fbpx Η 10η Γενική Συνέλευση του σωματείου έγινε στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ "ΔΙΑΖΩΜΑ" ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Η 10η Γενική Συνέλευση του σωματείου έγινε στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΖΩΜΑ
Συνέλευση
Via Egnatia
Σταύρος Μπένος

Και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Παυλίδη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Κομοτηνή επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή της 10ης γενικής συνέλευσης, του σωματείου "Διάζωμα" του οποίου ηγείται ο Σταύρος Μπένος και ως αντικείμενό του έχει την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η περιοχή μας δε, ενδείκνυται για το συγκεκριμένο αντικείμενο μιας και από δω περνούσε η πάλαι ποτέ Εγνατία οδός, η οποία δίνει και το όνομα της στο πρόγραμμα που "τρέχει" από το Διάζωμα και λέγεται "Via Egnatia". 


Η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος ενθάρρυνε "την συνάντηση των μνημείων με τον σύγχρονο αγροδιατροφικό πολιτισμό" όπως παρατήρησε ο κος Μπένος, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος ότι «ο Γιώργος Παυλίδης είχε αποφασίσει την ίδρυση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του επιχειρησιακού προγράμματος «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020» ώστε τα μνημεία να γίνουν προσβάσιμα, επισκέψιμα να προσελκύσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο και τουρίστες».


Πέρα από τους φίλους και τα μέλη του Διαζώματος, στη γενική συνέλευση του φορέα, το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης, καθώς και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. 


Όλοι χαιρέτισαν την απόφαση του "Διαζώματος" να επιλέξει την περιοχή μας για τη γενική του συνέλευση, με τον κο Λαμπάκη να δηλώνει ότι έχει πάψει πλέον να πιστεύει ότι το αθηνοκεντρικό κράτος μπορεί να αναδείξει μνημεία και γενικώς την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και ως εκ τούτου οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον σε φορείς όπως το "Διάζωμα". 


«Εδώ εκκολάπτεται η πρόταση για το μέλλον της χώρας, αρχίζει να αχνοφαίνεται η φωτεινή Ελλάδα. Το πρόγραμμα Via Egnatia έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η χώρα για να «πετάξει» προς το μέλλον γιατί μέχρι τώρα ο καθένας δούλευε μόνος του σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό. Φιλοδοξεί να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης" τόνισε ο κος Μπένος, ενώ ο μητροπολίτης Κομοτηνής σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να διδάσκει", όταν πήρε το λόγο. 


Ο κος Γιώργος Πετρίδης με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη από το δήμο ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής (με χρηματοδότηση από την ΟΧΕ),  και η οποία αποτελεί την επί του πρακτέου αποτύπωση της άποψής του ότι "πρέπει να συνδυάσουμε με μια ολιστική αντίληψη το τι σημαίνουν οι αρχαιότητες και η αξιοποίηση τους».


Παρούσα στη συνέλευση και η υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Εγνατία Οδό Α.Ε., Θάλεια Βαλκούμα, η οποία μεταξύ άλλων έκανε έναν παραλληλισμό της αρχαίας με την σύγχρονη Εγνατία οδό, λέγοντας: "Η Εγνατία οδός ανέδειξε το περιβάλλον και πολιτιστικές περιοχές μειώνοντας το χρόνο της διαδρομής από 11,5 ώρες σε 6,5 και πέτυχε την άρση της απομόνωσης και την αύξηση της περιφερειακής ανάπτυξης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ