ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2017 - 16:41
ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΧΕΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γιορτή της γυναίκας στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΕΝ Κομοτηνής
Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης
Χριστίνα Συκάκη

Με προβολή ταινίας και σταυρόλεξο με επιφανείς γυναίκες


Χρ. Συκάκη: "οι γυναίκες παλεύουν για τα δικαιώματά τους από τα τέλη του 19ου αιώνα"

Διονύσης Βοργιάς

Γιορτή για τη γυναίκα πραγματοποίησε η ΧΕΝ Κομοτηνής, το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαρτίου, στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα, της 8ης Μαρτίου. 


"Μητέρα, σύζυγος, αδελφή, φίλη, γυναίκα: μια λέξη ένα σύμβολο", αναγραφόταν στους σελιδοδείκτες που μοιράζονταν στην είσοδο της αίθουσας, μαζί με ένα έξυπνο σταυρόλεξο με σημαίνουσες γυναικείες προσωπικότητες, τις Στάινεμ, Μερκούρη, Τσουδερού, Κιουρί, Γλέμινγκ, Κολοντάι, Όστιν, Μπρόντε, Χίφιλντ, Έρχαρντ, Παρκς, Γουίνσορ, Γιουσαφζάι, Θάτσερ, Σκουρά, Πάρρεν, Ζούτνερ, Πάνκχερστ. Στη διάρκεια της βραδιάς έγινε και προβολή ντοκιμαντέρ.


"Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για εμάς, γιατί οι γυναίκες παλεύουν για τα δικαιώματά τους από τα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε έχουν κατακτηθεί πολλά, με πολύ αίμα και μεγάλη προσπάθεια. Γι' αυτό τη συγκεκριμένη μέρα τη γιορτάζουμε και την τιμάμε με τον τρόπο που της αρμόζει", θα μας πει η Χριστίνα Συκάκη, μέλος της ομάδας νέων γυναικών της ΧΕΝ Κομοτηνής, ομάδα που αριθμεί περί των 10 μελών. "Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης ισότητα, όμως παλεύουμε γι' αυτή και σε αυτό πλαίσιο λειτουργούν αρκετές οργανώσεις. Η ΧΕΝ είναι παγκόσμια οργάνωση και παλεύει για τα δικαιώματα της γυναίκας ανά τον κόσμο και για την ουσιαστική ισότητα με τους άντρες. Δεν προσπαθούμε να βγούμε από πάνω, αλλά προσπαθούμε να είμαστε όλοι ίσοι", είναι το μήνυμά της.


Η ΧΕΝ είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση, προορισμός της οποίας είναι να αναπτύξει την ηγεσία και τη συλλογική δύναμη γυναικών και κοριτσιών, σε όλο τον κόσμο, για να επιτευχθεί δικαιοσύνη, ειρήνη, υγεία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία και ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους.


Ειδικά η ΧΕΝ Κομοτηνής αριθμεί περί των 80 μελών κι έχει ως έτος ίδρυσης το 1976. Από τότε μέχρι σήμερα τα μέλη της εργάζονται για την προώθηση της ισότητας, την στήριξη των γυναικών, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την διεκδίκηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Επίσης, στο κέντρο της ΧΕΝ Κομοτηνής λειτουργούν διάφορες ομάδες, όπως βιβλίου, και όλα τα μέλη συμμετέχουν σε δράσεις της περιοχής, με πρόσφατες τη δράση ο Άη Βασίλης Άργησε Μια Μέρα και την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για κοινωφελή σκοπό, της ΧΕΝ Κομοτηνής. Επόμενος σταθμός είναι η γιορτή βιβλίου, μέσα στον Μάιο, όπου θα υπάρξει και η καθιερωμένη έκθεση παιδικού βιβλίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.