ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Η άγνωστη προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινωνικό Φαρμακείο
Πολυλειτουργικό Κέντρο
Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής
Φάρμακα

Δηλώνει παρών για τους δηλωμένους άπορους που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα ευρώ της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων


Ενισχύει τα φαρμακεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής και οργανώσεων με δράση σε Ελλάδα και εξωτερικό και συλλέγει τα ληγμένα φάρμακα για να μην καταλήγουν στα σκουπίδια

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δηλώνει παρόν για τους δηλωμένους άπορους που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα ευρώ της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων. Ενισχύει τα φαρμακεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής και οργανώσεων με δράση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συλλέγει τα ληγμένα φάρμακα που δεν καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά στην Γερμανία για καταστροφή με την μέθοδο της πυρόλυσης.


Αυτή είναι η άγνωστη προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου Κομοτηνής, της δομής που μπορεί να δημιουργήθηκε λόγω ανάγκης, όμως η λειτουργία της δεν ατόνησε ακόμα και όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος περί καθολικής ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων και άπορων και ούτε μέχρι σήμερα. 


Καταγράφουμε τη λειτουργία του σήμερα επισκεπτόμενοι το Κοινωνικό Φαρμακείο στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής και διαπιστώνουμε ότι μία μεγάλη ποσότητα φαρμάκων βρίσκεται συγκεντρωμένη εκεί. Μέρος αυτής θα διατεθεί για τις ανάγκες εκείνων που εξυπηρετεί το Φαρμακείο, ενώ όσα είναι ληγμένα θα "ταξιδέψουν" στη Μαγούλα Αττικής και από εκεί στη Γερμανία όπου θα καταστραφούν. 
Υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης λειτουργεί σήμερα το Κοινωνικό Φαρμακείο στην Κομοτηνή. Μάλιστα ο σημερινός πρόεδρος των φαρμακοποιών Αλέξανδρος Τσαπέκος ήταν από τους υπέρμαχους συνέχισης της λειτουργίας του, ακόμα και όταν ο νόμος περί άπορων και ανασφάλιστων αναιρούσε το λόγο ύπαρξης αυτής της κοινωνικής δομής. Στο γιατί επέμεινε στη λειτουργία του μας εξηγεί ο ίδιος "τα κοινωνικά φαρμακεία ήταν μια ανάγκη λόγω της κρίσης που ξεκίνησε το 2009-2010. Κάποια στιγμή βγήκε νόμος με το οποίον όλοι οι άποροι και ανασφάλιστοι καλύπτονται πλέον μέσα από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σήμαινε ότι τα κοινωνικά φαρμακεία δεν είχαν πλέον αντικείμενο, αφού δεν θα έρχονται οι ασθενείς που ερχόταν πριν. Εμείς αναρωτηθήκαμε τι να κάνουμε, να το κλείσουμε ή να το κρατήσουμε". Η απόφαση ελήφθη υπέρ της διατήρησης του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε συνεννόηση και με τον Δήμο Κομοτηνής που παραχωρεί τον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται η δομή. "Υπήρχαν λόγοι που έπρεπε να μείνει λειτουργικό το Κοινωνικό Φαρμακείο. Κατά την άποψή του μόνο εφόσον ένα κράτος λειτουργεί σωστά και έχει τα αντανακλαστικά του πλήρως αναπτυγμένα, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν τα κοινωνικά φαρμακεία", σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου. 


Οι ασθενείς της απόλυτης φτώχιας
Ένας επιπλέον λόγος για τη διατήρηση του Κοινωνικού Φαρμακείου, όπως εξηγεί ο κος Τσαπέκος είναι ότι "υπάρχουν γύρω στις 1.800 οικογένειες της απόλυτης φτώχειας που είναι καταγεγραμμένες στο Δήμο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε 1-2 ευρώ να πληρώσουν. Όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο το σύστημα βγάζει τη διαφορά τιμής, μπορεί να λέει 10% και να πληρώνεις εσύ 20% επειδή υπάρχει αυτή η διαφορά τιμής. Γι' αυτό συμφωνήσαμε με τον Δήμο στους ανθρώπους αυτής της λίστας των πολύ φτωχών, να τους δίνουμε εμείς τα φάρμακα εφόσον τα έχουμε".


Στον χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου εντυπωσιαζόμαστε από το όγκο των φαρμάκων που συλλέγονται εκεί, ληγμένα και μη, για να γίνει η διαλογή τους και στην συνέχεια να προωθηθούν στον προορισμό τους, είτε σε κάποιον συνάνθρωπό μας που τα έχει ανάγκη και δεν έχει να πληρώσει ούτε το ελάχιστο ποσό της συμμετοχής, είτε στο φαρμακείο του νοσοκομείου Κομοτηνής, είτε για να καταστραφούν. Φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο διατίθενται στο φαρμακείο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και σε οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί Καρδιάς και όπου υπάρχει ανάγκα φαρμακευτικής περίθαλψης εξαιτίας μίας έκρυθμης κατάσταση, π.χ όταν σε μία χώρα γίνει σεισμός και απαιτηθεί η χρήση φαρμάκων για την περίθαλψη τραυματιών.  


Τα ληγμένα φάρμακα
Ως προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου ο κος Τσαπέκος στο λόγο του αναδεικνύει και τη συλλογή σε αυτό των ληγμένων φαρμάκων, τα οποία ευτυχώς δεν καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. "Εμείς σαν φαρμακευτικός σύλλογος ακόμα πριν γίνει το Κοινωνικό Φαρμακείο είχαμε ξεκινήσει τη συλλογή ληγμένων από το 2007. 


Τα ληγμένα που συγκεντρώνουμε σήμερα ταξιδεύουν μέχρι τη Μαγούλα Αττικής και πηγαίνουν για καταστροφή στη Γερμανία με τη μέθοδο της πυρόλυσης. Είναι η μόνη μέθοδος που ενδείκνυται, απουσία οξυγόνου για να μην βγάλουν μονοξείδιο και διοξείδιο και με υψηλές θερμοκρασίες. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο εργοστάσιο". 


Σύμμαχοι στην συγκέντρωση των ληγμένων φαρμάκων από τους κάδους των φαρμακείων είναι οι εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παράρτημα Ροδόπης. Με τη συνδρομή αυτών τα ληγμένα φάρμακα που καταλήγουν στους κάδους των φαρμακείων συλλέγονται, μεταφέρονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και στην συνέχεια προωθούνται σε μεγάλες ποσότητες στον τελικό προορισμός τους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι