίου. 


Αυτή είναι η τέταρτη διεθνής διάσκεψη με αυτό το περιεχόμενο. Πρακτικά, πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων-συζητήσεων-ενημερώσεων που διοργανώνονται σε μεσογειακές χώρες και αποσκοπούν στο να προσφέρουν ένα διεθνές φόρουμ για τους τρόπους αντιμετώπισης κινδύνων.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Στην εποχή μας, όταν ξεσπά μια φυσική καταστροφή, π.χ. ένα ναυάγιο με επιβάτες ή μια μεγάλη πυρκαγιά, κομβικό ρόλο παίζει το να εντοπιστεί κατευθείαν η θέση του εν λόγω πλοίου ή η έκταση της πυρκαγιάς αντίστοιχα, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος αντίδρασης. Αυτό το ρόλο καταλαμβάνουν τα πληροφοριακά συστήματα που μέρα με τη μέρα εξελίσσονται, όμως σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν κι "ασύνδετα" μεταξύ τους, για παράδειγμα μεταξύ μιας διασωστικής ομάδας και της αστυνομίας. 


"Είναι μεγάλη μας τιμή που οι διευθύνοντες του προγράμματος μας επέλεξαν για να κάνουμε εδώ το συνέδριο", μας πληροφορεί για το συνέδριο ο Γιάννης Δόκας επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ και εξηγεί κατανοητά ότι "πρακτικά εξετάζουμε τα πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση κρίσεων. Σκοπός του συνεδρίου είναι να έρθουν σε επαφή επιστήμονες από διάφορους κλάδους, και κατά βάση από τον κλάδο της πληροφορικής, ώστε να συζητήσουμε όλοι μαζί τις εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας, κατασκευής και χρήσης πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείρηση κρίσεων".


ΕΛΙΤ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Στο συνέδριο συμμετέχει μια ελίτ από νέους επιστήμονες. Όπως μας ενημερώνει ο κος Δόκας "έχουμε επιλέξει 17 επιστήμονες από 40 δημοσιεύσεις που μας έστειλαν, ενώ συνολικά έστειλαν περίπου 130 επιστήμονες εργασίες, από διάφορες χώρες! Στις εργασίες βάσει των οποίων τους επιλέξαμε ήταν η παρουσίαση των συστημάτων που σκέφτονται να σχεδιάσουν ή έχουν ήδη σχεδιάσει, καθώς και να πιστοποιήσουν το πως αυτά τα συστήματα βοηθούν σε πραγματικές συνθήκες. Υπήρξε μακρά διαδικασία αξιολόγησης από πλήθος αξιολογητών". 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 4Η ΕΜΑΚ
Η μοναδική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή έγινε στις εγκαταστάσεις της 4ης ΕΜΑΚ, στη Βιομηχανική Περιοχή Ροδόπης. Στον ίδιο χώρο συστεγάζονται η περιφέρεια πυροσβεστικών υπηρεσιών, το επιχειρησιακό κέντρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙ.ΠΕ. και η 4η ΕΜΑΚ.


Εκεί υποδέχθηκε τους επιστήμονες, μεταξύ πυροσβεστών και διασωστών, ο Λεωνίδας Καραγκούνης, πύραρχος - προϊστάμενος του περιφερειακού κέντρου πυροσβεστικής υπηρεσιών ΑΜ-Θ, πραγματοποιώντας ενημέρωση στο επιχειρησιακό κέντρο και ξενάγηση στους χώρους της ΒΙ.ΠΕ. 


"Στο πλαίσιο του προγράμματος μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους επιστήμονες για τα δικά μας σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα. Δείχνουμε στους συνέδρους όλο τον εξοπλισμό της 4ης ΕΜΑΚ, η οποία ως επί το πλείστον στην περιφέρειά μας διαχειρίζεται τις μεγάλες καταστροφές και τις κρίσεις", μας λέει ο Καραγκούνης. 


Η παρουσίαση αφορούσε κυρίως στο νέο σύστημα πληροφορικής που λειτουργεί εκεί. "Γεγονός είναι ότι φέτος έχουμε βοηθηθεί πάρα πολύ, γιατί λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο το engage που είναι ένα πληροφοριακό σύστημα", ενώ περιμένουν κι άλλο πρόγραμμα που θα βοηθήσει, σύμφωνα με την ενημέρωση του κου Καραγκούνη. 


"Και η ΕΜΑΚ μαθαίνει πράγματα από εμάς, αλλά η σχέση είναι αμφίδρομη, μαθαίνουμε κι εμείς από αυτούς", διαπιστώνει με τη σειρά του ο κος Δόκας. 


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
Ότι τα συστήματα επαρκούν για τις βασικές ανάγκες, όμως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, διαπιστώνει ο κος Δόκας. "Στην Ελλάδα γενικά έχουμε συστήματα που μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, όμως σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γι' αυτό και βρισκόμαστε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μάχονται για την αντιμετώπιση των κρίσεων", εξηγεί. 


Όπως συμπληρώνει και ο κος Καραγκούνης, η δραστηριότητα στην περιφέρεια είναι έντονη. "Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα, λόγω του ότι έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες.


Η περιφέρειά μας είναι σε κομβικό σημείο, γιατί έχουμε τις περισσότερες πλημμύρες σε σχέση με όλη την Ελλάδα και εισροή μεταναστών στον ποταμό Έβρο. Γι' αυτό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, όπως απεγκλωβισμούς ακόμη και ολόκληρων χωριών", σημειώνει πιο αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας. 


Στο συνέδριο βρέθηκε και ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ, πρώτον γιατί το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και δεύτερον διότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στήριξε τη διοργάνωση. "Πρόκειται για μια σημαντική δράση για την περιφέρειά μας, γιατί το συνέδριο προσφέρει μια τεχνογνωσία, που είναι σημαντικό να μεταφερθεί και σε επιχειρησιακό επίπεδο", δηλώνει για το συνέδριο, ενώ για την κατάσταση στα πληροφοριακά συστήματα της περιφέρειας διαπιστώνει ότι "δεν υπάρχει πλήρως διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών, κι αυτό είναι το ζήτημα, να ενσωματωθούν όλα αυτά, ώστε να υπάρχει ενιαία πληροφόρηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς". 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε