fbpx Επεισόδια και παραλογισμός στην επέτειο του Πολυτεχνείου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επεισόδια και παραλογισμός στην επέτειο του Πολυτεχνείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελληνική Αστυνομία
Πολυτεχνείο

Δύο μέτρα και σταθμά από την κυβέρνηση

Διονύσης Βοργιάς

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Εν μέσω πανδημίας, η επέτειος τιμήθηκε διαφορετικά, χωρίς να λείπουν παρατράγουδα. Ως γνωστόν, τα πάντα ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου, οπόταν μία απόφαση που ελήφθη «για υγειονομικούς λόγους» λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αποδείχθηκε «υγειονομική βόμβα», καθότι στοίβαξε αστυνομικούς τον ένα πάνω στον άλλο για να… αποτρέψουν τον συνωστισμό.

Παράλογη απόφαση, παράλογη και η εφαρμογή της
Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. όριζε πως μεταξύ 15 και 18/11 κάθε δημόσια συνάθροιση άνω των τριών ατόμων απαγορεύεται και οι συμμετέχοντες σε αυτή θα δέχονται αυστηρά διοικητικά πρόστιμα. Τελικά, όμως, και οι συναθροίσεις έγιναν και η απόφαση γύρισε «μπούμερανγκ» σε όσους την έλαβαν, καθώς φάνηκε πως όλα τα κόμματα έχουν «ασυλία» απέναντι στο νόμο. Με δεδομένη την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στις πολιτικές συγκεντρώσεις –σε αντιδιαστολή με τον αυστηρό έλεγχο του απλού κόσμου- πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ με τελικό προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε δύο λογικές επιλογές: Με νόμιμο τρόπο και δίχως βία να επιβάλλει πρόστιμα στους συμμετέχοντες στην πορεία ή να αφήσει την πορεία να εξελιχθεί και εκτονωθεί μόνη της με δεδομένο άλλωστε το ότι οι συμμετέχοντες ήταν λίγοι και τηρούσαν με πειθαρχία μέτρα κι αποστάσεις. Τελικά, αποφασίστηκε… συνωστισμός της ΕΛΑΣ και καταστολή, με αρνητικές επιπτώσεις και υγειονομικές και δημοκρατικές. Μάλιστα, η καταστολή έγινε με τρόπο άκρως επιθετικό προς τους συμμετέχοντες στην πορεία, έγιναν προσαγωγές και τραυματισμοί, ενώ κατόπιν με στρατιωτική πειθαρχία η ΕΛ.ΑΣ. «σάρωσε» τους δρόμους.

Σε έναν άλλο δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, με διαφορετική αφετηρία αλλά κοινό προορισμό, οι βουλευτές του Μέρα25 αποφάσιζαν να περπατήσουν προς την πρεσβεία. Θεωρητικά μιλώντας και αυτοί παρανόμησαν, παρά την βουλευτική ιδιότητα που πρόταξε κατ’ επίφαση ο γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, άρα κι εδώ οι λογικές επιλογές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν δύο: Να αφήσει τους επτά βουλευτές (που και αυτοί τηρούσαν αυστηρά αποστάσεις και μέτρα) να φτάσουν στον προορισμό τους ή να τους επιβάλλει τα πρόστιμα. Αντιθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να στήσει ένα «τείχος» δεκάδων –κυριολεκτικά- αστυνομικών, προκειμένου να σταματήσει την πορεία των βουλευτών. Οι οποίοι με την σειρά τους, αντί να αποχωρήσουν, αποφάσισαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία αρκετών λεπτών.

Χτίζει σπίτια η ομόνοια, τα γκρεμίζει η διχόνοια
Με το κλίμα να είναι και πολιτικά δυναμιτισμένο από το βράδυ του Σαββάτου, το κάθε κόμμα κι ο κάθε πολιτικός χάραξε τη δικιά του κατεύθυνση το πρωί της Τρίτης 17/11, προκειμένου να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε σε ολιγόλεπτη παρουσία του στο Πολυτεχνείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε εν πολλοίς το μήνυμα που εξέπεμψε προ της επετείου: «Σήμερα οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι από αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια».

Στεφάνια στο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ) κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και μεμονωμένοι φορείς, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει το μήνυμα του Πολυτεχνείου «πιο επίκαιρο από ποτέ» και να διατυπώνει πως –τηρώντας τα μέτρα για την υγεία- «σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια. Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

Με μία μεγάλη αφίσα έξω από τα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, το κόμμα τίμησε την επέτειο, με την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά η οποία ζήτησε να μην αφήσουμε τα γεγονότα να διχάσουν την κοινωνία και σημείωσε πως ο εορτασμός γίνεται «με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν».

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα», τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επίσης κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

«Πέραν των ‘‘τετριμμένων’’ για την σημερινή επέτειο, το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: Ποτέ πια διχασμός. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων, ας πιάσουν επιτέλους τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η πορεία του Πολυτεχνείου έχει καταξιωθεί μέσα από την ιστορία ως μία κορυφαία στιγμή, που Ελληνίδες και Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν, εναντίον ενός κατεστημένου», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο και κατόπιν τόνισε πως «ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο μάς διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες».

47 χρόνια μετά…
Στην κατακλείδα της ημέρας, αυτό που μένει ως επίγευση είναι πως εν μέσω πανδημίας το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας μας φαίνεται να μην μπορεί να συνεννοηθεί ούτε στα πιο απλά και μία επέτειος ενότητας, δίχασε.

Πάντως, πριν 47 χρόνια, όταν το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου 1973, φοιτητές του Πολυτεχνείου έδειξαν πως ο δρόμος προς την ελευθερία είναι δρόμος συλλογικός. Τότε, αποφάσιζαν από κοινού κι ενωμένοι, να απέχουν από τα μαθήματά τους, διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες. Οι εξεγερμένοι φοιτητές, μάλιστα, εκτός από σθεναροί, ήταν και πολυμήχανοι. Μέσα σε μερικές μόλις ώρες κι αφότου οχυρώθηκαν στο εμβληματικό κτίριο του Πολυτεχνείου, έστησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό, προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους πέρα από τα κάγκελα της πύλης.

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο» ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η εξέγερση ήταν μονόδρομος και τα υπόλοιπα ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ