ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2019 - 10:00
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χάλκινο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής για σπουδάστρια του ΔΙΕΚ Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαγωνισμός
Μαγειρικη
ΔΙΕΚ Κομοτηνής

Πρόκειται για την Ειρήνη Παρασκευοπούλου η οποία κέρδισε ...τα στομάχια των κριτών με το σουφλέ σοκολάτας της

Διονύσης Βοργιάς

Το περασμένο διάστημα οι καταρτιζόμενοι/ες του Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής των ειδικοτήτων "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)" Β' και Δ' εξαμήνων επισκέφτηκαν την 28η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας (Detrop) και την 7η Διεθνή Έκθεση Οίνου (Οenos) στην HELEXPO της Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησαν  το pairing ιστοριών και γεύσεων με ομιλίες και παρουσιάσεις από επιλεγμένους επαγγελματίες του κλάδου, τα Food Bars με μοναδικά ελληνικά προϊόντα, το Wine Bar και τη Γωνιά των Εκθετών.

Την ίδια ώρα καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε διαγωνισμούς μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. Πιο αναλυτικά, οι σπουδάστριες Ειρήνη Παρασκευοπούλου και Ρουφ Καμενίδου συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Στο διαγωνισμό αυτό 540 διακεκριμένοι αρχιμάγειρες και σχολές μαγειρικής από 22 χώρες, διαγωνίστηκαν σε 30 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 6 έλληνες και 17 διεθνείς κριτές. Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού - σεφ Αναστάση Αρουτσίδη, η Ειρήνη Παρασκευοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Εστιατορικό Γλυκό  (restaurant dissert) και η Ρουφ Καμενίδου την έκτη θέση στην κατηγορία Παραδοσιακό Ελληνικό Πιάτο (traditional greek dish). Επίσης, ο σπουδαστής Θεόδωρος Τσαταλμπασίδης συμμετείχε στο διαγωνισμό Master Class «Αγαπημένο Πιάτο» της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας κατακτώντας την πρώτη θέση.

"Οι συμμετέχοντες ήταν από 22 χώρες", δήλωσε στον "Χ" για τον πρώτο διαγωνισμό ο σεφ Αναστάσης Αρουτσίδης, αναγνωρίζοντας ότι "κοντραριστήκαμε με χώρες υψηλής κουλτούρας γαστρονομίας. Υπήρχαν διαγωνιζόμενοι τους οποίους προπονούσαν πολλοί σεφ και είχαν περισσότερο εξοπλισμό, χρόνο προπόνησης και υλικά. Αναδείξαμε δύο δύσκολα πιάτα, δικές μου εμπνεύσεις. Προσπάθησα να μάθω στα παιδιά της τεχνικής που θα έπρεπε να αποδώσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα". Ευχαρίστησε την διευθύντρια Ζαφειρούλα Κοτσάκη, τον αντιδήμαρχο Νίκο Σωτηρακόπουλο και τον πρόεδρο ΚΕΜΕΑ Γιάννη Γκαράνη.

Με ένα σουφλέ σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας η Ειρήνη Παρασκευοπούλου κατάφερε να κερδίσει ...τα στομάχια των κριτών. Δεν έκρυψε ότι "ο ανταγωνισμός ήταν πολύ δύσκολος, καθώς σε αυτόν συμμετείχαν και διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ", ενώ χαρακτήρισε ως "έναν από τους στόχους της", την επίτευξη αυτού του μεταλλίου.

Με ένα "παραδοσιακό", όπως το χαρακτήρισε, πιάτο, διαγωνίστηκε η Ρουφ Καμενίδου. Μαγείρεψε λαχανοντολμάδες τύπου ναπολεόν με κρέμα αυγολέμονο, αφρό από ασπράδι και κινάλ από γιαούρτι. Δεν έκρυψε πως ήταν μία δύσκολη συνταγή για μόλις 45 λεπτά εκτέλεσης, ενώ είχε και αρκετό άγχος. "Πιστεύω ότι θα τα πάω ακόμη καλύτερα την επόμενη φορά", είπε.

Στην ομάδα εκπαιδευτών έχει ενταχθεί και η σεφ Χρυσή Μοσχοΐδου, η οποία κατά το παρελθόν είχε πάρει δύο μετάλλια σε πανελλήνιο διαγωνισμό μαγειρικής και πλέον, όπως μας λέει, "επέστρεψα Κομοτηνή κι ελπίζω αυτή να είναι μόνο η αρχή". Η σεφ θα βοηθάει κι αυτή με την εμπειρία της όσους θέλουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.

Τέλος, από πλευράς Δήμου Κομοτηνής ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Σωτηρακόπουλος, γνωστοποίησε στον "Χ" την συνεισφορά του Δήμου. "Μας ζήτησαν να κάνουν τις πρόβες τους στην αίθουσα του συσσιτίου που έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αιτήματα δημοτών μας ειδικά νέων παιδιών. Θα είμαστε αρωγοί σε ό, τι θελήσουν", είπε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι