fbpx Γ. Γκαράνης: «Τον Μάιο τα λαμπρά εγκαίνια της Τσανακλείου»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Γκαράνης: «Τον Μάιο τα λαμπρά εγκαίνια της Τσανακλείου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Γκαράνης
Τσανάκλειος

Πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της ανάπλασης στην οδό Σοφούλη σύμφωνα με τον δήμαρχο - τι συμβαίνει με τα θεμέλια του βυζαντινού τείχους τα οποία γνώριζαν πως υπήρχαν στο σημείο

Το στοίχημα της «ενοποίησης» του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής με την πλατεία Ειρήνης

Διονύσης Βοργιάς

Δύο εξελίξεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ευελπιστεί πως θα συμβούν τον Μάιο του 2020, η νέα δημοτική αρχή. Η πρώτη είναι τα εγκαίνια της Τσανακλείου, η δεύτερη η ολοκλήρωση της ανάπλασης επί της οδού Σοφούλη.

Το διατηρητέο για την αρχιτεκτονική του μορφολογία αλλά και για την ιστορική του διαδρομή κτίριο «Νέστωρος Τσανακλή» διετέλεσε κατά καιρούς ως κέντρο διοίκησης  αλλά και ως σχολή μαθητείας. Η τελευταία του χρήση καταγράφεται ως έδρα των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ, αλλά μετά τη μεταφορά τους στην Πανεπιστημιούπολη, το κτίριο έχει περιπέσει περί των 20 ετών σε αχρησία, ενώ συγχρόνως πέρασε από «χίλια κύματα» για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κι εν τέλει το έργο της εκ βάθρων ανακαίνισης να φτάσει στο σήμερα.

«Η Τσανάκλειος θα είναι το επίκεντρο της περιοχής, γιατί είναι ιστορικό μνημείο και εμβληματικό κτίριο της πόλης μας», δήλωσε από το σημείο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στον «Χ» και δεσμεύτηκε: «τον Μάιο θα κάνουμε τα λαμπρά εγκαίνια της Τσανακλείου». Η επιλογή αυτή προφανώς συνδυάζεται με τα 100 χρόνια ελευθερίας της Κομοτηνής. Όσο για το τι θα στεγαστεί εντός του κτιρίου, αυτό εν πολλοίς το έχει αποκαλύψει ο «Χ» από το 2016, και είναι η δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής και το μουσείο Καραθεοδωρή, με τη δημοτική βιβλιοθήκη αυτό το διάστημα σιγά-σιγά να μεταφέρει τα πράγματά της. Ο κος Γκαράνης μετέφερε το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ότι «περίπου τον Μάρτιο» θα λειτουργήσει η δημοτική βιβλιοθήκη εντός της Τσανακλείου.

Στην τελική ευθεία η πρώτη φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου
Στην τελική ευθεία έχει περάσει η πρώτη φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την ανάπλαση των οδών Ν. Γρηγορά που είναι η οδός πίσω από το βυζαντινό φρούριο, η Σωκράτους που είναι η οδός που διαπερνά κάθετα τον πεζόδρομο της Βενιζέλου και καταλήγει στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, και η Σοφούλη που τελεί αυτό το διάστημα σε ανάπλαση.

Όπως έχει γίνει αντιληπτό από τους δύο πρώτους δρόμους που ολοκληρώθηκαν, μετατράπηκαν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, άρα η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά όπως πριν την ανάπλαση. Ο σχεδιασμός των δρόμων έχει σκοπό την αύξηση κατά το μέγιστο του πλάτους των πεζοδρομίων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία άνετης ζώνης περιπάτου. Τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο και επιστρώνονται με ψυχρά υλικά, σύμφωνα με τους κανόνες του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Άξιο αναφοράς είναι, πως ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933, και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξης της πόλης της Κομοτηνής.

Όσο για το πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της οδού Σοφούλη, στην οποία αυτό το διάστημα έργα γίνονται στην πλευρά της Παναγίας, «προς τα τέλη του Μαΐου θα έχουμε ολοκληρώσει την οδό», έκανε γνωστό ο δήμαρχος.

Τα θεμέλια που ξέραμε ότι υπήρχαν
Όπως έκανε γνωστό ο «Χ» πριν από μερικές εβδομάδες, οι εργασίες επί της οδού Σοφούλη έφεραν πρόσκαιρα στην επιφάνεια ξανά, τα θεμέλια του βυζαντινού φρουρίου Κομοτηνής. Για να γίνει αντιληπτό από τον κοινό παρατηρητή, το βυζαντινό φρούριο, όταν ήταν ενιαίο, ήταν ένα παραλληλόγραμμο κτίσμα, άρα η σύγχρονη οδός Σοφούλη το «σπάει» στα δύο.

Άξιο αναφοράς είναι πως τα θεμέλια του κάστρου δεν… ανακαλύφθηκαν (!) με τις εργασίες που συντελούνται τώρα, απλώς ήρθαν στην επιφάνεια. Και την ύπαρξή τους γνώριζαν οι αρμόδιοι, όταν ενέτασσαν την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στο ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι το 1970, τότε με αφορμή την ασφαλτόστρωση της οδού, έγινε ανασκαφική διερεύνηση από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Τότε ήρθε στο «φως» ο θαμμένος ορθογώνιος πύργος, ωστόσο ο σχεδιασμός της ασφαλτόστρωσης -για λόγους εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας μάλλον- προχώρησε κανονικά.  Είκοσι χρόνια πριν από το 1970 περίπου, είχε προηγηθεί κατεδάφιση του πύργου και τμημάτων του κάστρου, για τη διάνοιξη δρόμου.

Πενήντα χρόνια αργότερα, άνοιξε ξανά ο φάκελος της συζήτησης, αλλά πλέον με ένα κατεδαφισμένο φρούριο.
Πάντως, αυτό που εξετάζεται αυτό το διάστημα- είναι εάν μπορούν να παραμείνουν τα θεμέλια, υπό έναν τροποποιημένο σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη έχει γίνει μία πρώτη επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. «Γνωρίζαμε από πιο μπροστά ότι θα υπήρχαν ιστορικά ευρήματα στον χώρο όπου γίνεται η ανάπλαση. Την ανάδειξη της περιοχής και των ευρημάτων, έχουμε συνεννοηθεί με την εφορεία αρχαιοτήτων Ροδόπης για το πώς θα γίνει», εξηγεί ο δήμαρχος. Το σενάριο που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή, είναι και το προαποφασισμένο, ήτοι ότι η ανάπλαση θα συνεχιστεί κανονικά όπως ήταν προγραμματισμένη, τα θεμέλια θα σκεπαστούν και η κυκλοφορία των οχημάτων θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πάντως, αν και μη ορατά μετά την ανάπλαση, υπάρχει μέριμνα ώστε τα θεμέλια να ‘αποτυπωθούν’ στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια.

«Σύντομα» ξεκινάει η δεύτερη φάσης ανάπλασης
«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το άνοιγμα του διαδρόμου γύρω από το βυζαντινό τείχος», έκανε επίσης γνωστό ο δήμαρχος στον «Χ».

Αναλυτικά, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τη διάνοιξη του νοτίου και του ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα που βρίσκονται επί του πεζόδρομου Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Για το σκοπό αυτό, προηγήθηκε μία χρονοβόρος απαλλοτρίωση τμημάτων ιδιόκτητων αυλών που βρίσκονται στη ζώνη ανάπλασης γύρω από το Τείχος.

Υπενθυμίζεται ότι πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων θα δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή φάρδους 6 μέτρων, εκ των οποίων τα 2 μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δέντρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο της Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η ανάπλαση της διαδρομής αυτής θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, με τη διαφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δέντρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους πάγκους καθιστικών. Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος, θα απελευθερωθεί χώρος διαστάσεων 19,40 x 16 μέτρα περίπου, με εμβαδόν 310 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους.

Το στοίχημα της ενοποίησης
Βεβαίως, ακόμη κι όταν όλα τα παραπάνω προχωρήσουν καλώς, το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής δεν θα είναι ενοποιημένο με την πλατεία Ειρήνης. Κι αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα της δημοτικής αρχής, αφενός η ανάπλαση εμπορικών δρόμων του κέντρου που είναι παραμελημένοι εδώ και χρόνια, αφετέρου η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου με την κεντρική πλατεία.

«Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια που πρέπει να γίνουν, για να αναβαθμίσουμε το ιστορικό κέντρο», δεν έκρυψε ο δήμαρχος. Ένα από τα σημεία που χρειάζονται αναβάθμιση είναι κι η περιοχή του ‘πάρκινγκ’ για την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης θέλει να κάνει ανάπλαση. «Θα πρέπει να ενοποιήσουμε το ιστορικό κέντρο, για να υπάρχει μία ενιαία ιστορική διαδρομή», συνέχισε ο κος Γκαράνης, διαπιστώνοντας ότι «πέρα από το ιστορικό κέντρο, υπάρχει και η παλιά αγορά, που θέλουμε ως νέα δημοτική αρχή να την ενοποιήσουμε, για να υπάρχει μία κεντρική διαδρομή που τελικά θα καταλήγει στην πλατεία Ειρήνης».

Τέλος, σύμφωνα με τον δήμαρχο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσουν νέα έργα στο κέντρο της πόλης, με τελική στοχοθεσία «να έχουμε μία πολύ ωραία διαδρομή στο κέντρο της Κομοτηνής».

Συνάντηση Γκαράνη με υπουργό Πολιτισμού
Στη διάρκεια της επίσκεψής της στον Νομό Ροδόπης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Παρουσία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιοτήτων στον Δήμο Κομοτηνής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ανταλλαγή απόψεων έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και η Υπουργός δεσμεύτηκε για την εδραίωση και τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Δήμο Κομοτηνής.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της Υπουργού στο γραφείο του. Μια επίσκεψη, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πέραν του εθιμοτυπικού της χαρακτήρα, καταδεικνύει το αμέριστο ενδιαφέρον της Υπουργού για την προώθηση και επίλυση των θεμάτων του Δήμου μας, που αφορούν στο αντικείμενο του υπουργικού της χαρτοφυλακίου».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του