ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η ανώτατη εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα, το παράδειγμα του ΔΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΣΔΕΠ
Ημερίδα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η ημερίδα διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενόψει του θεματικού συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ το 2018


Στις πέντε θεματικές συνεδρίες της ημερίδας συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν την σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ως επιτυχημένη κρίθηκε από τους διοργανωτές η ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Αλεξανδρούπολη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). 


Η ημερίδα έφερε τον τίτλο «Η ανώτατη εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα» και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των προσυνεδριακών δράσεων που κάνει η ΠΟΣΔΕΠ ενόψει του θεματικού συνεδρίου που προετοιμάζει για την άνοιξη του 2018. 


Στις πέντε θεματικές συνεδρίες της ημερίδας συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν την σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, ένα αίτημα που διατυπώνεται ολοένα και συχνότερα πλέον – με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου να χρησιμοποιεί το παράδειγμα της  Ακαδημίας – Δομής Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ. 


Ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης ανέπτυξε ένα θέμα για το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστημίου με έμφαση στο ΔΠΘ και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παθογένειες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου από τον ομ. καθηγητή και τ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Π. Γκούμα.


Στην ημερίδα παρέστησαν και οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπείται στο βήμα από την βουλευτή Νατάσα Γκαρά, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το έργο της κυβέρνησης αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το λόγο πήρε και ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πανεπιστημιακή λοινότητα ανέδειξε ζητήματα του Έβρου & της Θράκης όπως η επιστημονική αντιμετώπιση των αιματοφάγων εντόμων μέσα από μια ημερίδα που διοργάνωσαν οι Πρυτάνεις των ΕΚΠΑ & Γ Π Αθηνών σε σχέση με τη μεταφορά ζωονόσων από τη  γειτονική χώρα»


Σε πιο «τεχνικά» ζητήματα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης ζήτησε τη σύνδεση του Πανεπιστημίου (εν προκειμένω του ΔΠΘ)  με την αγορά εργασίας – ένα θέμα που είχε αναπτύξει νωρίτερα και ο αναπληρωτής πρύτανης του ΔΠΘ Π. Μπότσαρης. Επίσης, την αλληλεπίδραση του δημόσιου πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ELPEN Α.Ε., Θ. Τρύφων.


Το θέμα της ίδρυσης ή μη κρατικών πανεπιστημίων ανέλυσε ο πρώην πρύτανης του ΔΠΘ Κώστας Σιμόπουλος, ενώ σε αυτό έκανε αναφορά και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης μιας και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη στην κατεύθυνση ότι «Το άρθρο 16 του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθεί για να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με ειδική πρόβλεψη τις ακριτικές περιοχές της Θράκης και των νήσων του Β/Α & Ν/Α Αιγαίου, με στόχο την θωράκισή τους».


Στην ημερίδα της ΠΟΣΔΕΠ, μεταξύ άλλων, το παρόν έδωσαν: από τον ακαδημαϊκό χώρο οι Πρυτάνεις του ΔΠΘ Σ. Τουλουπίδης και ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος, οι πρώην πρυτάνεις Π. Γκούμας και Κ. Σιμόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), οι κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Υγείας, Κοινωνικών Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών, Γεωπονίας και Δασολογίας, οι πρόεδροι των τμημάτων Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ΤΕΦΑΑ, οι αναπλ. πρυτάνεις ΔΠΘ Π. Μπότσαρης και Φ. Μάρης, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ Μ. Κατωτομιχελάκης και Ι. Σεϊμένης και καθηγητές του ΔΠΘ.


Από τον επιχειρηματικό κόσμο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος του ΔΣ ΕΛΠΕΝ Α.Ε. Θ. Τρύφων, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου Χρ. Τοψίδης.


Από την τοπική κοινωνία ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφ. Ένωσης Δήμων Α-ΜΑΘ Ε. Λαμπάκης και από τον πολιτικό χώρο οι βουλευτές Ν. Παρασκευόπουλος (τ. υπουργός Δικαιοσύνης), Κ. Τσιάρας (τ. υφυπουργός Εξωτερικών) και Γ. Μαυρωτάς.


«Ναι» της ΠΟΣΔΕΠ στην ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη 
Καταληκτικά, η οργανωτική επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε να υιοθετήσει το ψήφισμα που προσκόμισαν στην ημερίδα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης και ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Λιμενικής Ακαδημίας στην πρωτεύουσα του Έβρου.


Η υιοθέτηση του ψηφίσματος έγινε με το σκεπτικό ότι «το ΔΠΘ δύναται να υποστηρίξει σημαντικά τη λειτουργία της» και αφού προηγουμένως είχαν γίνει τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών προς αυτή την κατεύθυνση. μετά και τις τοποθετήσεις των παραγόντων του Πανεπιστημίου για τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση του ΔΠΘ να υποστηρίξει σημαντικά τη λειτουργία της. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Νέα Δημοκρατία travel,  λένε χαρακτηριστικά οι  σύμβουλοι  της Περιφερειακής Αναγέννησης,  οι οποίοι θα μεταφερθούν με το λεωφορείο που έστειλε το κόμμα, με το καινούργιο σήμα βέβαια,  στα κεντρικά γραφεία σ