fbpx «Φωτογραφική προκήρυξη» στον Δήμο Κομοτηνής καταγγέλλει ο Αντ. Γραβάνης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ

«Φωτογραφική προκήρυξη» στον Δήμο Κομοτηνής καταγγέλλει ο Αντ. Γραβάνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντώνης Γραβάνης
Δήμος Κομοτηνής
Λάπατας Αθανάσιος
Γκαράνης Γιάννης

Τα χρέη σας ακόμη τα πληρώνουμε, απάντησε ο δήμαρχος Γ. Γκαράνης

Διονύσης Βοργιάς

«Βόμβα» έριξε στα διαδικτυακά έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης, προκαλώντας διαμάχη μεταξύ του ίδιου από τη μία και του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και του δημοτικού συμβούλου Σάκη Λάπατα από την άλλη.

Αφορμή ήταν η δημόσια καταγγελία του κου Γραβάνη για φωτογραφική προκήρυξη στον Δήμο Κομοτηνής, που όχι μόνο δεν απεδέχθη η δημοτική αρχή αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση. Οι προσλήψεις έγιναν στην Κ. Καραθεοδωρή, που από το τέλος του ’20 έχει μετατραπεί από Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στον οποίο συμπράττουν οι τέσσερις Δήμοι του νομού, με πρόεδρο τον κο Λάπατα.

Αντ. Γραβάνης: «Φωτογραφική προκήρυξη»
Πως η Σύμπραξη Προοπτικής υπερψήφισε πρόσφατα τον Αναπτυξιακό Οργανισμό (τον οποίο χαρακτήρισε «θετικό δημιούργημα της κυβέρνηση») θύμισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και γνωστοποίησε πως προκηρύχθηκαν δύο θέσεις: γενικού διευθυντή και τεχνικού διευθυντή.

«Με μεγάλη μας λύπη είδαμε την προκήρυξη στην οποία η θέση γενικού διευθυντή ζητούσε οικονομολόγο και η θέση τεχνικού διευθυντή αγρονόμο-τοπογράφο. Γιατί δεν πήραμε δύο μηχανικούς που έχουμε έλλειψη και πήραμε οικονομολόγο και αγρονόμο-τοπογράφο; Γιατί η προκήρυξη βγήκε μόνο 5 ημέρες μαζί με το Σαββατοκύριακο και μόνο σε μία εφημερίδα;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων και κατέληξε τον συλλογισμό του στο συμπέρασμα: «δείχνει ότι είναι καθαρά μία φωτογραφική προκήρυξη. Δυστυχώς μόνο ένας έκανε τα χαρτιά του για κάθε θέση! Κλείνουμε τα μάτια σε όλους τους νέους της πόλης, για τους οποίους δεν δίνουμε καν το δικαίωμα (να υποβάλουν τα χαρτιά τους) […]. Γκρινιάζουμε τόσα χρόνια για την έλλειψη μηχανικών, αλλά εμείς τι κάνουμε; Βγάζουμε μία φωτογραφική διάταξη για να πάρουμε τους φίλους μας; Τους δικούς μας ανθρώπους;».

Σ. Λάπατας: «Θέλαμε να ξεκινήσουμε την δουλειά»
«Ο λόγος που προκηρύχθηκε την Παρασκευή κι ήταν μέχρι την Τετάρτη ήταν να προλάβουμε τις ημέρες, γιατί ήδη είχαμε καθυστερήσει γραφειοκρατικά και θέλαμε να ξεκινήσουμε για να κάνουμε δουλειά», απάντησε ο Σάκης Λάπατας.

Ως προς τις θέσεις, ξεκαθάρισε πως αποφασίστηκαν αξιοκρατικά, καθώς «σκοπός μας είναι να κάνουμε μία βιώσιμη εταιρία, κι όχι να βολέψουμε τους γνωστούς μας όπως λέτε. Για τους πολιτικούς μηχανικούς σε πρώτη φάση θα έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες για τις μελέτες. Για τον γενικό διευθυντή επιλέξαμε οικονομολόγο, γιατί δεν είναι μόνο μελέτες, αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο». Πληροφόρησε, επίσης, ότι στις προσλήψεις έχουν συμφωνήσει όλοι οι συνεργαζόμενοι Δήμοι. Για την εταιρία, η διοίκησή της θέλει «να πατάει καλά στα πόδια της, να έχει έσοδα, δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε μαύρες τρύπες, όπως δημιουργήθηκαν τα παλιά χρόνια», έκλεισε με νόημα ο δημοτικός σύμβουλος.

Γ. Γκαράνης: «Αφήσατε χρέη κε Γραβάνη»
«Κύριε Γραβάνη κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Αφήσατε (στο παρελθόν) μία αναπτυξιακή με χρέη που μέχρι τώρα πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε εμείς τέτοιο πράγμα», είπε σε αυστηρό τόνο ο δήμαρχος Κομοτηνής, ενώ επίσης πληροφόρησε πως οι προσληφθέντες δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι.

Ως προς την επιλογή των συγκεκριμένων εργαζομένων, επιχειρηματολόγησε πως «όλες οι μελέτες ξεκινούν από το τοπογραφικό, είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει, άρα το κέρδος (πρόσληψης ενός αγρονόμου-τοπογράφου) θα είναι πολλαπλάσιο. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε την εταιρία με δέκα άτομα και να την βάλουμε “μέσα”. Εμείς παίρνουμε τα δύο άτομα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Την εταιρία αυτή την πιστεύουμε και θα κάνει μελέτες για όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Είναι διαδημοτική εταιρία και το συζητάμε μαζί με τους άλλους δημάρχους».

Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση
Παρά τις απαντήσεις της διοίκησης, η μείζονα αντιπολίτευση δεν πείστηκε. Επί του προσωπικού πήρε το λόγο ο κος Γραβάνης, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως «έχει βασίσει την πολιτική του επιβίωση στο να μιλάει για παλιές δημοτικές αρχές. Τη δικιά του απραξία εκεί προσπαθεί πάντα να σώσει, είναι σπέκουλα και ποίημα που τα ακούμε χρόνια».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έκλεισε με τον ισχυρισμό ότι η ερώτησή του δεν βρήκε επαρκείς και πειστικές απαντήσεις, στο γιατί η προκήρυξη ήταν μόνο για πέντε ημέρες στον «αέρα» και γιατί για κάθε θέση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο από έναν υποψήφιο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι