ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Γνωρίσαμε τους Έλληνες της Ρουμανίας!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Αθανάσιος Καραμπίνης
Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας

4η διεθνής αΕλληνισμού και φέτος στη Ρουμανία

Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας κ. Ζησόπουλος: "Έχουμε 11.000 μέλη, 20 ελληνικές κοινότητες και δεκάδες προγράμματα προώθησης της ελληνικής γλώσσας"

Διονύσης Βοργιάς

Ζουν στη Ρουμανία, παρόλα αυτά δεν ξεχνούν τη "μητέρα πατρίδα" Ελλάδα, όπως την χαρακτηρίζουν. Περίπου 11.000 τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, διατηρούν την ελληνική γλώσσα ζωντανή, τον πολιτισμό διαχρονικό και την Ελλάδα περήφανη.


Εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πρόεδρο της ένωσης, Drago Gabriel Zisopol, ή όπως εύηχα μεταφράζεται το επώνυμό του στα ελληνικά (Ζησόπουλος), ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ρουμανικού πανεπιστημίου Petroleum-Gas University of Ploiesti. Εκτός από την ιδιότητά του ως πρόεδρου, διατηρεί επίσης το βουλευτικό αξίωμα στη Ρουμανία, είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ρουμανικού κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος στην ομάδα για τις μειονότητες του ρουμανικού κοινοβουλίου. 


"Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου που βρίσκομαι στην Ελλάδα και την Κομοτηνή", παραδέχεται ο κ. Ζησόπουλος, ο οποίος μας πληροφορεί για την ένωση: "η ένωσή μας σημαίνει πάνω από όλα αγάπη για την Ελλάδα, αλλά σημαίνει και πάρα πολλά προγράμματα. Έχουμε 11.000 μέλη, Έλληνες και 8.000 φιλέλληνες και 20 ελληνικές κοινότητες στη Ρουμανία".


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η ένωση έχει καταφέρει να προσδώσει στα ελληνικά τη σημασία που τους αρμόζει, στη Ρουμανία. Αναφορικά με το έργο της ένωσης, ο πρόεδρος μας εξηγεί ότι "δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία των ελληνικών. Πριν έξι χρόνια τοποθετήσαμε τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, σε κάθε ρουμανικό σχολείο. Τώρα Έλληνες, φιλέλληνες και Ρουμάνοι, μπορούν να μαθαίνουν ελληνικά όπως μαθαίνουν τα αγγλικά και τα ιταλικά. Κάνουμε τα πάντα για την ελληνική γλώσσα και σας περιμένουμε από κοντά να γνωρίσετε αυτή την προσπάθεια και να βρεθείτε από κοντά στην Ολυμπιάδα της ελληνικής γλώσσας, η οποία θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά στη Ρουμανία, φέτος στις 7 με 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη δράση την πραγματοποιούμε στο ρουμανικό κοινοβούλιο, με περίπου 100 μαθητές από όλο τον κόσμο". Το σύνθημα του κ. Ζησόπουλου είναι πως "δουλεύουμε με την καρδιά μας για την Ελλάδα, τα ελληνικά και τον Ελληνισμό".


Η ένωση έχει εκπονήσει σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, όπως περιοδικό τακτικής έκδοσης στα ελληνικά, βιβλία στα ελληνικά, ανέγερση χριστιανικών εκκλησιών και αγαλμάτων που απεικονίζουν σημαίνουσες ελληνικές προσωπικότητες. Κάθε χρόνο "ρίχνει" 1.000.000 ευρώ για προγράμματα που αφορούν τον Ελληνισμό. 
"Ο εκδοτικός οίκος της ένωσης, με τη συνεργασία του πανεπιστημίου του Πλοέστι, βγάλαμε ένα βιβλίο, το οποίο είναι στα ελληνικά και είναι το πρώτο βιβλίο στο είδος του. Σε αυτό το βιβλίο γράφουμε όλους τους Έλληνες αποφοίτους μας", είναι μια από τις τελευταίες δράσεις για την οποία ο πρόεδρος είναι ιδιαίτερα χαρούμενος. 


Ο Ελληνισμός ταξιδεύει!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ίσως με το δίκιο του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης ότι στο μεγαλύτερο Δήμο της Ροδόπης μετά το Δήμο Κομοτηνής, στον Δήμο Ιάσμου συγ

Ημερολόγιο