fbpx Γ. Δραγασάκης για ΑΜ-Θ: «Από την απομόνωση, στη διασύνδεση»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γ. Δραγασάκης για ΑΜ-Θ: «Από την απομόνωση, στη διασύνδεση»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναπτυξιακό Συνέδριο
Γιάννης Δραγασάκης
Ομιλία

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜ-Θ ο αντιπρόεδρος είπε πολλά, αλλά άφησε και πολλά …αναπάντητα ενόψει της σημερινής κεντρικής ομιλίας Τσίπρα

Διονύσης Βοργιάς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία στο 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που διεξάγεται στην Κομοτηνή και, συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο 'Χρήστος κι Εύη' το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου.


Τον αντιπρόεδρο προλόγισαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος. Ο μεν πρώτος ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους δήμους της περιφέρειας, ο δε δεύτερος μίλησε για τα πεπραγμένα της ΠΑΜ-Θ και τη σχέση της με την κυβέρνηση.


Κατόπιν, το λόγο πήρε ο κος Δραγασάκης, ο οποίος απηύθυνε λόγο περί των τριάντα λεπτών, τονίζοντας στη σημασία του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το τέλος των μνημονίων, τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας και τον διάλογο με τους πολίτες της. Παράλληλα, λειτούργησε ως «προπομπός» για την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 19:30 στο ξενοδοχείο 'Χρήστος κι Εύη'.


«ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Στο «ανοιχτό της διαδικασίας, στάθηκε ο κος Δραγασάκης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τους τοπικούς φορείς και συναποφασίζει σχέδια μαζί τους. «Έπειτα από κάθε Συνέδριο διαπιστώνουμε τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η κρίση αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες, καθώς και τους πλούσιους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που κρύβουν οι Περιφέρειες της χώρας μας», είπε στην αρχή ο κος Δραγασάκης.


Απαντώντας στις κατηγορίες περί αναπτυξιακής φιέστας, υπογράμμισε ότι «όταν αρχίσαμε αυτά τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, κάποιοι, κλεισμένοι σε γραφεία των Αθηνών, έκαναν λόγο για επικοινωνιακές φιέστες. Τα γεγονότα τους διέψευσαν. Η ανταπόκριση των Περιφερειών, των Δήμων, των φορέων της Αυτοδιοίκησης καθώς και των παραγωγικών φορέων δείχνει την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία για το μέλλον των Περιφερειών και της χώρας. Τα Συνέδρια έδειξαν όχι μόνο την ανάγκη αυτή, αλλά αποκάλυψαν και μια ωρίμανση που φαίνεται να έχει συντελεστεί μέσα από τη δοκιμασία της κρίσης, μια συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι ο διάλογος και η συνεργασία που υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις είναι προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση, είναι όρος για την αντιμετώπιση ειδικότερα των προβλημάτων της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».


Κατόπιν, στάθηκε στη Θράκη και στον άμεσο διάλογο που αναπτύσσεται εδώ, και πρόσθεσε: «Αυτά ισχύουν παντού αλλά ιδιαίτερα σε μια περιοχή που, όπως η Θράκη, ο διάλογος, η ανοιχτή διαβούλευση και η βάση της ισονομίας είναι όρος συνοχής αλλά και προόδου της περιοχής. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να συμφωνήσω με την κοινή δήλωση των τεσσάρων Μητροπολιτών της περιοχής και την επισήμανσή τους ότι «οπωσδήποτε είναι “λυτρωτικό” να διαβουλευόμαστε δημόσια, με τη γλώσσα της “αλήθειας που ελευθερώνει”, προκειμένου ο λαός μας να μην αισθάνεται “μοιραίος κι άβουλος” θεατής αποφάσεων, που υποπτεύεται ότι λαμβάνονται για την περιοχή μας “ερήμην του”.


Οι υπουργοί της κυβέρνησης, από την πλευρά τους έρχονται στα Περιφερειακά Συνέδρια για να μιλήσουν απευθείας με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς, να ακούσουν από «πρώτο χέρι» αλλά και να έρθουν άμεσα οι ίδιοι σε επαφή με τα προβλήματα, να δώσουν άμεσες λύσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν, και να συμβάλουν στο συνολικό σχεδιασμό».


Κατόπιν, στάθηκε στους στόχους του συνεδρίου, που είναι οι εξής: Πρώτος, η δημιουργία καταλόγου αιτημάτων, με ιεραρχημένες ανάγκες «με δυνατότητα ελέγχου της υλοποίησής τους – δημιουργούμε έναν μηχανισμό που ελέγχει αυτά που θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί». Δεύτερος, η νέα αναπτυξιακής στρατηγική και το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 


«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»
Μεταξύ πολλών άλλων διαπιστώσεων, ο κος Δραγασάκης εξέφρασε και την πεποίθησή του, ότι βρισκόμαστε στο τέλος της επιτροπείας. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οι εξελίξεις στην οικονομία, δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να περάσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Τώρα που φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων, οι ευθύνες μας γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το τέλος της επιτροπείας θα γίνει με τρόπο καθαρό και χωρίς νέα προαπαιτούμενα. Είναι καθήκον μας να σχεδιάσουμε από τώρα τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, στο κέντρο της οποίας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής», είπε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «η κρίση που βιώνουμε δεν ήταν μόνο δημοσιονομική κρίση, αλλά παραγωγική κρίση, με ένα σύστημα πελατειακό. Η απάντηση στην κρίση δε μπορεί να είναι ο νεοφιλελευθερισμός ούτε μπορούμε να την αφήσουμε στους αυτοματισμούς των αγορών. Ανάπτυξη χωρίς σχέδιο δε μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να τη δημιουργήσουμε πάνω σε στέρεες βάσεις, ικανή να δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και καλά προϊόντα».


ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «μεταμορφώνεται» από μία περιφέρεια του περιθωρίου σε μία περιφέρεια που μπορεί να πρωταγωνιστήσει, υπογράμμισε ότι ο αντιπρόεδρος,.
Αρχικά, χαρακτήρισε την ΠΑΜ-Θ ως «μια περιφέρεια σε φάση έντονου μετασχηματισμού. Αλλάζει η θέση της στον αναπτυξιακό χάρτη. Από μία μειονεκτική περιφέρεια, μετασχηματίζεται σε πύλη της Ευρώπης, σε διαμετακομιστικό κόμβο μεγάλης σημασίας», ανέδειξε μεταξύ άλλων για την ΠΑΜ-Θ, για την οποία ανέδειξε τα εξής: «Η ολοκλήρωση των έργων στους κάθετους άξονες, οι επενδύσεις που έχουν ήδη αναγγελθεί στα λιμάνια, οι σχεδιασμοί για τις σιδηροδρομικές γραμμές, η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου, οι προοπτικές χρήσης και πολλά άλλα έργα υποδομών, μαρτυρούν την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της περιφέρειας».
«Πίσω από αυτές τις εξελίξεις, βρίσκονται οι δυνατότητες της περιοχής που βρίσκονταν σε αδράνεια τόσα χρόνια», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η απομόνωση δίνει τη θέση της σε μία πολλαπλή δικτύωση της περιφέρειας. Από την άποψη των αντικειμενικών δεδομένων, η ΑΜ-Θ μπορεί να καταστεί διαμετακομιστικός κι όχι μόνο κόμβος. Υπάρχουν νέα γεωπολιτικά δεδομένα που καθιστούν την Περιφέρεια «σταυροδρόμι» νέων εμπορικών και ενεργειακών δρόμων και δικτύων. Από την άλλη πλευρά όμως η περιφέρεια είναι από τις φτωχότερες στην χώρα μας και την Ευρώπη, με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και πολλά άλλα».


Στη συνέχεια, μίλησε για πολλά λάθη που έγιναν εις βάρος της ΑΜ-Θ στο παρελθόν.  «Δεκαετίες λανθασμένων επιλογών έχουν καταδικάσει την περιοχή σε λιμνάζουσα ανάπτυξη. Όποια σχέδια υπήρξαν και όσα κίνητρα δόθηκαν ήταν αποσπασματικά και δε λειτούργησαν. Αυτό όμως είναι στο παρελθόν, γιατί σύμφωνα με μελέτες η περιφέρειά σας μπορεί να γίνει η βάση για ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και με αξιοποιήσιμο τον τουρισμό», δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων.


Παρόλα αυτά εξέφρασε την πεποίθησή του «πως η ΠΑΜ-Θ μπορεί να γίνει «η βάση για ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων με έμφαση την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, με παράλληλη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων για ειδικές μορφές τουρισμού», ενώ άφησε και «παραθυράκι» για αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν σημαντικές ενεργειακές δυνατότητες και κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών. Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων με όρους όμως οικολογικής προστασίας και κοινωνικής αποδοχής, και αυτή είναι μια θεμελιακή συνθήκη, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εισόδημα στην περιοχή».


Ο πολιτικός συμπερασματικά ανέδειξε πως «η καίρια γεωστρατηγική θέση, η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και το φυσικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας για τη βιώσιμη ανάταξη της τοπικής οικονομίας» κι εξέφρασε την ελπίδα του, πως δηλαδή «σε έναν χρόνο χρειαστεί να κάνουμε τον απολογισμό μας, θα είμαστε σε θέση όλοι μαζί, μέσα από τη συνεργασία που χτίζουμε, να γίνουν σημαντικά βήματα για τη συγκρότηση ενός νέου υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα μας κάνουν περήφανους, ώστε να συνεχίσουμε σε ακόμη πιο τολμηρά βήματα για την περιοχή».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε