ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ 28 ΙΔΕΕΣ

Επιχειρηματικές ιδέες με την σφραγίδα φοιτητών Οικονομικών Επιστημών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τμήμα Οικονομικών
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Κατά το παρελθόν έχουν προχωρήσει επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών, με ζήτηση από Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία

Π. Γκόγκας: Τους ζητάμε να εφαρμόσουν σε πρακτικό επίπεδο ό,τι έχουν μάθει τα προηγούμενα χρόνια

Στο πλαίσιο των πρωτοποριακών για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δρώμενα δραστηριοτήτων των τελειόφοιτων φοιτητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, παρουσιάστηκαν 28 επιχειρηματικές ιδέες, στο περιθώριο του μαθήματος Επιχειρηματικότητα Ι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, στο αίθριο έξω από το αμφιθέατρο του 4ου έτους κι εντός αυτού. Επρόκειτο για ένα διδακτικό event που έφερε τον τίτλο "Marketing and Promotion".

"Τα παιδιά έχουν αναπτύξει κάποιες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες κι αρχίζουν σιγά - σιγά να τις χτίζουν για την τελική τους υλοποίηση", εξηγεί στον "Χ" ο αν. καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Περικλής Γκόγκας, και σημειώνει "τους ζητάμε να εφαρμόσουν σε πρακτικό επίπεδο ό,τι έχουν μάθει τα προηγούμενα χρόνια". Πληροφορεί, κατόπιν, πως η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, την παρουσίαση των πόστερ, η οποία κατά τα πρότυπα του εξωτερικού αποσκοπεί στην χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Δεύτερον, την προβολή σχετικού τηλεοπτικού διαφημιστικού βίντεο που δημιούργησαν οι φοιτητές για το προϊόν τους. Τα παραπάνω μαζί με το τελικό Business Plan που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο θα διαγωνιστούν για τα τρία χρηματικά βραβεία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης ΑΕ.

Και φέτος οι ιδέες ήταν ενδιαφέρουσες, 28 στον αριθμό, με τους φοιτητές να δρουν συλλογικά για την υλοποίησή τους. Μεταξύ τους μάθαμε περισσότερα για το ψυγείο ταχείας ψύξης αναψυκτικών, το έξυπνο υπόστρωμα, την συσκευή αυτόματης ειδοποίησης τροχαίας σε περίπτωση τρακαρίσματος, κι άλλες πολλές, στις οποίες περιηγήθηκαν ως άλλοι επενδυτές οι: Περικλής Γκόγκας - αναπληρωτής καθηγητής, Μανώλης Σοφιανός - υποψήφιος διδάκτορας, Άκης Αθανασίου - υποψήφιος διδάκτορας και Δημήτρης Καραγκιόζης – υποψήφιος διδάκτορας.


Ιδέες που προχωρούν στην πράξη
Υπάρχουν όμως ιδέες που έχουν παρουσιαστεί κι έχουν υλοποιηθεί; "Κάποιες ομάδες κάθε χρόνο, αργότερα υλοποιούν την ιδέα ή παραπλήσια ιδέα σε δικιά τους επιχείρηση", απαντά εν προκειμένω ο κος Γκόγκας, εξηγώντας όμως πως ακόμη κι όταν δεν προχωρούν οι ιδέες "οι φοιτητές μαθαίνουν πως να στήσουν μια επιχείρηση", κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι είτε στο εργασιακό τους περιβάλλον είτε στις μεταπτυχιακές τους σπουδές, καθώς κατά τον αν. καθηγητή "νιώθουν πως είναι ένα βήμα μπροστά από τους συναδέλφους ή συμφοιτητές τους, γιατί έχουν μάθει ήδη πολλά πράγματα".

Πάντως, άξιο αναφοράς είναι πως έχουν υπάρξει ιδέες για τις οποίες "μας προσέγγισαν από το εξωτερικό να τις υλοποιήσουμε, κάποιες εξ αυτών υλοποιήθηκαν κιόλας", κατά τον κο Γκόγκα, ο οποίος αναφέρει μία εξ αυτών: Ιδέα κατασκευής κατοικιών από χαρτόνι έχει υλοποιηθεί μέσω εταιρίας στην Αυστραλία. Η ιδέα είχε παρουσιαστεί πριν μερικά χρόνια από φοιτητή του τμήματος, ο οποίος και συμμετείχε αργότερα στην συγκεκριμένη εταιρία.

Ενδιαφέρον έχει υπάρξει κι από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βραζιλία για άλλες ιδέες. "Διαχέουμε την πληροφόρηση προς τα έξω, για να κάνουμε γνωστή την προσπάθεια και συνήθως έχουμε καλά αποτελέσματα", καταλήγει ο αν. καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αξιοπιστία και η ετοιμότητα  ενός κρατικού  η αυτοδιοικητικού μηχανισμού,  είτε των θεσμικών του οργάνων,  κρίνεται πάντοτε από την γρήγορη διαχείριση και από τις άμεσες λύσεις που προτείνονται όταν προκύπ