ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» και το μήνυμα προς την Τουρκία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλάδα
Τουρκία
Πάνος Καμένος
Αλεξανδρούπολη

Παρουσία του Πάνου Καμένου κορυφώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη οι εκδηλώσεις της μεγάλης ναυτικής άσκησης

Επίδειξη ομάδας βατραχανθρώπων και ξενάγηση στις πυραυλάκατους του πολεμικού ναυτικού (Δανιόλος και Κρυσταλλίδης).

 

«Ο ελληνικός λαός ενωμένος, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι έτοιμος  να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Επιθυμούμε την ειρήνη και επιθυμούμε οι Ένοπλες Δυνάμεις όταν είναι σε ετοιμότητα να στέλνουν το μήνυμα της διασφάλισης της ειρήνης, της γαλήνης και της ανάπτυξης. Ελπίζω να το καταλάβουν και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος, από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».
Οι εκδηλώσεις αποτελούν μέρος της ναυτικής άσκησης «Καταιγίς 2017» που λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο από το πολεμικό ναυτικό και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου. 


Στην Αλεξανδρούπολη, ο κος Καμένος παραβρέθηκε αρχικά στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο μνημείο της οικογένειας Βιζβίζη στην πλατεία του Φάρου και εν συνεχεία παρακολούθησε επίδειξη ομάδας βατραχανθρώπων (ΟΥΚ), που έγινε κοντά στην ακτή προκειμένου να είναι ορατή και από το κοινό. 


Στην άσκηση συμμετείχαν βατραχάνθρωποι ειδικά εκπαιδευμένοι στην από αέρος επέμβαση, ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η «προσθαλάσσωση» τους, αφού έφτασαν στο θαλάσσιο χώρο από αέρος, πέφτοντας από ελικόπτερο. 


Ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται λόγω της άσκησης και μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, που συμμετείχε στην άσκηση, αφού από αυτήν απονηώθηκε το ελικόπτερο, αλλά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει περισσότερο την πόλη καθώς δεν ήταν εφικτό να δέσει στο λιμάνι της. 
Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όμως έδεσαν και ήταν ανοικτές για το κοινό δύο πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού (Δανιόλος και Κρυσταλλίδης). Έτσι όσοι βρέθηκαν σε αυτές έμαθαν για τα οπλικά συστήματα που φέρουν, τα οποία είναι τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, ενώ ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού, διαθέτει πέντε τέτοιου είδους. 


Την ξενάγηση ανέλαβαν τα πληρώματα των πλοίων (που είναι δυναμικότητας 45 ατόμων) ενώ εκεί βρέθηκαν και πολλά σχολεία της πόλης προκειμένου οι μικροί μαθητές να δουν από κοντά τα πλοία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ξενάγηση αφορούσε μόνο το κατάστρωμα και τα οπλικά συστήματα των πλοίων και όχι το εσωτερικό τους.  


Λόγω της άσκησης στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν επίσης ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού  αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.


Μετά την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εθνικής άΆμυνας μετέβη στη Σαμοθράκη και σε άλλα δύο νησιά του Αιγαίου συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ σήμερα Παρασκευή η μπάντα του Ναυτικού θα κάνει ανοικτή συναυλία στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των χθεσινών εκδηλώσεων, αλλά αναβλήθηκε λόγω του εθνικού πένθους για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.