ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Χρήματα για να βοηθήσει με αντιπλημμυρικά έργα, ζητάει η Διεύθυνση Δασών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεύθυνση Δασών Νομού Ροδόπης
Διεύθυνση Δασών Ροδόπης
Πλημμυρικά φαινόμενα
Περιφερειακό Συμβούλιο

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται προτάσεις για κατασκευή ξύλινης γέφυρας στη Νυμφαία, ιρλανδικών διαβάσεων σε ρέματα της Νυμφαίας, μικροφράγματα στον δήμο Ιάσμου, κ.ά.


Στα 1,7 εκ. ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων, αλλά συνήθως δίνεται χρηματοδότηση λιγότερη του 50% 
 

Διονύσης Βοργιάς

Ένα πρόγραμμα με πολλές δράσεις και έργα, έφερε προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η Διεύθυνση Δασών νομού Ροδόπης δια στόματος της αναπληρώτριας προϊσταμένης της εν λόγω Διεύθυνσης Μαρίνας Γκοτσαρίδου. Το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου ενέκρινε την πρόταση χωρίς αυτή να συζητηθεί ή διαβαστεί, ωστόσο ο "Χρόνος" ζήτησε από την κα Γκοτσαρίδου την περιγραφή του προγράμματος ετήσιας δράσης της διεύθυνσης. 
Έτσι, η κα Γκοτσαρίδου αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα της τάξης των 1,7 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά, πάντοτε η υπηρεσία προϋπολογίζει όλες τις δράσεις- έργα που θέλει να υλοποιήσει εντός του έτος, ώστε μετά να μπορέσει να ζητήσει χρηματοδότηση από διάφορους φορείς, όπως Περιφέρεια, Πράσινο Ταμείο, Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης τελικά είναι εφικτό να βρεθεί, ωστόσο η Διεύθυνση διατηρεί πάντοτε ετοιμότητα στις μελέτες της, ώστε αν ανοίξει για παράδειγμα ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να έχει τα πάντα έτοιμα ώστε "να το πάρει". Επομένως, ο προϋπολογισμός 1,7 εκ. ευρώ δεν σημαίνει πως έργα τόσης αξίας θα πραγματοποιηθούν εντέλει.


ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Ως βασικό άξονα του προγράμματος, η κα Γκοτσαρίδου ανέδειξε την δασική οδοποιία. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε "βασικός άξονας είναι η δασική οδοποιία και κυρίως η συντήρηση των δασικών οδών, για λόγους προστασίας και για λόγους διευκόλυνσης των εργασιών.

Το ποσό που βγαίνει στο πρόγραμμα για φέτος είναι 150.000 ευρώ κι αφορά δύο περιοχές, της Ανατολικής και Δυτικής Ροδόπης, και προκύπτει βάσει μελετών. Σίγουρα, η χρηματοδότηση δεν θα καλύψει το ποσό των 150.000 ευρώ, παρόλα αυτά η υπηρεσία συντάσσει τις μελέτες της και ανάλογα με την χρηματοδότηση ιεραρχεί τις ανάγκες". Η δασοπονία έχει άλλωστε πολλαπλές χρήσης, μία εκ των οποίων είναι και η αντιπυρική, γι' αυτό και καταλαμβάνει πρωτεύων ρόλο στον σχεδιασμό. 


Επίσης, η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης έχει έτοιμο ένα αναλυτικό σχέδιο για έργα που αφορούν σε όλη τη Ροδόπη. Αναλυτικά, η κα Γκοτσαρίδου μας πληροφορεί τα παρακάτω: "Πέραν των 150.000 ευρώ που ζητάμε για την συντήρηση, ζητάμε να γίνει κατασκευή στο δάσος της Νυμφαίας μίας ξύλινης γέφυρας.

Το δάσος έχει να συντηρηθεί στα έργα υποδομής του από το 1980 και πρακτικά καθετί που χαλάει αποξηλώνεται.  Επίσης, ζητάμε τη διάνοιξη ενός δασικού δρόμου στην περιοχή Καρδάμου, για να βοηθήσουμε την διαχείριση των δασικών μας συστάδων. Επίσης, θέλουμε να κατασκευάσουμε δέκα μικρές ιρλανδικές διαβάσεις στο περιαστικό της Νυμφαίας, σε ρέματα. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο και ζητάει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση κατά τους θερινούς μήνες και να συνδέσουμε το περιαστικό με την υφιστάμενη αγροτική οδοποιία. Επίσης, ζητάμε την διευθέτηση χειμάρρων.

Πολύς λόγος γίνεται για τις πλημμύρες, ότι δηλαδή σαν περιφερειακή ενότητα έχουμε δεχθεί κατά καιρούς πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει φυτεύσεις στην περιοχή Ιάσμου - Κοπτερού, όπου έχουμε μία φυτοτεχνική διευθέτηση των λεκανών, ώστε να προστατεύσουμε την υφιστάμενη επαρχιακή οδό, τον πληθυσμό και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Σε συνδυασμό με την κατασκευή στην περιοχή έξι μικροφραγμάτων προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Αυτά τα φράγματα θα βοηθήσουν την συγκράτηση φερτών υλικών. Επίσης, ζητάμε φυτοτεχνική διευθέτηση στην περιοχή Συμβόλων-Παλιάς Φωλιάς. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί την προηγούμενη πενταετία ένα έργο αποκατάστασης σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, ανατολικά των Συμβόλων και μέσα στη λεκάνη απορροής του Βοζβόζη. 


Εμείς ζητάμε άλλες 565.000 ευρώ. Αυτά είναι μεγάλα έργα που αν γίνουν θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα ή με συγχρηματοδότηση".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ