ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. σχεδιάζει για το 2018, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προτείνουν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΚΕΠΠΑΚ
Δραστηριότητες
Κομοτηνή

Πρόταση πρακτικής άσκησης φοιτητών του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας στα μουσεία της Κομοτηνής

Πρόταση συνδιοργάνωσης δείπνου "ιφτάρ" από τον Δήμο και την Μουφτεία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στον τομέα πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού θα δραστηριοποιηθεί και το 2018 η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ  ως κοινωφελής επιχείρηση. Καλείται να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών της παιδείας καθώς και των πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων που της έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες τις οποίες θα παρέχει η εν Κοινωφελής Επιχείρηση καθώς και οι δραστηριότητες που θα αναλάβει, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ετήσιου προγράμματος δράσης. 


Αναλύονται οι επιμέρους προγραμματισμένες δράσεις που θα αναπτύξει η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.  για το 2018 σύμφωνα με τους σκοπούς της.


Τομέας Πολιτισμού 
1. Ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο.
2. Ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών 
3. Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης - Δημοτική Σχολή  Χορού.
4. Διοργάνωση πολιτιστικών τοπικών δρώμενων, εκδηλώσεων και συναυλιών προβολής της τοπικής κοινωνίας και των πολιτιστικών της αγαθών και πόρων ή συμμετοχή τους σε αυτές.
5. Προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών που θα αποσκοπούν στην ανάδειξη, προώθηση και προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Κομοτηνής στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό.
6. Ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού (χωρίς εμπορικό χαρακτήρα).
7. Υποστήριξη της  λειτουργίας  της Φιλαρμονικής του Δήμου Κομοτηνής.
8. Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης - Δημοτική Χορωδία. 
Τομέας Αθλητισμού 
1. Συντήρηση,  λειτουργία και  διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων στα όρια του Δήμου Κομοτηνής 
2. Προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης μαζικού αθλητισμού και η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών.
3. Λειτουργία τμημάτων αθλητισμού και άθλησης.  
4. Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού (χωρίς εμπορικό χαρακτήρα).
Τομέας Παιδείας 
1. Ίδρυση και λειτουργία  κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ).
2. Εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
3. Οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μαθητές, κατόπιν έγκρισης της Σχολικής Επιτροπής.

Οι προτάσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης
Αναπτύσσοντας το ετήσιο σχέδιο δράσης η πρόεδρος της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. Νατάσσα Λιβεριάδου δέχτηκε προτάσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εμείς η πόλη” Αντώνης Γραβάνης πρότεινε οι φοιτητές του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας να κάνουν την πρακτική τους στα μουσεία της Κομοτηνής. Επίσης ο επικεφαλής της Παράταξης “Σπάρτακος" Κώστας Καραΐσκος πρότεινε δύο συγκεκριμένες δράσεις: η Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ να εντάξει με κάποιον τρόπο και την μειονοτική κοινωνία στο σχέδιο δράσης της (παρουσίασε ως παράδειγμα για συνδιοργάνωση ενός δείπνου "ιφτάρ" από τον δήμο και την μουφτεία), "ώστε να μην μένουν κενά που κάποιοι έξωθεν σπεύδουν να καλύψουν για τους δικούς τους στόχους", όπως τόνισε χαρακτηριστικά και επίσης να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για ένα ψηφιακό αρχείο των εκδόσεων που αφορούν την Κομοτηνή και τους πέριξ οικισμούς της, όπου θα διασωθεί το υλικό που δημιούργησε η δουλειά των επαγγελματιών αλλά και το μεράκι των ερασιτεχνών λαογράφων, ιστορικών κτλ. Οι σύμβουλοι του Σπάρτακου προσφέρθηκαν να συμβάλουν ενεργώς και αναμένουν την απάντηση της κας Λιβεριάδου που δήλωσε απολύτως θετική.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ