ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ - ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Φοιτητές Νομικής εκδίδουν το δικό τους περιοδικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπαγωγή
ELSA Κομοτηνή
Γιώργος Καράντζιος
Στέλιος Βούκουνας
Νομική σχολή

"Ξεκινήσαμε αυτό το μεγάλο βήμα της έντυπης έκδοσης και πιστεύουμε ότι θα εδραιωθεί" μας λέει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού και φοιτητής Νομικής Γιώργος Καράντζιος

Διονύσης Βοργιάς

Σε μια εποχή όπου μόνο η ποιοτική έντυπη ενημέρωση αντέχει, αυτοί οι φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία να παράξουν αυτό ακριβώς, ένα ποιοτικό νομικό περιοδικό. "Είναι μια προσπάθεια από φοιτητές, για φοιτητές", μας λέει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού με τίτλο "Υπαγωγή" και φοιτητής Νομικής Γιώργος Καράντζιος. 


Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί φοιτητές Νομικής εργάστηκαν, ώστε να εκδώσουν το πρώτο έντυπο νομικό περιοδικό τους, τα πρώτα 200 τεύχη του οποίου διατίθενται στο ευρύ κοινό. Το περιοδικό αποτελεί πόνημα των φοιτητών-μελών της Elsa Komotini, ενός οργανισμού νέων νομικών. 
Ως αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων στον εν λόγω οργανισμό, ο φοιτητής Στέλιος Βούκουνας, μας πληροφορεί καλύτερα για τις δράσεις του σωματείου. "Η ELSA είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών, κι εμείς δραστηριοποιούμαστε στο παράρτημα της Κομοτηνής.

Αντίστοιχα παραρτήματα υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και το γενικό παράρτημα της Elsa Greece. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο, μη πολιτικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας μεταξύ των πολιτών.

Γενικά η Elsa είναι το μεγαλύτερο νομικό σωματείο φοιτητών στον κόσμο, και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες του κόσμου", εξηγεί και προσθέτει ότι "πραγματοποιούμε διάφορες δράσεις νομικού περιεχομένου, μια εκ των οποίων αποτελεί και το συγκεκριμένο περιοδικό. Είναι ένα εγχείρημα, το οποίο υπήρχε και παλιότερα, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε πέρσι. Γενικά ως ELSA Κομοτηνής προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συμμετοχή όλων των φοιτητών σε δράσεις ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για νομικές δράσεις στην πόλη μας, κι εμείς προσφέρουμε μια καλή ευκαιρία".


Αναφορικά με το περιοδικό καθεαυτό -το οποίο κυκλοφορεί ανά εξάμηνο- σχολιάζει ότι "φέτος τίθεται για πρώτη φορά στη διάθεση των φοιτητών, ώστε να μπορούν να το αγοράσουν.
 

Το κόστος του είναι στα 3 ευρώ, κι έχουμε τυπώσει 200 τεύχη. Αυτά θα τα διαχειριστούμε ως εξής: 170 θα πωληθούν και τα υπόλοιπα 30 θα τα διανείμουμε σε νομικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει πλήρης οικονομική διαφάνεια του σωματείου μας. Τα λεφτά που χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών μας, που είναι στα δέκα ευρώ. Αριθμούμε περίπου 200 μέλη, επομένως μπορούμε να αναπτύσσουμε πολλές δράσεις. Ελπίζουμε, όμως, ότι με τις πωλήσεις από το πρώτο έντυπο τεύχος, θα μπορέσουμε να καλύψουμε και την έκδοση του δεύτερου και του τρίτου, και πάει λέγοντας.


Περισσότερα στοιχεία για την εργασία τους και στο τι αποσκοπούν μέσα από αυτή μας δίνει ο Γιώργος Καράντζιος. "Το περιοδικό Υπαγωγή ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2016 και προχωρήσαμε πλέον στην έντυπη έκδοση του πρώτου τεύχους, αν και με χρονική καθυστέρηση.

Όμως καταφέραμε και ξεκινήσαμε αυτό το μεγάλο βήμα της έντυπης έκδοσης και πιστεύουμε ότι θα εδραιωθεί", σημειώνει και προσθέτει ότι "η στοχοθεσία της λειτουργίας ενός τέτοιου αμιγώς νομικού περιοδικού έχει ως αφετηρία τη δημιουργία ενός εναλλακτικού βήματος για τη νεανική επιστημονική άποψη, τη νεωτερική σκέψη, απέναντι σε άλλα έγκριτα νομικά περιοδικά που όμως δεν δίνουν τέτοιες ευκαιρίες σε ένα νέο νομικό επιστήμονα, ώστε να δημοσιεύσει, να γνωρίσει τον επιστημονικό λόγο και να ανακαλύψει την αξία μίας επιστημονικής δημοσίευσης".


Ο ίδιος διευκρινίζει πως "το εγχείρημα είναι αμιγώς φοιτητικό, δηλαδή η συντακτική ομάδα αποτελείται από μέλη της Elsa Κομοτηνής. Επομένως, πρόκειται για ένα περιοδικό από φοιτητές, για φοιτητές, με φοιτητές. Η ομάδα μας ξεκίνησε πέρσι με οκτώ άτομα και φέτος συνεχίζουμε με μια δεκαμελή ομάδα, επικεφαλής της οποίας είμαστε δύο συντάκτες, ο Θανάσης Πεφτίνας κι εγώ", ενώ στην συνέχεια εξηγεί ότι η "η συντακτική επιμέλεια είναι μια επίπονη διαδικασία, όμως ταυτόχρονα παραγωγική και δημιουργική για τον κάθε συντάκτη".


Τέλος, αναφορικά με την αφιέρωση που υπάρχει στο εξώφυλλο, αναδεικνύει ότι "σε κάθε τεύχος αφιερώνουμε το περιοδικό σε έναν μεγάλο απελθόντα νομικό. Το πρώτο τεύχος αφιερώθηκε στη μνήμη του μεγάλου δικονομολόγου Γεωργίου Μητσόπουλου, λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του στη νομική σκέψη".


Για το περιοδικό εργάζονται οι: Αρχισυντάκτης: Γιώργιος Καράντζιος, διευθυντής: Θανάσης Πεφτίνας, μέλη της συντακτικής επιτροπής: Στυλιανή Ηλιάδου, Δημήτρης Καραγιάννης, Χρήστος Καμπέρος, Δάφνη Λιαπάτη, Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας, Νικηφόρος Μπλεμένος, Μαρία- Φανουρία Παπαντωνάκη, Δημήτρης Παπαναγιώτου, Δέσποινα Χατζοπούλου.


3-10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ "ΣΧΟΛΕΙΟ"
Μία ακόμη δράση που προγραμματίζει το σωματείο και θα τη δούμε στην Κομοτηνή στις αρχές Δεκεμβρίου, ονομάζεται winter school. Πιο απλά, πρόκειται για ένα χειμερινό νομικό σχολείο, που θα υλοποιηθεί από 3 ως 10 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, σχετικά με το δίκαιο της ενέργειας. Το "σχολείο" αυτό, θα δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα και δεκάδες φοιτητές εξωτερικού να γνωρίσουν πιο επισταμένα το δίκαιο της ενέργειας, παρόντων και αρκετών καθηγητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ξεκάθαρα κερδίζει στα σημεία,  στην επικοινωνία και δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική συσπείρωσης, με την παρουσία σημαντικών στελεχών από όλους τους νομούς,  στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, ομιλία, αλλά και την