ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΙΡΗΝΙΚΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Χωρίς να προκαλέσουν, και χωρίς να ξεπεράσουν τους 300 αριθμητικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταγίπ Ερντογάν
Επίσκεψη
Αντίδραση
Πλατεία Ειρήνης

Την αντίθεσή τους στην παρουσία Ερντογάν, διατράνωσαν 300 πολίτες

Είχε προηγηθεί εντός της εβδομάδας κάλεσμα από 22 συλλογικότητες της Θράκης

Διονύσης Βοργιάς

"Αισιόδοξο μήνυμα" χαρακτήρισε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και της επίσκεψής του στην Κομοτηνή ο Κώστας Καραΐσκος, που συμμετείχε σε αυτήν. Η εν λόγω συγκέντρωση είχε ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας και είχε στόχο να κινητοποιήσει τους πολίτες της Ροδόπης και να διατρανώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Κομοτηνή, δεδομένης της "πολιτικής" του στάσης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και τη μειονότητα. Η πορεία - συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 12:00 της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα όπου ο Τούρκος πρόεδρος κατέφτανε στην Κομοτηνή και στο Κιρμαχαλέ τζαμί, προκειμένου να προσευχηθεί.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στο σπαθί, έκαναν μία συμβολική πορεία διαμαρτυρίας και - τελικώς - συγκεντρώθηκαν στο σπαθί και ευρύτερα στην πλατεία, διατρανώνοντας την άρνησή τους στο πέρασμα και στις δηλώσεις Ερντογάν. 


Χωρίς να προκαλέσουν, αλλά και χωρίς να ξεπεράσουν τους 300 αριθμητικά, οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, σήκωσαν ελληνικές και ποντιακές σημαίες και έδωσαν ένα δικό τους μήνυμα από ένα συμβολικό σημείο της πόλης.


Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε ένα πλήθος πολιτών αλλά και μέλη των 22 συλλογικοτήτων, οι οποίες άλλωστε είχαν συνυπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη. "Σπάρτακος" Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης, Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης "Η Τραπεζούντα", Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής, Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης, Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής, Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής, Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος, Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης, Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης, Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου, Πολιτιστικός σύλλογος "Ενδοχώρα", Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου, B’ ΕΛΜΕ Έβρου, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων, "Ακρίτες" Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου, Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης, Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης, Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης, ήταν οι 22 συλλογικότητες που συνυπέγραψαν τη διαμαρτυρία και παρέστησαν στο σπαθί, διατρανώνοντας την αντίδρασή τους. Στην εν λόγω επιστολή, μεταξύ πολλών, αναφέρονταν και τα εξής:

"Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του 'νεοσουλτάνου' Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το …αφεντικό του". "Στην πλατεία μαζεύτηκε κόσμος - αν πούμε ότι δεν υπήρχε οργανωτής ούτε πανό, ούτε σύνθημα ούτε τίποτε απολύτως. Ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα, όχι κάτι το εξωφρενικό αλλά 200-300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν. Εδώ στην πλατεία υπήρξε ένα κλίμα ήρεμης διαμαρτυρίας και νομίζω ότι πήγε καλά. Στο τέλος έγιναν κάποιες αψιμαχίες λεκτικές ανάμεσα σε δύο-τρείς θερμόαιμους και στις δυνάμεις των ματ αλλά έγινε σε επίπεδο φραστικό τίποτε παραπάνω", ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος Κώστα Καραΐσκου για την απήχηση της διαμαρτυρίας.

Ο κος Καραΐσκος παρατήρησε ακόμη ότι η συγκέντρωση έγινε "χωρίς βρισιές και χωρίς ακρότητες", ενώ εψάλη και ο εθνικός ύμνος. Ο κος Καραΐσκος τέλος κάλεσε "μετά από αυτό" τους κυβερνώντες "να σοβαρευτούν". Και όπως είπε "πρέπει να σοβαρευτούν όχι μόνο οι σημερινοί κυβερνώντες, αλλά όλοι γιατί όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν. Απλά τώρα μιλάμε για αυτούς που έχουμε αυτή την στιγμή".


Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία της Κομοτηνής, το πρωί της Κομοτηνής, είχαν μοιραστεί "χαρτάκια - κάλεσμα" στα οποία αναγραφόταν το εξής: "Την Παρασκευή 8/12, στις 12:00, μπροστά στο σπαθί, η ελληνική κοινωνία της Κομοτηνής δηλώνει παρούσα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού