ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Γ. Κυμπαρίδης: «Επινοούν εισοδήματα για να μας φορολογούν»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
Γιώργος Κυμπαρίδης
Κρίση

Σήμα κινδύνου για τις τάσεις φυγής των δικηγόρων από το επάγγελμα  

Δήμος Μπακιρτζάκης

Για δύο ημέρες απείχαν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγόροι της Ροδόπης συμμετέχοντας στην πανελλήνια κινητοποίηση του κλάδου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Όπως είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm «Αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή και έχει χειροτερέψει τα πράγματα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον στον κλάδο των δικηγόρων ήταν στο 38% από το καθαρό εισόδημα, το οποίο θα έμενε αφαιρούμενου τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρωνόντουσαν γιατί αυτές λαμβάνονται ως έξοδο. Πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα πληρώνονται θα υπολογίζονται ως εισόδημα και όχι ως έξοδο».


Αυτό είναι που επιτείνει την αντίδραση των από καιρό «εξεγερμένων» δικηγόρων, ενώ ο κος Κυμπαρίδης  χρησιμοποιεί και αριθμητικά παραδείγματα για να εξηγήσει την κατάσταση: «Σε περίπτωση που έχουμε ένα εισόδημα των 10.000 ευρώ το 2017 οι εισφορές θα είναι 3.795 ευρώ. Αυτό θα διευρυνθεί με βάση το πολυνομοσχέδιο και το εισόδημα πλέον από 10.000 ευρώ που είναι καθαρό θα γίνει 11.725 ευρώ για το έτος 2018 που σημαίνει ότι οι εισφορές θα ανέλθουν σε 4.450 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και το 2019 θα εκτιναχθούν στις 5.235 ευρώ δηλαδή αύξηση 38%». Μετά και από αυτή την περιγραφή, ο κος Κυμπαρίδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «φτάσαμε στο σημείο να επινοούμε εισόδημα». 


Τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος για να περιγράψει την κατάσταση είναι τα μελανότερα. Υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι οδηγούνται σε μία κατάσταση με μηδενικό εισόδημα και υπογραμμίζει την αντίφαση της κυβέρνησης λέγοντας ότι από τη μία πλευρά ευαγγελίζεται ανάπτυξη, αλλά από την άλλη μηδενίζει τα εισοδήματα των πολιτών και αυτοί είναι ισχυρισμοί «που μόνο σε ανθρώπους με πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης θα μπορούσαν να περάσουν», καταλήγει. 


Ο κος Κυμπαρίδης παρατηρεί ακόμη ότι με τα νέα μέτρα θίγονται όσοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (άνω των 100.000 €), όμως αυτοί προφανώς είναι ελάχιστοι. Επιπλέον «δεν υπάρχει καμιά ειδική ρύθμιση για τις εταιρείες» σημειώνει ο κος Κυμπαρίδης και συνεχίζει: «εγώ σαν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναζήτησα τρόπους που θα μπορούσαμε όλοι μαζί να αναπτύξουμε μια δραστηριότητα για να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο δικηγορίας. Δεν υπήρχαν όμως οι ρυθμίσεις, δεν υπήρχαν τα πεδία ποτέ μέχρι σήμερα για να μπορέσεις να ετοιμάσεις κάτι τέτοιο. Η λογική σε αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι δεν έχουμε ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εμείς φωνάζαμε στην επτάμηνη αποχή μας ότι όλα αυτά τα οποία εξαγγέλλονται και ήρθαν να ψηφιστούν δεν συνοδεύονται από το πιο στοιχειώδες που είναι οι αναλογιστικές μελέτες».


Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, θα οδηγήσουν στη λήψη επιπλέον σκληρότερων μέτρων και όλη αυτή η κατάσταση θα επιδεινώσει και τον κλάδο της δικηγορίας, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται, αφού παρατηρείται μία αξιοσημείωτη φυγή δικηγόρων από το επάγγελμα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς  και διαφορετικού τύπου ευαισθησίες και αντανακλαστικά,  υπήρξαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πτώσης της γέφυρας στην Καβάλα,  σε αντιπαράθεση, τηρουμένων των αναλογι