ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Χαμηλές τιμές στα φρούτα, πληθώρα σε είδη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκή Αγορά
αγορά
Κομοτηνή

Οι νέοι της δουλειάς, ζητούν πιο χαμηλές τιμές στις άδειες, για να μπουν με τη «βούλα» στο επάγγελμα

Διονύσης Βοργιάς

Την Παρασκευή 24 του μηνός αντί για σήμερα Σάββατο 25 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της Κομοτηνής, λόγω της εθνικής επετείου. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία, κάναμε μια βόλτα στην αγορά, να καταγράψουμε τιμές, κίνηση, παράπονα. 


Κάθε χρόνο και φθηνότερα, λένε οι παραγωγοί, πως βάζουν τις τιμές. Αντίστοιχα, όμως, το πορτοφόλι των καταναλωτών είναι κάθε χρόνο και στενότερο. Οι καταναλωτές αγοράζουν επιλεκτικά, και ποσότητες τέτοιες που αναμένεται να καταναλώσουν. Παλιά αγοράζαμε με το σκεπτικό να υπάρχει κάτι παραπάνω, πλέον όμως το κατιτίς παραπάνω έχει καταστεί πολυτέλεια.


Παρόλα αυτά, στη λαϊκή αγορά Κομοτηνής, υπάρχει πληθώρα σε είδη, και όλα έχουν πτωτική τάση στις τιμές, εκτός από τα λαχανικά που μέρα τη μέρα αυξάνονται, λόγω της νηστείας. 


Εκτός από τον εβδομαδιαίο σας μανάβη, με φρούτα και λαχανικά, η λαϊκή έχει και ρούχα, οι πωλητές των οποίων έχουν αυξηθεί. Ο κόσμος θα φορέσει και τη μπλούζα των πέντε ευρώ πλέον, δεν κοιτάει μάρκα ούτε τόσο ...ποιότητα, αλλά κοιτάει να βολευτεί. Γι’ αυτό οι πάγκοι με ρούχα πληθαίνουν κάθε βδομάδα. Η νέα «τάση» θέλει και πάγκους με είδη καθαριότητας, τα οποία τα είδαμε σε τιμές μάρκετ, αλλά με κάποιες προσφορές, οι οποίες κερδίζονται όπως πάντα ...με παζάρι. Επίσης, στον χώρο θα βρείτε πλανόδιους «φούρναρους», πολλούς πάγκους με ελιές, είδη καλλιέργειας, ακόμη και ...κοτούλες.

Η «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ
Στη λαϊκή συνυπάρχουν -συνήθως αρμονικά- όχι μόνο όσοι έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους, αλλά κι όσοι βρίσκονται στον χώρο άτυπα. Τους ενώνει η αγωνία για το μεροκάματο.


Ένας από τους νέους ανθρώπους στη λαϊκή είναι και ο Μεχμέτ Μουζαφέρ, που θέλει να πάρει άδεια αλλά τονίζει πως είναι εξαιρετικά ακριβή για τον ίδιο. «Μας λένε να βγάλουμε άδεια, αλλά είναι 700 ευρώ. Που να βρούμε τόσα λεφτά; Όμως θέλουμε την άδεια, για να μπούμε σωστά στο επάγγελμα», εξηγεί, και αναφέρεται στους συχνούς ελέγχους της αστυνομίας και στις συνέπειες. «Μας κάνουν συχνά ελέγχους κι αν δεν σηκώσουμε κατευθείαν τους πάγκους, είτε μας τους ψεκάζουν με σπρέι και χαλάνε τα πράγματα είτε μας βάζουν πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αν πάρουμε τέτοιο πρόστιμο καήκαμε», λέει ζητώντας μια νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει ακόμη και σε όσους δεν είναι χρόνια στις αγορές, να βγάλουν τίμια το μεροκάματο, το οποίο «στις καλές μέρες μπορεί να βγάλουμε μεροκάματο μέχρι και 30 ευρώ και στις κακές μπορεί και 5», σύμφωνα με τον Μεχμέτ Μουζαφέρ, τον οποίο θα τον βρείτε ...σε πολλά σημεία της Ροδόπης.


Λίγο παραπέρα και ο πάγκος του κύριου Ανέστη. Αυτός δεν έχει παπούτσια και ρούχα, αλλά φρούτα και λαχανικά. «Ας τους δώσουν άδεια, γιατί κι αυτοί παλεύουν απλώς για ένα μεροκάματο. Αλλά, πρέπει να έχουν άδεια, για να φορολογούνται, αλλιώς η κατάσταση είναι κάπως ανήθικη για τους υπόλοιπους που πληρώνουμε κανονικά φόρους», αναφέρει , συμμεριζόμενος μεν τους παραγωγούς που παλεύουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους, αλλά τονίζοντας και το συναίσθημα αδικίας. «Ας είναι όλοι νόμιμοι. Μετά ο κόσμος θα επιλέγει μόνο με βάση την ποιότητα, γιατί οι τιμές θα είναι πάνω-κάτω ίδιες», καταλήγει σχετικά.


Όπως κι αν έχει, στη λαϊκή θα τα βρείτε όλα. Και πάνω από όλα ζωντάνια, παζάρι, φωνή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι δυνατόν ενώ τιμούν  υποτίθεται τη μνήμη ενός παιδιού,  που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού,  να καταστρέφουν  περιουσίες,  καταστήματα και αυτοκίνητα πολιτών και να ισοπεδώνουν  κυριολεκτικά  κ