fbpx Επόμενη μέρα στην Sunlight
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Επόμενη μέρα στην Sunlight

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Sunlight
Πυρκαγιά
Ξάνθη

Η Sunlight θα επαναλειτουργήσει και κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί μετά τη φωτιά "

Δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή", δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρία

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι (λίγο πριν τις 13:00) της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της "Συστήματα Sunlight" στο Όλβιο Ξάνθης. Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Ο κίνδυνος εκρήξεων απομακρύνθηκε γρήγορα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, με τη βοήθεια δυνάμεων από Θράκη και Μακεδονία, επιχείρησε αρχικά με 39 πυροσβέστες και 11 οχήματα, ενώ γρήγορα έσπευσαν στο σημείο και οι ενισχύσεις.

Η συντονισμένη ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο περί τις 18:00, έχοντας όμως ήδη καταστρέψει το κεντρικό κτίριο. Παρών κατά την επιχείρηση απόσβεσης ήταν και το ΕΚΑΒ Θράκης, βεβαιώνοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Ένας εξ αυτών μόνο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ξάνθης, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς είχε δύσπνοια, αλλά η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε γρήγορα. 


Από τον χώρο της πυρκαγιάς, λόγω της φύσης των χημικών που κάηκαν και της διεύθυνσης του ανέμου, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία ώστε οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονταν στην πορεία του καπνού, είτε να κλειστούν στα σπίτια τους είτε να κατευθυνθούν νότια προς την θάλασσα, αντίθετα δηλαδή προς την πορεία του καπνού.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Παρότι δεν θρηνήσαμε θύματα, ακόμη ερωτηματικό παραμένουν οι περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς οι μπαταρίες και τα υλικά που κάηκαν περιέχουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον.


Γι' αυτό και προτείνονται προληπτικά μέτρα - για την περιοχή και τους οικισμούς - μέχρι και την Παρασκευή, όπως πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου των σπιτιών, διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερο κλειστών των σπιτιών, όχι αγροτικές εργασίες (π.χ. βόσκηση, συγκομιδή κηπευτικών), και άλλα. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργούνται το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.


ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΕΤΑΙΡΙΑ
Καθησυχαστική παρουσιάστηκε η εταιρία, η οποία εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Στην πρώτη υπογραμμιζόταν ότι εφαρμόστηκε το σύστημα ασφάλειας και διευκρινίστηκε "ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ αναδείχθηκε η συνεχής επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους. Όσον αφορά για την εκτίμηση της κατάστασης, στη δεύτερη ανακοίνωσή της η εταιρία δεσμεύθηκε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών και την ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας το συντομότερο. Ενημέρωση έγινε και προς το επενδυτικό κοινό, ότι δηλαδή "η εταιρία θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην αποτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που έχουν προκληθεί". 


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
Στο σημείο της πυρκαγιάς - τις μεσημβρινές ώρες - βρέθηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, ο συντονιστής επιχειρήσεων Β. Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγος Ναθαναήλ Ρήγας και ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜ-Θ αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης. Το απόγευμα συγκλήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο οποίο ανακοινώθηκαν τα προληπτικά μέτρα. Ο κος Ζαγναφέρης επιβεβαίωσε εν πολλοίς τα ως άνω γραφόμενα, από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ενώ δήλωσε πως "οι ενδείξεις είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα", στάθηκε στο ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ότι τα υπόλοιπα κτίρια δουλεύουν, πως δεν κάηκε τίποτα το τοξικό και ότι οι μετρήσεις θα συνεχιστούν και στην διατροφική αλυσίδα.


Αναστολή διαπραγμάτευσης των ομολογιών της εταιρίας
Στο μεταξύ μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστάλθηκε από την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, η διαπραγμάτευση των ομολογιών της εταιρίας ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT Α.Β.Ε.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν.3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση από την εταιρία στο επενδυτικό κοινό, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε τμήμα εργοστασίου της στην Ξάνθη, την 1 Μαΐου 2018.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε