ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΙΣΤΗ

Ένας σύγχρονος ομιλητής ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης
Αλεξανδρούπολη
Μητροπολίτης

"Οι Έλληνες ζούσαμε σε συνθήκες πλαστής ευημερίας ", διαπίστωσε ο κος Άνθιμος κατά την συμβολή του στον ακαδημαϊκό διάλογο

Διονύσης Βοργιάς

"Όταν δημοσιοποιήθηκε η εκδήλωση, πολλοί θα αναρωτήθηκαν ...τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι, δηλαδή τι δουλειά έχει ένας μητροπολίτης για ένα ζήτημα οικονομικού ενδιαφέροντος; Οι οικονομολόγοι να μιλούν για οικονομία, και οι παππάδες για θρησκεία, θα πουν πολλοί. Όμως, αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ότι αυτή η άποψη είναι συντηρητική και οπισθοδρομική, και στο κάτω-κάτω επικίνδυνη". Με αυτά τα λόγια ο πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Στ. Τουλουπίδης, προλόγισε τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Τραϊνούπολης και Σαμοθράκης κο Άνθιμο, σε μία εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες, μιας που ο πνευματικός ηγέτης κλήθηκε να αναπτύξει το θέμα "Νεοφιλελεύθερη πολιτική και πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία", το βράδυ της Τρίτης 30 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ΕΒΕ Ροδόπης.


"Η κοινωνία έχει ανάγκη την εκκλησιαστική μαρτυρία. Η σημερινή ομιλία θα καταγραφεί ως μία τομή στον σύγχρονο πολιτισμό – σημείο αναφοράς σε μία νέα δημιουργική στάση της εκκλησίας", είπε σε άλλο σημείο ο κος Τουλουπίδης, για να βρει ενώπιών του ένα πολυσυλλεκτικό κοινό, μεταξύ των οποίων ο αν. πρύτανης Οικονομικών Φ. Μάρης, ο κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Β. Δρυμπέτας, ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Ι. Μουρμούρης, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, η εκπρόσωπος του δημάρχου Κομοτηνής Σ. Μενεσελίδου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντ. Γραβάνης, και άλλοι.


Προλογίζοντας τον ομιλητή ο κος Δρυμπέτας, μίλησε με κολακευτικά λόγια. "Πίστευα ότι εμείς στην Κομοτηνή ήμασταν τυχεροί, γιατί έχουμε έναν ιδιαίτερα άξιο και ικανό ιεράρχη. Αποδείχθηκα όμως ότι ήμουν κατά 50% μόνο σωστός, γιατί πρόσφατα – σε ένα συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη – έτυχε να ακούσω τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση η συνεκτικότητα του λόγου του αλλά πάνω από όλα ότι είναι ένας ανοιχτός άνθρωπος, με προοδευτικότητα πολύ μεγαλύτερη από πολλών ακαδημαϊκών", είπε για τον μητροπολίτη ενώ για το πανεπιστήμιο υπογράμμισε ότι "πρέπει να δίνει βήμα σε ανθρώπους που κάτι έχουν να πουν, ιδιαίτερα όταν αυτοί έρχονται από την ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία" και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις εντός του 2018. Σύντομη θέση πήρε και ο κος Μουρμούρης, ο οποίος ανέδειξε ότι "οι σκέψεις του κου Άνθιμου είναι πάντα επίκαιρες και έχουν έντονο κοινωνικό και θεολογικό περιεχόμενο".


ΚΑΛΟΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ
Ως ένας καλοδιαβασμένος δάσκαλος Οικονομικών, απευθύνθηκε στο ακροατήριο ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία με χιούμορ: "Το θέμα πράγματι με κάνει να αισθάνομαι σαν αλεπού στο παζάρι, γιατί η κοινωνία μας δεν έχει συνηθίσει αυτά τα θέματα να συζητιούνται με τέτοιο τρόπο".


Ο ίδιος έκανε μία ιστορική αναδρομή στο λόγο που οι οικονομικοί όροι μπήκαν στη ζωή των Ελλήνων. "Πριν από δέκα περίπου χρόνια οι ανέμελοι Έλληνες, ένας λαός που ζούσε με συνθήκες πλαστής ευημερίας, ανακαλύψαμε ότι κάποια επενδυτική τράπεζα της Αμερικής ήταν η αιτία μιας παγκόσμιας κρίσης, της χειρότερης μετά τη μεγάλη ύφεση του 1929. Κάπως έτσι μπήκαν στη ζωή μας όροι όπως οίκοι αξιολόγησης, μνημόνια, τρόικα, φούσκες, τοξικά παράγωγα, ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, stress tests, αναδιάρθρωση χρέους, κ.ά. Αναγκαστήκαμε να στοχαζόμαστε για καταστάσεις που δύσκολα κατανοούμε κι ακόμη πιο δύσκολα ερμηνεύουμε", είπε.


Σε άλλο σημείο ανέδειξε ότι κάθε άνθρωπος στη γη χρωστάει περίπου 28.900 δολάρια, αν διαιρέσουμε το παγκόσμιο χρέος, ενώ - μιας που το ελληνικό χρέος είναι περί των 513 δις ευρώ - κάθε Έλληνας χρωστάει γύρω στα 47.000 ευρώ.
"Πρέπει να μην μένουμε μόνο στα συσσίτια. Πρέπει να γνωρίζουμε κοινωνικοπολιτικά κινήματα και τάσεις, για να αξιολογούμε τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τον άνθρωπο", είπε για τον ρόλο της εκκλησίας, ενώ για τον νεοφιλελευθερισμό, έκανε την εξής τοποθέτηση: "Ακούμε τα τελευταία χρόνια περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής, κι αυτό με έκανε να αναζητήσω τι είναι αυτό το μοντέλο της οικονομίας – το οποίο θα δούμε ή βλέπουμε στην πολιτική – και πως αυτό θα δέσει με την ορθόδοξη ιδιοσυγκρασία του λαού μας, δηλαδή με αυτό που είμαστε στην ψυχοσύνθεσή μας οι Έλληνες βάσει πίστης και πολιτισμού". 


Σε άλλο σημείο αναγνώρισε πως "κάθε φαινόμενο οικονομικό δημιουργεί κι ανάλογο πολιτικό σκηνικό, και μέσα σε αυτό ζει και η εκκλησία, ο λαός μας, τα έθιμα και οι παραδόσεις" και τόνισε ότι "δεν είναι κακές οι συγκρούσεις (μεταξύ κυβερνήσεων και εκκλησίας). Υπάρχουν διάφορες απόψεις, κονταροχτυπιούνται, και στο τέλος να βγει η καλύτερη, προς το καλό του λαού μας".


Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι η πίστη πρέπει να παραμένει σεβαστή από όλους: "Την πίστη μας ως πνευματικό γεγονός την διαχειρίζεται η Εκκλησία. Αλλά καλώς ή κακώς η πίστη μας - για μένα καλώς - διαποτίζει τη ζωή του ανθρώπου πριν αυτός ακόμη γεννηθεί και τον συνοδεύει ακόμη και μετά τον θάνατο. Κι αυτό το γεγονός χρειάζεται να το σεβαστούμε, μέσα σε οποιοδήποτε πολιτικό μοντέλο και οικονομικό φαινόμενο".


Αναφορικά με την επικαιρότητα, που μονοπωλείται αυτές τις ημέρες από το Σκοπιανό, εξήγησε ότι "αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο έχει συζητηθεί, εξαντληθεί και – νομίζω – έχει πάρει το δρόμο του".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε