ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Έρχονται κλήσεις γύρω από τον ποδηλατόδρομο από το 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποδηλατόδρομος
Ελεγχόμενη Στάθμευση
Δήμος Κομοτηνής

Συμφωνία μεταξύ Δήμου και Τροχαίας για έναρξη των ελέγχων από 8 Ιανουαρίου

Ελεγχόμενη στάθμευση κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου αυστηρής διάρκειας μισής ώρας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, ένα μέτρο που ομολογουμένως ποτέ δεν είχε διάρκεια και αποτέλεσμα στην Κομοτηνή, επιχειρεί να επαναφέρει ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με το τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης. Η συμφωνία μεταξύ Δήμου και Τροχαίας για έναρξη των ελέγχων από 8 Ιανουαρίου 2018 έχει ήδη γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ", ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Δήμου για το μέτρο. 


Η ελεγχόμενη στάθμευση στην Κομοτηνή σταμάτησε να εφαρμόζεται ακόμα και πριν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, που μέχρι τότε είχε την αρμοδιότητα ελέγχου, το καλοκαίρι του 2013. 


Αυτό συνέβη και λόγω της κατασκευής του ποδηλατόδρομου, η οποία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και επέτρεψε στον έλεγχο να ατονήσει. Μάλιστα κατά την κατασκευή του ποδηλατόδρομου είχαν υπάρξει και σκέψεις για την εγκατάσταση παρκόμετρων αντί καρτών στον δακτύλιο, οι οποίες σύντομα εγκαταλείφθηκαν. 


Οι εργασίες στον ποδηλατόδρομο τελείωσαν, οι πινακίδες για την ελεγχόμενη στάθμευση τοποθετήθηκαν, όμως αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε αποτελεσματικά. 


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2017
Η τελευταία απόπειρα εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης έγινε τον Απρίλιο του 2017 και χαρακτηρίστηκε από αποτυχία, με εξαίρεση τις πρώτες μέρες εφαρμογής της, οπότε πολίτες φοβούμενοι την επιβολή προστίμων απέφευγαν να παρκάρουν κατά μήκος του ποδηλατόδρομου. 


Η στάθμευση επιτρεπόταν για ένα μισάωρο στους χώρους στάθμευσης στον ποδηλατόδρομο, γι' αυτό άλλωστε ο Δήμος Κομοτηνής είχε πραγματοποιήσει ενημέρωση με τα χαρακτηριστικά ροζ χαρτάκια που ενημέρωναν τους οδηγούς ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται κανονικά. 
Μάλιστα σε μία προσπάθεια "επιβολής" του μέτρου υπάλληλοι του Δήμου διέρχονταν από τις περιοχές στις οποίες επιδιώχθηκε να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση, αφήνοντας «δείγματα» κλήσεων στα παρμπρίζ των παρκαρισμένων οχημάτων, στις οποίες αναγράφονταν: «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Από τις 24 Απριλίου 2017, ημέρα Δευτέρα, ξεκινά έλεγχος στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης. Βοήθησε και εσύ για μια πόλη χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα και σεβασμό στους πολίτες». 


Το μέτρο ατόνησε μόλις στο πέρασμα των δεκαπέντε πρώτων ημερών από την έναρξη της εφαρμογής του, με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Τροχαία. Παραθέτουμε την απάντηση που μας είχε δώσει τότε ο δήμαρχος στο ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται η ελεγχόμενη στάθμευση, που λέει πολλά για την συνεργασία φορέων της πόλης μας σε θέματα καθημερινότητας: "Για την ελεγχόμενη στάθμευση δυστυχώς παρόλο που έχουμε ενημερώσει την αστυνομία, η αστυνομία περιμένει - από ό,τι μας είπαν - ένα έγγραφο από το αρχηγείο της περί αρμοδιοτήτων. 


Ο νόμος κατά την άποψη του Δήμου είναι σαφής και θα έπρεπε η αστυνομία και η τροχαία να είναι ήδη έξω και να γράφει".


Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Η επαναφορά του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης από 8 Ιανουαρίου 2018 στηρίζεται σε μία συμφωνία μεταξύ Δήμου και Τροχαίας. Άλλωστε ελλείψει δημοτικής αστυνομίας, η μόνη αρμόδια για τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων είναι η Τροχαία. Πρόθεση, πάντως, του Δήμου Κομοτηνής, είναι να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής στους κατοίκους. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζεται μία νέα καμπάνια ενημέρωσης με κάρτες που θα διαμοιραστούν στους δημότες. Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί και αυτή τη φορά κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου, δηλαδή στις οδούς Δημοκρίτου, Ορφέως, Νικολάου Ζωίδη και όπου αλλού διέρχεται ποδηλατόδρομος, και θα είναι αυστηρής διάρκειας μισής ώρας χωρίς να επιτρέπεται η τοποθέτηση δεύτερης συνεχόμενης κάρτας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι δυνατόν ενώ τιμούν  υποτίθεται τη μνήμη ενός παιδιού,  που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού,  να καταστρέφουν  περιουσίες,  καταστήματα και αυτοκίνητα πολιτών και να ισοπεδώνουν  κυριολεκτικά  κ