ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ευαισθητοποίηση για τον παιδικό καρκίνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντικαρκινική Εταιρία Ροδόπης
Λέσχη Lions Ορφέας Ροδόπης
Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής
καρκίνος

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Ροδόπης Οδ. Κουτσογιάννης συμβουλεύει ψυχραιμία στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς "τα στατιστικά είναι ευοίωνα"

Διονύσης Βοργιάς

Το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου, με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, είναι ιάσιμοι. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την λέσχη Lions "Ορφέας" Κομοτηνής σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-παράρτημα Ροδόπης και το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαρτίου. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες και θεατρική παράσταση, γύρω από τον παιδικό καρκίνο.


Για το σκεπτικό και τον στόχο της εκδήλωσης, μίλησε η πρόεδρος της Λέσχης Lions Ζωή Κοσμίδου. "Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του μήνα κατά του παιδικού καρκίνου. Είναι ένας ήπιος τρόπος για να ενημερώσουμε τον κόσμο τί συμβαίνει γύρω από τον παιδικό καρκίνο, και να δώσουμε θετικά μηνύματα στον κόσμο, ότι υπάρχουν δυνατότητες και τα στατιστικά δείχνουν ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος", μας ενημέρωσε, και στάθηκε σε κάτι πολύ σημαντικό: "Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στον σπουδαίο Κομοτηναίο ιατρό Αλέξανδρο Συμεωνίδη ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου και είναι παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονας και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οργανωθεί το ελληνικό σύστημα υγείας κατά του καρκίνου".


Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος, συναντάται σε ποσοστό 1-2%, και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ιάσιμος, καθώς τέσσερα στα πέντε παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται, σημείωσε ο γιατρός και πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Οδυσσέας Κουτσογιάννης. "Ειδικά στα παιδιά δεν θέλουμε να υπάρχει φόβος, γιατί ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος παντελώς σε ποσοστό 4/5 περιστατικά, με τις σύγχρονες θεραπείες", συμβούλεψε, και συνέχισε: "Όλη η οικογένεια πέφτει σε πένθος, ακόμη και με το μήνυμα του παιδικού καρκίνου. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία, γιατί τα μηνύματα των στατιστικών είναι ευοίωνα". Ο κος Κουτσογιάννης εξήγησε ότι, αναφορικά με τα αίτια του παιδικού καρκίνου, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, γιατί ο παιδικός καρκίνος είναι αρκετά σπάνιος σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου. 


Συμβουλές και κατευθύνσεις, αναφορικά με την παιδική ηλικία και την ισορροπημένη διατροφή, έδωσε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Φαίη Καλλίδου. "Είναι σημαντική η διατροφή με την οποία βάζουμε τις βάσεις ώστε το παιδί να πάρει όλα τα θρεπτικά συστηματικά, για να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν πιο σωστά. Οι γονείς, το σχολείο και οι ειδικοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο", είπε, για μας εξηγήσει πώς οι διατροφολόγοι μαθαίνουν τις καλές συνήθειες φαγητού στους μικρούς: "Κάνουμε παιχνίδια μαζί με τα παιδιά στα οποία βρίσκουμε τις υγιεινές και μη υγιεινές τροφές, αυτές που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά".

 

 


Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο υπό τον τίτλο "Αλληλεγγύη", από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Θρακικού Ωδείου, βασισμένο στο ποίημα της Ελένης Βακαλό "Πώς έγινα κακός άνθρωπος", σε σκηνοθεσία Χρύσας Ιωαννίδου. "Συμμετέχουμε με ένα θεατρικό δρώμενο το οποίο ετοίμασε το θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων. Επειδή δεν γνωρίζουμε να μιλήσουμε για τον παιδικό καρκίνο, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας (μέσω του θεάτρου). Στόχος μας είναι να κάνουμε τον κόσμο να συγκινηθεί και να αποκτήσει ενσυναίσθηση", μας είπε η κα Ιωαννίδου. Στο τέλος του θεατρικού, μικροί και μεγάλοι που το παρακολούθησαν, έμαθαν ότι πρέπει να στέκονται συμπαραστάτες στο διαφορετικό, στο ασθενές, στο φοβισμένο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ