ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Έως και 30% κάτω η φετινή σοδειά βαμβακιού στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαμβάκι
βαμβακοκαλλιέργεια
Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής

Νίκος Κυριαζής πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής "Δεν γέμισε το καρύδι, δεν γεμίζουν και οι δικές μας οι τσέπες" 
 

Την κατάσταση κάνει πιο δύσκολη η αύξηση του πλαφόν
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πτώση της παραγωγής στο βαμβάκι παρατηρούν φέτος οι καλλιεργητές στη Ροδόπη, με αυτήν να προσεγγίσει μέχρι και το 30%. Η περίοδος της συγκομιδής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στα εκκοκκιστήρια οι μηχανές τέθηκαν σε λειτουργία, με τους παραγωγούς να συγκομίζουν, να φορτώνουν και να προσδοκούν, όντας προβληματισμένοι, σε τιμές και εισόδημα. 
Τις αιτίες πτώσης της παραγωγής περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής: «Η παραγωγή φέτος είναι αρκετά πεσμένη, 30% τουλάχιστον.

Έχουμε και κάποιες εκπλήξεις από εκεί που δεν το περιμέναμε, κάποια κομμάτια να βγάζουν κιλά που έχουν να βγάλουν μια δεκαετία, αλλά ήταν πολύ ζεστό το καλοκαίρι, ειδικά ο Αύγουστος, είναι αυτός που έκανε τη ζημιά. Με τους καύσωνες και το μόνιμο βοριά που είχαμε δεν έθρεψαν καλά τα «καρύδια» δεν γέμισε το κουκούτσι, δεν γέμισε το καρύδι, δεν γεμίζουν και οι δικές μας οι τσέπες». 


Την ίδια ώρα, την κατάσταση επιβαρύνει και η αύξηση του πλαφόν, με τον κο Κυριαζή να εκτιμά ότι μάλλον κάποιοι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σχετικά με την ενίσχυσή τους: «Το πλαφόν φέτος είναι 169 από 140, σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί κάποιοι έχουν και ξερικά χωράφια. Είναι ένα θέμα αλλά το πλαφόν πρέπει να το πιάνουμε, δηλαδή είναι ρίσκο σε ξερικά χωράφια να βάζεις βαμβάκια, είναι ένα ρίσκο που το παίρνεις πριν σπείρεις ακόμα, αλλά θα έχουμε πρόβλημα σίγουρα».
Όσο για την τιμή, οι βαμβακοπαραγωγοί τη χαρακτηρίζουν «ρίσκο», με τον πρόεδρο να λέει ότι φέτος ξεκίνησε από τα 45 λεπτά, αλλά όμως δεν έχει κλείσει ακόμα. Κατά την εκτίμησή του κερδισμένοι θα είναι μάλλον οι παραγωγοί που έκλεισαν την τιμή τους από νωρίς: «Οι τιμές ξεκίνησαν από 45 λεπτά, αλλά η τιμή ακόμα δεν έκλεισε. Όπως και πέρυσι ξεκίνησε από 45 και έφτασε μέχρι 48 συν τα μεταφορικά.

Οι πιο κερδισμένοι για εμένα πιστεύω ότι ήταν αυτοί που έκλεισαν νωρίς το βαμβάκι τους για τη φετινή χρονιά. Σου λένε μια τιμή υπολογίζεις περίπου πόσα θα βγάλεις και λες αυτά τα έξοδα θα κάνω για αυτή την τιμή που παίρνω ενώ οι υπόλοιποι -και εγώ μαζί τους- δεν έχω κλείσει την τιμή μου. Περιμένω να δω πόσο θα πάει μέχρι να κλείσει. Φέτος επειδή και η ποιότητα δεν ξέρω αν είναι εξίσου καλή με την περσινή ίσως να είναι κερδισμένοι αυτοί που έκλεισαν πριν σπείρουν. Είναι ένα ρίσκο που πάντα το είχαμε γιατί σπέρναμε και δεν ξέραμε το τι θα πληρωθούμε ούτε αν θα πληρωθούμε. Πιστεύω αν μπορείς να κλείσεις τιμή για το βαμβάκι σου νωρίς και είσαι σίγουρος για αυτό που θα βγάλεις είναι μια καλή εξασφάλιση».


Ο κος Κυριαζής αποδίδει την πτώση της παραγωγής και στις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν ορισμένες περιοχές της Ροδόπης, ενώ στη μεγάλη εικόνα, οι αγρότες του νομού επιχειρούν μία συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί εν καιρώ. Κι αυτό γιατί η συνεργασία και οι επαφές ξεκίνησαν το καλοκαίρι που οι αγρότες ως επί το πλείστον ήταν απασχολημένοι.


Στην ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, αυτό που περιμένουν οι αγρότες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από κάθε κυβέρνηση, είναι να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και να αντιμετωπιστεί με ευνοϊκούς όρους ο αγρότης-παραγωγός.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Νέα Δημοκρατία travel,  λένε χαρακτηριστικά οι  σύμβουλοι  της Περιφερειακής Αναγέννησης,  οι οποίοι θα μεταφερθούν με το λεωφορείο που έστειλε το κόμμα, με το καινούργιο σήμα βέβαια,  στα κεντρικά γραφεία σ