ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Επικίνδυνη μείωση επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίκτυο Ακριτικών Περιοχών
Επιχειρήσεις
Κρίση
Ανεργία

Χρήστος Γιορδαμλής: Μειώνεται συνεχώς ο όγκος των επιχειρήσεων, κάθε επιχείρηση που φεύγει αυξάνει το κόστος για τις υπόλοιπες. Αν δεν σταματήσει η αφαίμαξη επιχειρήσεων, θα αναγκαστούν να φύγουν όλες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Επικίνδυνη μείωση επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας συντελείται τα τελευταία χρόνια, με τις προβλέψεις για το μέλλον της επιχειρηματικότητας να είναι δυσοίωνες. Αυτό τουλάχιστον ανέδειξε η συνάντηση μελών του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαΐου. Στο κοινό διοικητικό συμβούλιο των Συνδέσμων Βιοτεχνικών και Βιομηχανιών Έβρου, Ροδόπης, με πρόεδρο τον Ιάκωβο Φραντζή, Ξάνθης, Ανατολικής Μακεδονίας, Κιλκίς και Φλώρινας, προεδρεύοντος του επικεφαλής του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών Xρήστου Γιορδαμλή, τέθηκε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τους επιχειρηματίες, όπως αδειοδοτήσεις – προσκλήσεις ΕΣΠΑ, τα επιτόκια, νέα εργαλεία, δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η επιδότηση εργοδοτικού κόστους, ο Αναπτυξιακός Νόμος και τα νέα κίνητρα. 


Στους επιμέρους Συνδέσμους Βιοτεχνικών και Βιομηχανιών που απαρτίζουν το Δίκτυο υπάρχουν σήμερα πάνω από 150 επιχειρήσεις που είναι ζωντανές από πολλές εκατοντάδες που ήταν πολλά χρόνια πριν, σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικτύου και προσθέτει "μειώνεται συνεχώς ο όγκος των επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση που φεύγει αυξάνει το κόστος για όλες τις υπόλοιπες. Αν δεν σταματήσει αυτή η αφαίμαξη επιχειρήσεων, θα αναγκαστούν να φύγουν όλες".

  
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών, όπως αυτό τέθηκε στη συνάντηση, είναι οι σχέσεις με τις τράπεζες και η απουσία επαρκούς βοηθητικού πλαισίου που να προστατεύει το υγιές επιχειρείν. Σύμφωνα με τον κο Γιορδαμλή "υπάρχει μια μόνιμη απειλή από το τραπεζικό σύστημα το οποίο ζητά από τις επιχειρήσεις επιπλέον χρήματα, χωρίς να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να μοχλεύσουν τα χρήματα των πολιτών και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας ή να εξαπλωθούν". Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα, πρόσθεσε ο ίδιος "είναι ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ με το ΕΣΠΑ, τα διάφορα πακέτα επανεκκίνησης ή από την διαρθρωτική τράπεζα της Ευρώπης, αυτά δεν φτάνουν στις μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια". Γι' αυτό ο Σύνδεσμος διεκδικεί από την πολιτεία όχι να σχεδιάζει κεντρικά, αλλά να βλέπει ποιες είναι οι υφιστάμενες επιχειρηματικές ανάγκες, ποιες είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που ακόμα είναι ζωντανές και επιχειρούν και να σχεδιάσει για τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων.


Σήμερα, διαπιστώνει ο κος Γιορδαμλής, "η πολιτεία σχεδιάζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας", χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι η κάθε επιχείρηση ειδικά στην μεταποίηση είναι διαφορετική. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με καινοτόμο τρόπο, ακόμη και με τετριμμένα πράγματα, από εσώρουχα, ξύλα και γάλα μέχρι υψηλή τεχνολογία.


ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ 12%
Σε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις οφείλεται για πολλά χρόνια η επιδότηση του κόστους εργασίας το λεγόμενο 12%. "Είναι οφειλόμενα χρήματα για τα οποία οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει φόρο, έχουν εκχωρήσει μέρος των οφειλών αυτών στις τράπεζες και οι τράπεζες τις πιέζουν για πρόσθετες εξασφαλίσεις και πρόσθετα κόστη με έναν τρόπο ο οποίος είναι μη διαχειρίσιμος". 


ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Το κόστος λειτουργίας μίας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε ακριτική περιοχή έρχονται να αυξήσουν και τα νέα διόδια. 
Τα πρόσθετα διόδια, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, "θα επιβαρύνουν το μεταφορικό κόστος των μεταποιητικών επιχειρήσεων άρα θα κάνουν τα προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στο ράφι για τον τελικό καταναλωτή. Και δυστυχώς δεν μας ακούει κανένας". 


Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σήμερα εκείνο που χρειάζεται είναι να βοηθήσει η Πολιτεία την κάθε μια επιχείρηση με διαφανή τρόπο να έχει μερίδιο σε μια διεθνοποιημένη αγορά. Ακόμα όμως και με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί ένα βοήθημα για τις επιχειρήσεις όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος "δεν βοηθά ουσιαστικά μια μικρομεσαία επιχείρηση γιατί η πολιτεία δεν έχει χρήματα να δώσει. 


Εμείς αυτό που λέμε στην πολιτεία είναι ότι πρέπει να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες και να σχεδιάσει με γνώμονα τις βραχυμακροπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε έχοντας μια μαγιά υγιούς επιχειρηματικότητας να μπορέσει να στοχεύσει για μεγαλύτερα πράγματα. Εκεί θέλουμε την βοήθειά σας στο να έρθουν στο τραπέζι και να ακούσουν και να σχεδιάσουν με ρεαλιστικό τρόπο. Σαν επιχειρήσεις δεν μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει αλλά το πώς θα γίνουν πράγματα με τρόπο ανταγωνιστικό με τις επιχειρήσεις".


Το κοινό διοικητικό συμβούλιο των Συνδέσμων Βιοτεχνικών και Βιομηχανιών  έγινε στην Κομοτηνή ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την ελπίδα να ηρεμήσει η κατάσταση στην αγορά και η πολιτεία και τα όργανά της να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο