ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Εντατικοποίηση της ανακύκλωσης σχεδιάζει ο Δήμος Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Γιώργος Πετρίδης
Ανακύκλωση
Απορρίμματα

Στόχος η μείωση του κόστους μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης, όταν αυτός τεθεί σε λειτουργία


Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης βάζει θετικό πρόσημο στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην Καβάλα βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, παρακολουθώντας την ημερίδα που διοργανώθηκε εκεί για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρόντος μάλιστα και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. 
Η γενική εικόνα που απεκόμισε από την ημερίδα ο κος Πετρίδης είναι θετική και τη μετέφερε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm.

Πριν από την αποτίμηση της ημερίδας όμως, ο κος Πετρίδης αναφέρθηκε γενικά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θυμίζοντας σε όλους ότι η Κομοτηνή είναι σε καλό επίπεδο καθώς διαθέτει ΧΥΤΑ, εξυπηρετώντας μάλιστα και γύρω πόλεις: «Είναι προφανές πλέον ότι τα πράγματα είναι πιο ώριμα και σε επίπεδο υπουργείου και στελεχών αλλά και σε επίπεδο τοπικό και δημάρχων αλλά και των ανθρώπων που διαχειρίζονται την υπόθεση αυτή. Υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς Δήμου Κομοτηνής που έχει έναν αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ τον μοναδικό στους νομούς Ροδόπης και Έβρου ο οποίος δίνει προσωρινή λύση μέχρις ότου κατασκευαστεί η μονάδα της Αλεξανδρούπολης»


Ο δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αλλά γενικότερα είναι αισιόδοξος επί του συγκεκριμένου θέματος: «Από την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια κρατάω μικρό καλάθι και λέω δύο με τρία χρόνια. Μακάρι να γίνει σε ένα χρόνο και να σταματήσουμε να παίρνουμε τα σκουπίδια όλης της περιοχής και να πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη. Από την άλλη αυτό θα σημάνει ένα επιπλέον κόστος στους πολίτες μας γιατί εμείς έχουμε τον αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ και αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση των σκουπιδιών για τον δημότη της Κομοτηνής κοστίζει 40% φθηνότερα από ότι στους υπόλοιπους δημότες της περιφέρειάς μας.

Εμείς στον δήμο Κομοτηνής προχωράμε έναν σχεδιασμό έτσι ώστε η αύξηση του κόστους μεταφοράς που θα προκύψει για τους δημότες μας, να μειωθεί με την εφαρμογή μέτρων περιορισμού του όγκου σκουπιδιών που θα στέλνουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσω της εντατικοποίησης της ανακύκλωσης, της εφαρμογής νέων εφαρμογών περισυλλογής, για παράδειγμα καφέ κάδοι με υλικά κομποστοποίησης, ώστε να είναι λιγότερα τα σκουπίδια τα οποία θα χρειάζεται να μεταφέρει πλέον η Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς».


Μεταξύ άλλων, ο κος Πετρίδης παρατήρησε και τη στάση που έχει κρατήσει η αντιπολίτευση του δήμου Κομοτηνής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε θετική και μάλιστα συνεχάρη τους «αντιπάλους» του για αυτή την στάση: «Ο κόσμος της Κομοτηνής και των γύρω χωριών από τον ΧΥΤΑ αλλά και η αντιπολίτευση του δήμου Κομοτηνής έχει δείξει φοβερή ωριμότητα στο θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να το εκμεταλλευτούν κάποιοι αντιπολιτευτικά εύκολα και με λαϊκισμό και να δημιουργήσουν προβλήματα. Επίσης και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον ΧΥΤΑ, Μπορεί να είναι σύγχρονος και νέος, όμως δεν παύει να είναι ένας ΧΥΤΑ».


Εν τέλει πάντως, ο κος Πετρίδης βάζει θετικό πρόσημο στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση βοηθάει στην απαγκίστρωσή της από κάποιες ιδεοληψίες που υπήρχανε το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση ξεπέρασε ιδεοληψίες και εμμονές, βρίσκει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και έρχεται και αναπροσαρμόζει πλέον κάποιους ανεφάρμοστους και ανεπίκαιρους σχεδιασμούς στη βάση της λογικής. Μπορώ να πω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που έχω παρακολουθήσει το θέμα και είμαι αισιόδοξος. Βέβαια όχι τόσο αισιόδοξος όσο ο συνάδελφος ο κος Λαμπάκης που μιλάει για ένα χρόνο αλλά είμαι αισιόδοξος»


Όσο για τον ίδιο τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος, αυτός σε δηλώσεις του από την Καβάλα τόνισε ότι με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση των απορριμμάτων ανοίγει μια νέα σελίδα στην Ελλάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς, όπως σημείωσε, «με τα κατάλληλα εργαλεία η χώρα μας επιδιώκει τον στόχο του 50% στην ανακύκλωση των υλικών, της διαλογής τους δηλαδή στην πηγή και της αξιοποίησής τους. Η σημαντική αυτή εξέλιξη συζητήθηκε σήμερα στην ημερίδα, ενώ ταυτόχρονα μιλήσαμε και για τα νέα οικονομικά εργαλεία, που είναι διαθέσιμα για τους περιφερειακούς σχεδιασμούς και την πρόοδο εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη». 


ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Εν τω μεταξύ και την ίδια ώρα που εξήρε τις κυβερνητικές πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Κομοτηνής επανήλθε και στο θέμα των συμβασιούχων, ασκώντας όμως αυτή τη φορά δριμεία κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη: "Με την τροπολογία Σκουρλέτη και την εγκύκλιο η οποία έχει αποσταλεί για συζήτηση στην ΚΕΔΕ, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι έχει πολλά κενά και η τροπολογία και η εγκύκλιος. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει νέο κύκλο προβλημάτων με το ελεγκτικό συνέδριο.

Στην ΚΕΔΕ αποφασίσαμε να υποβάλουμε άμεσα μια σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων προς το υπουργείο προκειμένου να ξέρουμε και εμείς οι δήμαρχοι τι θα κάνουμε. Κάποιοι συνάδελφοι έχουν προχωρήσει σε μεμονωμένες κινήσεις είτε στην μια κατεύθυνση δηλαδή της απόλυσης των εργαζομένων είτε στην άλλη κατεύθυνση των αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων για την ανανέωση της εργασιακής τους σχέσης, παρόλα αυτά οι κινήσεις που κάνανε οι συνάδελφοι αυτοί τολμώ να πω ότι είναι στον αέρα διότι υπάρχουνε πολλά κενά αυτή την στιγμή και στην τροπολογία και στην εφαρμογή".
Μέχρι τώρα είπα καλά λόγια για την κυβέρνηση στο θέμα των απορριμμάτων δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και για την διαχείριση της ιστορίας των συμβασιούχων. Είναι όλα στον αέρα. Ήδη υπάρχουν κενά».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί