ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ" ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ

Επιθεώρηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οικόπεδο του νέου Νοσοκομείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
επιθεώρηση
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Δωρεά
Νοσοκομείο Κομοτηνής

Το οικόπεδο δίπλα στην Αίγειρο κρίθηκε κατάλληλο και οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς 


Σε μία από τις επόμενες επισκέψεις θα ανακοινωθούν χρονοδιαγράμματα, ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Φιλιππίδης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την πρώτη επίσκεψή τους στην Κομοτηνή, μετά την ανακοίνωση της δωρεάς ύψους 55 εκ ευρώ για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, έκαναν στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 


Πρώτη στάση του κλιμακίου ήταν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου πήραν μέρος σε μία ευρεία σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα της δωρεάς και κυρίως οι μελέτες, "που αν και προϋπάρχουσες, πρέπει να προστεθούν πράγματα σε αυτές και να επικαιροποιηθούν", όπως είπε στον "Χ", ο διοικητής του νοσοκομείου κος Γιώργος Φιλιππίδης. 


Όπως είπε, επίσης ο κος Φιλιππίδης "στη συνάντηση τέθηκαν κάποια θέματα και από την πλευρά του ΙΣΝ ζητήθηκαν κάποια έγγραφα, τα οποία θα σταλούν" ενώ σύντομα θα προγραμματιστεί και δεύτερη συνάντηση.  


Στη συνάντηση που έγινε στο νοσοκομείο συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες του νοσοκομείου, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, καθώς μία βασική προϋπόθεση για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου είναι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού προς το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί. "Η επέκταση του βιολογικού θα βοηθήσει και τα πέριξ χωριά, που έχουν πρόβλημα" σχολίασε ο κος Φιλιππίδης, ενώ εξήγησε ότι και οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν εμπλοκή στην υπόθεση "νέο νοσοκομείο Κομοτηνής". Κι αυτό γιατί, όπως είπε "το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει την ευθύνη των κτιρίων και των δομών που θα κατασκευαστούν μέσα στο οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή της Αιγείρου, πίσω από τη Σχολή Αστυφυλάκων.

Οι δρόμοι που πρέπει να κατασκευαστούν για να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό, είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, και οι λεπτομέρειες θα οριστούν σε συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες" κατέληξε ο διοικητής. 


Η επίσκεψη στο οικόπεδο του νέου νοσοκομείου 
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, οι συμμετέχοντες σε αυτήν μεταφέρθηκαν έξω από την Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο.


Το οικόπεδο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο δρόμο προς Αίγειρο και ανήκε στο δήμο Κομοτηνής, ο οποίος το έχει ήδη παραχωρήσει για την ανέγερση Νοσοκομείου. Αυτό είναι θετικό, καθώς δεν θα χρειαστεί μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία στο συγκεκριμένο κομμάτι, πέραν ίσως από κάποιες τροποποιήσεις - όμως ο κύριος όγκος της διαδικασίας έχει γίνει στο παρελθόν.


Το κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε το οικόπεδο, συνεκτιμώντας τα θετικά του στοιχεία μεταξύ των οποίων η μικρή απόσταση από την Κομοτηνή, η κοντινή του απόσταση στην Εγνατία Οδό, ο βιολογικός καθαρισμός που βρίσκεται σχετικά κοντά και άρα η επέκταση του θα είναι ευκολότερη, καθώς και η πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό της ΔΕΣΦΑ, με τον οποίον το νοσοκομείο θα συνδεθεί όταν ανεγερθεί, προκειμένου να έχει ενεργειακή αυτοτέλεια. 


Όλοι αυτοί οι παράγοντες, που είναι αποτυπωμένοι και σε τοπογραφικά σχέδια και μελέτες που παρέλαβαν οι άνθρωποι του ΙΣΝ, θα μελετηθούν πιο επισταμένα στην Αθήνα, ωστόσο όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο στόχος του Ιδρύματος είναι να φτιάξει ένα νοσοκομείο "πρότυπο, ενεργειακά πρωτοπόρο, με διεθνείς πιστοποιήσεις και φιλικό προς το περιβάλλον, αφού πάγια τακτική του Ιδρύματος είναι να κατασκευάζει κτίρια με φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό". 


Ο κος Φιλιππίδης εκτιμά ότι το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι "ένα κόσμημα και πρότυπο για μελλοντικές κατασκευές". 


Παρών στη σύσκεψη και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ
Στη σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής ήταν παρών και ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (4ης ΥΠΕ), Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος κατά τον κο Φιλιππίδη "συνέβαλε σημαντικά στην ολοκλήρωση της δωρεάς, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στο υπουργείο Υγείας ώστε να υποδείξει την Κομοτηνή ως την καταλληλότερη περιοχή για την ανέγερση νέου νοσοκομείου από τα χρήματα της δωρεάς του ΙΣΝ". 


Και ο ίδιος ο κος Πλωμαρίτης, εξερχόμενος της σύσκεψης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη λέγοντας πως "ξεκίνησε η διαδικασία ανέγερσης του νέου νοσοκομείου της Κομοτηνής" και συμπλήρωσε πως σε συνέχεια της δωρεάς του Ιδρύματος, το υπουργείο Υγείας "δεσμεύεται ότι όταν ολοκληρωθεί το νοσοκομείο θα έχει εξασφαλίσει όλο το προσωπικό - τεχνικό, νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό" επισημαίνοντας πως όλα αυτά θα είναι καταγεγραμμένα στη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων - του ΙΣΝ και του υπουργείου. 


Ο κος Πλωμαρίτης αποχώρησε μαζί με το κλιμάκιο του ΙΣΝ για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ακολουθούσε συνάντηση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Να θυμίσουμε ότι η δωρεά των 55 εκ € για το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, εντάσσεται σε ένα γενικό οικονομικό πλαίσιο της τάξης των 200 εκ ευρώ του Ιδρύματος στον τομέα της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, εξ ου και η συμπρωτεύουσα αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό του κλιμακίου του ΙΣΝ. 


Οι άνθρωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προτίμησαν να μην κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, καθώς όπως είπαν η επίσκεψή τους είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεσμεύτηκαν να πουν περισσότερα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση τους και θα έχουν κάτι να ανακοινώσουν. 


Πάντως η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν η πρώτη από μία σειρά επισκέψεων που θα γίνονται πλέον στην Κομοτηνή από ανθρώπους του ΙΣΝ για να παρακολουθείται η πρόοδος των εργασιών της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου. 


Σε μία από τις επόμενες επισκέψεις θα ανακοινωθούν και χρονοδιαγράμματα, ενημέρωσε ο κος Φιλιππίδης, ο οποίος δήλωσε εν τέλει απόλυτα ικανοποιημένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. 


Να θυμίσουμε, τέλος, ότι η πρώτη επαφή που είχε κάνει ο διοικητής με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αφορούσε αίτημα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.5 εκ ευρώ, προκειμένου να γίνουν κάποιες υποστηρικτικές παρεμβάσεις στο υπάρχον κτίριο όμως κατόπιν επίσκεψης εδώ και σειράς επαφών, το ποσό αυξήθηκε τόσο ώστε η δωρεά να αφορά ένα ολοκαίνουργιο νοσοκομείο αξίας 55 εκ €. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο