ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Γαστρονομικό ταξίδι στη Ροδόπη για φοιτητές ιταλικού πανεπιστημίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γαστρονομία
Καλλιόπη Κουτούπα
Φοιτητές
θρακιώτικη γαστρονομία

Επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων την Μελισσοκομία Καρακωστίδη στους Προσκυνητές και τον σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

Διονύσης Βοργιάς

Γαστρονομικό ταξίδι στο νομό Ροδόπης κάνουν αυτές τις ημέρες φοιτητές ιταλικού πανεπιστήμιου, γνωρίζοντας γεύσεις και αρώματα του τόπου μας. Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 26 Μαΐου μέχρι και μεσοβδόμαδα, βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του νομού Ροδόπης μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Γαστρονομίας της Βόρειας Ιταλίας (Università degli studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo), στο πλαίσιο γνωριμίας τους με την μεσογειακή διατροφή, ιδιαιτέρως την ελληνική και την τοπική στην Θράκη. Την ομάδα περί των 25 μεταπτυχιακών φοιτητών από διάφορες χώρες - ΗΠΑ, Ινδία, ΤαΪβάν, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία κ.ά. -  ξενάγησε σε διάφορα γαστρονομικά μέρη η Καλλιόπη Κουτούπα.

Γλυκάθηκαν με το μέλι των Προσκυνητών
Γλυκάθηκαν με το μέλι των Προσκυνητών και εντυπωσιάστηκαν από τα ιδιαίτερα αρώματα που αυτό αναδύει, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Επισκέφτηκαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά μάλιστα, την Μελισσοκομία Καρακωστίδη την περασμένη Κυριακή. Εκεί τους περίμενε ο μελισσοκόμος και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Το Κεντρί» Νίκος Καρακωστίδης, για να τους ενημερώσει γύρω από τα παράγωγα της μέλισσας, αλλά και για τις ιδιαίτερες γεύσεις των θρακιώτικων μελιών, προσκαλώντας τους να γευτούν …όσο μέλι ήθελαν. Τα κουταλάκια των φοιτητών γέμισαν και ξαναγέμισαν, προδίδοντας ότι το μέλι της Θράκης έχει απήχηση εντός κι εκτός συνόρων.

Οι φοιτητές είχαν διάφορες απορίες να εκφράσουν, ενώ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα θρακιώτικα αρωματικά και γευστικά μέλια, αλλά και από το φυσικό περιβάλλον της Μαρώνειας, ιδιαίτερα δε από το καταπράσινο τοπίο και τα πολλά καρποφόρα δέντρα.

Γνωριμία με την ποντιακή γαστρονομία
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων μερών, να βρεθούν και στο ποντιακό χωριό του Θρυλορίου. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έχοντας ετοιμάσει γι’ αυτούς πλήθος γαστρονομικών επιλογών ασφαλώς με την «σφραγίδα» του Πόντου. Ποντιακά εδέσματα όπως πιροσκί με τυρί, γουμιες, κερκέλια, σταφιδόπιτα, χορτόπιτα, μαύρα λάχανα με φασόλια, κιντεάτα, τανομένον σορβά, περέκ, «προσγειώθηκαν» στους ουρανίσκους των φιλοξενούμενων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να «γνωριστούν» με την ποντιακή γαστρονομία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ