ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΜΙΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ

Γνωρίστε τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης
paintball
Αλεξανδρούπολη

"Παίζουμε σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Δράμα" μας λέει ο γραμματέας του συλλόγου Σταύρος Ζαρκάδας

Διονύσης Βοργιάς

Άγνωστο στους περισσότερους, θεαματικό για όσους το γνωρίζουν, το άθλημα της αεροσφαίρισης "πάτησε" για τα καλά στη Ροδόπη, μέσα από τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ.


Αυτή τη φορά, μάσκες, "όπλα", παραλλαγές, και περίπου τριάντα συμμετέχοντες, χρησιμοποίησαν ως πίστα το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έναντι της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής! 


"Παίζουμε σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Δράμα", μας πληροφορεί για τη δράση του Συλλόγου ο γραμματέας του Σταύρος Ζαρκάδας και σας καλεί να συμμετάσχετε σε κάποια δραστηριότητα. "Εμείς είμαστε γύρω στα τριάντα ενεργά μέλη και ασχολούμαστε με το άθλημα της αεροσφαίρισης. Όταν δημιουργήσαμε τον σύλλογο, είχαμε ως σκοπό να οργανωθούμε καλύτερα από μια ομάδα που μαζεύεται και παίζει συχνά. Ως σύλλογος έχουμε επίσημο καταστατικό, ταμείο, κι αρκετή οργάνωση. Στην Κομοτηνή δεν έχετε ακόμη σύλλογο, όμως έχετε μια ενεργή ομάδα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι στοχεύουν στο μέλλον να κάνουν αντίστοιχη λέσχη. Ο σύλλογός μας μπορεί να εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, αλλά έχουμε στενή σχέση κι αρκετά μέλη από την Κομοτηνή", εξηγεί ο κος Ζαρκάδας.


Τι όμως είναι το χόμπι της αεροσφαίρισης, σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει με το πιο γνωστό  paintball; "Η αεροσφαίριση είναι μια ομαδική δραστηριότητα ελευθέρου χρόνου με την μορφή παιχνιδιού, που διεξάγεται σε οριοθετημένο χώρο, μεταξύ δύο ή περισσότερων ομάδων, οι οποίες συναγωνιζόμενες σύμφωνα με ορισμένους κανόνες, προσπαθούν να πραγματώσουν αντικειμενικούς σκοπούς, με την χρήση αεροβόλων όπλων που εκτοξεύουν πλαστικά σφαιρίδια 6 ή 8 χιλιοστών, τα οποία είναι ακίνδυνα για τους αθλούμενους, αφού χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ασθενή ισχύ τους", μας απαντά ο κος Ζαρκάδας κι αναδεικνύει την ειδοποιό διαφορά με το paintball ότι δηλαδή "σε μας δεν υπάρχει το χρώμα, αντίθετα βασιζόμαστε στην ευγενή άμιλλα. Όταν χτυπηθεί κάποιος, οφείλει να σηκώσει το χέρι του και να αποχωρήσει από την πίστα".


Σύμφωνα με τον γραμματέα του συλλόγου, στόχος "δεν είναι τόσο το να κερδίσει η μία ομάδα την άλλη, όσο να περνάμε καλά. Υπάρχουν διάφορα σενάρια παιχνιδιού, όπως να εξοντώσεις την αντίπαλη ομάδα, να κλέψεις τη σημαία της, να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες. Είναι σαν ζωντανό βιντεοπαιχνίδι".


Η αεροσφαίριση ξεκίνησε το 1980 στην Ιαπωνία, όπου ενώ ήταν παράνομη η κατοχή όπλου υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Εξαιτίας του ενδιαφέροντος αυτού εταιρίες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ρεαλιστικά αντίγραφα τα οποία λειτουργούσαν με ελατήριο και χρησιμοποιούσαν πλαστικά σφαιρίδια 6 ή 8 mm. Στα μέσα του 1990 το παιχνίδι της αεροσφαίρισης άρχισε να εμφανίζεται στην Αμερική και στην Ευρώπη.


Υπάρχουν τρία είδη αεροβόλων που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι της αεροσφαίρισης: Αεροβόλα ελατηρίου, ηλεκτροκίνητα αεροβόλα, αεροβόλα αερίου. Τα παραπάνω χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο και ρυθμό βολής, και είναι τα αυτόματα, ημιαυτόματα και επαναληπτικά. Τα πεδία αεροσφαίρισης μπορεί να είναι δασικά, αστικά, ή εντός κτηρίων.


Μοναδική προϋπόθεση, για να συμμετάσχετε σε κάποια από τις δράσεις, είναι να έχετε "κλείσει" τα 18, καθώς η αεροσφαίριση δεσμεύεται από τους νόμους περί οπλοκατοχής.


Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Αλεξανδρούπολης μπορείτε να βρείτε στο www.saa.gr

Φωτογραφίες: Λάζαρος Αμοιρίδης

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει