ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 400.000 €

Το ΕΣΠΑ «χτίζει» τουριστικά καταλύματα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΕΣΠΑ
Τουρισμός

Οι υπάρχουσες κλίνες επαρκούν οριακά για την κάλυψη των αναγκών

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με πολύ θετικά μηνύματα και οιωνούς εξελίσσεται για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η υφιστάμενη τουριστική περίοδος και αυτό προκύπτει πλέον από επίσημα στοιχεία και όχι από εκτιμήσεις. 


Εν τούτοις, αν και η περιοχή ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στη λίστα προτίμησης των τουριστών από τις γειτονικές αλλά και από χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση, υπάρχει ένα «αγκάθι» το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να φρενάρει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό είναι ο αριθμός των κλινών, ο οποίος κρίνεται μη επαρκής με δεδομένη την συνεχώς αυξανόμενη ροή τουριστών στην περιοχή, ωστόσο γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, επεσήμανε ότι «ως περιφέρεια έχουμε περίπου 70.000 κλίνες εκ των οποίων οι 25.000 είναι στο νησί της Θάσου. Επομένως έχουμε ένα έλλειμμα για τη φιλοξενία αυτού του μεγάλου και αυξανόμενου αριθμού τουριστών που έρχεται στην περιφέρειά μας».


Μία ενδεχόμενη λύση, θα μπορούσε να προσφέρει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο ανοίγει από Σεπτέμβρη και δίνει δυνατότητα χρηματοδότησης σε υποψήφιους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, με έμφαση στην ανέγερση καταλυμάτων μικρής ή μεσαίας κλίμακας. Ο κος Αντωνιάδης έδωσε λεπτομέρειες: «το ΕΣΠΑ που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δίνει δυνατότητα στους συμπολίτες μας, αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν τον τουριστικό κλάδο όπως τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία.

Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση για κάθε επένδυση κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται περίπου στα 45 με 50%, δηλαδή τα μισά χρήματα επιδοτούνται και το θετικό είναι ότι με την υποβολή της αίτησης στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να εισπράττουν μια προκαταβολή η οποία θα φτάνει μέχρι και το ποσό των 50,000 ευρώ. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι είναι ευνοϊκές οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για επιχορηγήσεις από 25 μέχρι και 400 χιλιάδες ευρώ και αφορά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 25 κλίνες, ξενοδοχεία σε παραδοσιακά κτίσματα αλλά και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες καθώς επίσης και τουριστικά γραφεία ήγραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Γενικά περιλαμβάνειμια ευρύτερη γκάμα δυνατοτήτων, για αυτό και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο συγκεκριμένος αυτός νόμος». 


Εν τω μεταξύ, ο σχεδιασμός είναι κεντρικός, όπως είπε ο κος Αντωνιάδης επισημαίνοντας το θετικό του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ «τρέχει» παράλληλα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, μιας και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι και την τουριστική παρτίδα μπορεί να τη σώσει μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας καραδοκεί και όπως σημείωσε και ο κος Αντωνιάδης, αν δεν αλλάξει κάτι σε αυτό το σύστημα, θα λειτουργεί ανασταλτικά σε οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία: «υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά δυστυχώς από την άλλη υπάρχει και έντονη γραφειοκρατία.

Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, για παράδειγμα, στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Δηλαδή όταν κάποιος θέλει να επενδύσει και λέει η πολεοδομία ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος μόνο για την άδεια, από εκεί και πέρα τι επενδυτικά σχέδια να καταθέσεις και τι διάθεση να έχεις για να επενδύσεις; Επίσης, θέλεις και άλλους 8 με 10 μήνες να πάρεις πιστοποίηση από τον ΕΟΤ γιατί ξέρετε ολόκληρη η περιφέρειά μας έχει ένα μόνο γραφείο στην Κομοτηνή με έναν υπάλληλο και όλα αυτά έχουν αντίθετο αποτέλεσμα.Δρουν αποτρεπρικά». 


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 
Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία που παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Αντωνιάδης ο μήνας Ιούνιος ήταν όχι μόνο ένας πολύ καλός μήνας για την τουριστική κίνηση της ΑΜΘ, αλλά και πολύ καλύτερος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016: «Έχουμε μια αύξηση στον οδικό τουρισμό και από τη Νυμφαία και από το τελωνείο των Κήπων. Αυτή τη στιγμή για το μήνα Ιούνιο από το τελωνείο των Κήπων έχουμε μια αύξηση σε ποσοστό 38%, δηλαδή, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο είχαν περάσει 31.000 τουρίστες διερχόμενοι, φέτος έχουμε περίπου 52.000 τουρίστες. 


Αύξηση έχουμε και στο αεροδρόμιο της Καβάλας σε σχέση πάντα με τον Ιούνιο του 2016 τον Ιούνιο του 2017 έχουμε μια αύξηση περίπου στο 38%. Πέρυσι είχαμε 16.221 αφίξεις και φέτος έχουμε 22.358 αφίξεις Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 96 με 97% αυτή την περίοδο αλλά τα μηνύματα είναι ότι και τον Οκτώβριο θα έχουμε μια πληρότητα πάνω από το 90%. Μέχρι και 26 Οκτωβρίου τα μηνύματα που έχουμε τουλάχιστον από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ότι θα έχουμε ξένους τουρίστες στα νησιά μας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειάς μας.

Το θετικό είναι ότι έχουμε και μια αύξηση όχι μόνο από τον οδικό τουρισμό από τους βαλκάνιους λαούς και από την Τουρκία αλλά έχουμε και μια αύξηση στις ευρωπαϊκές χώρες και από τη Γερμανία. Πέρυσι είχαμε περίπου 5.000 αφίξεις Γερμανών στο αεροδρόμιο της Καβάλας, φέτος έχουμε 8.000 αφίξεις. Όλοι οι αριθμοί δείχνουν ότι η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποκτά σιγά-σιγά μια αναγνωρισιμότητα προς όφελος φυσικά των τουριστικών κλάδων»


Εν τω μεταξύ, τόσο η περιφέρεια ΑΜΘ ως διοικητικό όργανο, όσο και η Ένωση Ξενοδόχων Θράκης, πιέζουν ώστε να υπάρξει ενίσχυση του τελωνείου των Κήπων με προσωπικού τουλάχιστον στους μήνες αιχμής. Κι αυτό γιατί μετά την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας που ορίζει ενδελεχή έλεγχο στοιχείων σε όλους τους διερχόμενους (και όχι μόνο στους εκτός ΕΕ πολίτες) ο χρόνος διεκπεραίωσης των διαδικασίων εχει αυξηθεί κατά πολύ. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα