ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Γιορτάζει η Παναγία Φανερωμένη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκκλησία
Αίγειρος
Μητροπολίτης

Με τα πόδια μεταβαίνουν οι πιστοί στη μονή τηρώντας μία ιδιαίτερη παράδοση χρόνων

Θρησκευτικές λειτουργίες σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής

Στην Παναγία Φανερωμένη με τα πόδια μεταβαίνουν οι πιστοί τηρώντας έτσι μία ιδιαίτερη παράδοση χρόνων. Αυτό το μοναστήρι αποτελεί τόπο συνάντησης των απανταχού Θρακών την ημέρα της γιορτής της, που συνιστά τη μεγαλύτερη γιορτή της Ροδόπης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου. 


Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και τις παραδόσεις η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Παναγία Βαθυρρύακος. Αυτό κατά τις γραπτές μαρτυρίες βυζαντινών ιστορικών και χρονογράφων ήταν το όνομα της ευρύτερης περιοχής. Το «Κιρ Τσιφλίκ» ήταν τμήμα της ευρύτερης περιοχής Βαθυρρύακος ή Φατήρ-γιακα. Εμφανίστηκε στον Οθωμανό τσιφλικά ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου τσιφλικιού Αμέτ Εφέντη Μποσνάκογλου, ο οποίος επί τρεις νύχτες έβλεπε θεσπέσιο φωτεινό όραμα.

Ανέσκαψε τη γη και βρήκε την εικόνα. Μάλιστα ο ίδιος αφιέρωσε τμήμα του τσιφλικιού εις την τοπική εκκλησία. Η εικόνα μεταφέρθηκε στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής και στο σημείο που βρέθηκε, χτίστηκε αργότερα μικρό παρεκκλήσιο πιθανότατα κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα μεταξύ 1910 και 1912 από τους ευεργέτες Σκουτέρη και Τελωνίδη.


Η επιλογή να τοποθετηθεί η εικόνα στον μητροπολιτικό ναό έγινε με θαυμαστό τρόπο από την ίδια την Παναγία. Διεκδικούσαν πέντε χριστιανικά χωριά την εικόνα και τότε απεφασίσθηκε να τοποθετηθεί η εικόνα σε ζωήλατη άμαξα, η οποία σταμάτησε ως εκ θαύματος στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής όπου και ενθρονίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.


Το 1930 ο μητροπολίτης Άνθιμος έκτισε μικρό ναΐσκο στο σημερινό χώρο της μονής και το 1955 ο μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος ανήγειρε καθολικό μονής μεγαλοπρεπέστερο, όπου μετέφερε και εγκατέστησε την ιερά εικόνα από τον μητροπολιτικό ναό στο νέο θρονί της, όπως ονομάζεται, το καθολικό της ιεράς μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Ο σημερινός ναός της μονής είναι νεότερη ανακατασκευή εκείνου του ναού που κατασκεύασε ο μητροπολίτης Τιμόθεος όπως και τα πέριξ κτίσματα.


Ο εορτασμός της Παναγίας Φανερωμένης είναι μία αφορμή για να αναδειχθεί και η για πολλούς «άγνωστη» Πρόκειται για το μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε στο σημείο, καθώς εκεί βρέθηκε, σύμφωνα με την τοπική εκκλησιαστική παράδοση, η εικόνα που απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα ή κατ' άλλους Γλυκοφιλούσα.


Οι περιπατητές της Παναγίας
Οι περιπατητές της Παναγίας πιστοί και φέτος στο ραντεβού τους, περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο μοναστήρι, άλλοι με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, άλλοι το Φανάρι, το Πόρτο Λάγος ή τους κοντινότερους οικισμούς την Αίγειρο και τη Μεσσούνη, παρόλο που ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, καθώς από χθες καταγράφονται βροχοπτώσεις. Ανάμεσά τους η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρου Άννα Πατρωνίδου: "Διατηρώ το έθιμο να πηγαίνω στην Παναγία με τα πόδια όπως πάρα πολύς κόσμος. Οι περιπατητές έχουν ήδη ξεκινήσει από την Κυριακή, την Δευτέρα ήταν περισσότεροι και το αποκορύφωμα θα είναι παραμονή και ανήμερα της εορτής.

Είναι μια γιορτή την οποία ουσιαστικά την αγκαλιάζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, κάθε χρόνο τους βλέπουμε που πάνε και ανάβουν το κερί τους, πάρα πολλοί μουσουλμάνοι έρχονται και προσκυνούν".

Τι σημαίνει αυτή η γιορτή για την Αίγειρο, ρωτήσαμε την κα Πατρωνίδου "η Παναγία Φανερωμένη είναι το επίκεντρο, μπορεί να λέμε ότι επίκεντρο του Θρακικού ελληνισμού είναι η Παναγιά Κοσμοσώτειρα αλλά θεωρώ ότι εξίσου σημαντική ειδικά για τους Ροδοπίτες είναι η Παναγιά Φανερωμένη.

Η Παναγία θεωρώ ότι αποτελεί το αποκούμπι του κάθε ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο προσκύνημα να μην αγκαλιάζεται από τον περισσότερο κόσμο.

Εξάλλου βλέπουμε και πως την υποδέχονται όταν έρχεται στα Ελευθέρια της πόλης μας η εικόνα της Μονής Βαθυρρύακος, περνάει από την Αίγειρο και τη Μεσσούνη, ο κόσμος βγαίνει τη ραίνει με άνθη, όπως και από την Κομοτηνή, φαίνεται ότι τη σέβονται την συγκεκριμένη εικόνα πάρα πολύ".

Θρησκευτικές λειτουργίες θα τελεστούν σήμερα και αύριο στη μονή χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής. Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα ο μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στην πανηγυρίζουσα μονή και την Τετάρτη 23 Αυγούστου το πρωί ο μητροπολίτης θα ιερουργήσει.


Δρομολόγια για τα Φατήριακα από το ΚΤΕΛ Ροδόπης
Έκτακτα δρομολόγια, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των πιστών που θα συρρεύσει και φέτος στην Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, θα εκτελέσουν την Τρίτη και την Τετάρτη, 22 και 23 Αυγούστου, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ νομού Ροδόπης. Την παραμονή του εορτασμού τα δρομολόγια θα εκτελούνται κατά τις απογευματινές ώρες και έως αργά το βράδυ, ανά ένα τέταρτο περίπου.

Με την ίδια συχνότητα θα εκτελούνται δρομολόγια και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ροδόπης θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Κομοτηνή και όσοι επιθυμούν από εκείνους που θα έχουν μεταβεί με τα πόδια στην Ιερά Μονή. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει