fbpx Ένας Μολδαβός μοιράζεται εντυπώσεις από την Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ένας Μολδαβός μοιράζεται εντυπώσεις από την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Europe Direct Κομοτηνής
Κομοτηνή

Ο 24χρονος Άλεξ Μανόλε έζησε 8 μήνες στην Κομοτηνή και δηλώνει πως "ήταν μια εμπειρία ζωής"

Διονύσης Βοργιάς

Ήρθε στην Κομοτηνή τον Νοέμβριο, φεύγει οκτώ μήνες αργότερα, κι έχει ως αποσκευές στη βαλίτσα του τις καλύτερες των αναμνήσεων. Πρόκειται για τον 24χρονο Μολδαβό Άλεξ Μανόλε, τον οποίο γνωρίσαμε λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του. 


"Πήρα το πτυχίο μου στη μοριακή βιολογία, αλλά χρειαζόμουν ένα διάλειμμα, γι' αυτό κι άρχισα να ασχολούμαι εθελοντικά με ευρωπαϊκά προγράμματα νέων", μας λέει για το πως ...κατέληξε στην Ελλάδα. Ο ίδιος συμμετέχει στο πρόγραμμα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΜΚΟ "System and G"  - η οποία και είναι η μόνη πιστοποιημένη οργάνωση για αποστολή, φιλοξενία και συντονισμό εθελοντών. Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσίας (European Voluntary Service) λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus +, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και νέες,  έως και 30 ετών να ταξιδεύουν σε χώρες εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εκπαιδευτούν αλλά και να εργαστούν εθελοντικά. Το πρόγραμμα τους εξασφαλίζει δωρεάν διαμονή και διατροφή και τόσα χρήματα ώστε να μην 'μπαίνουν μέσα'.


Ο Άλεξ μας μιλάει για την ευκαιρία που του δόθηκε να γνωρίσει τη Βόρεια Ελλάδα. "Είχα κάποιες επαφές στην Ελλάδα και ήξερα τα άτομα στην Κομοτηνή, είχα ακούσει τα καλύτερα, γι' αυτό και ήρθα εδώ. Ήρθα τον Νοέμβριο και φεύγω στα τέλη Αυγούστου με τις καλύτερες εμπειρίες. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το μέρος σας αλλά και να ταξιδέψω σε πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας, όπως Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και σε κάποια χωριά της Ροδόπης. Έχω επισκεφτεί και τη νότια Ελλάδα. Η Βόρεια είναι αρκετά διαφορετική και τη βρίσκω πιο κοντά στη δική μου κουλτούρα και πιο κοντά στα Βαλκάνια. Η ζωή εδώ μοιάζει με τη ζωή στη Μολδαβία", όπως μας λέει. 
Ιδίως για την Κομοτηνή, εξηγεί πως εδώ έχει βρει το δεύτερο 'σπίτι' του και τονίζει πως η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής τον έχει εντυπωσιάσει. "Στην Κομοτηνή μου αρέσουν κυρίως δύο πράγματα. Πρώτον, ότι έχει πολλούς φοιτητές και γενικά νέους. Δεύτερον, ότι έχει ταυτόχρονα πολλούς πολιτισμούς, δηλαδή τον ελληνικό, τον τούρκικο, τον ποντιακό. Για παράδειγμα μέσα σε πέντε βήματα μπορώ να βρω ελληνικό φαγητό και τούρκικο. Είναι μια μοναδική εμπειρία", αναφέρει. 


Όταν μας συστήνεται και μας λέει το επίθετό του, εξηγεί με χιούμορ: "Μανόλε, όπως λέτε εσείς Μανώλης". Μπορεί η συζήτησή μας να έγινε στα αγγλικά, όμως όπως μας λέει ο ίδιος "ξέρω κάποιες φράσεις και αρκετές λέξεις και, άρα, μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα, όταν μιλούν ελληνικά, όμως δε μπορώ να μιλήσω ο ίδιος. Παροτρύνω τον κάθε νέο να έρθει στην Κομοτηνή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα".
Ο ίδιος αποχωρίζεται σε λίγο την Κομοτηνή, όμως βοήθησε αρκετά στο έργο του Κέντρου. "Στο πρόγραμμα μπορείς να επιλέξεις ό,τι θέμα θες, όπως τέχνες, αναπηρία, προσφυγικό, κ.ά. Το δικό μου εθελοντικό πρότζεκτ έχει να κάνει με τη δραστηριοποίηση και ενημέρωση της νεολαίας, ώστε να είναι πιο ενεργή στα κοινά. Ήθελα να συνεισφέρω σε έναν τομέα που έχω εμπειρία, γι' αυτό και τον επέλεξα", μας εξηγεί. 


Μαζί με τον Άλεξ, στο Κέντρο αυτό το διάστημα βρίσκονται κι άλλοι πέντε νέοι από άλλες χώρες, ένας ακόμη Μολδαβός, δυο κοπέλες από την Τουρκία -οι οποίες μάλιστα παραδίδουν και δωρεάν μαθήματα τούρκικων, και δυο Λετονοί. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, όπως μας ενημερώνει η προϊσταμένη του Λουίζα Σαλτσίδου, παρέχει και την αντίστροφη δυνατότητα, δηλαδή σε Έλληνες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να προσφέρουν εθελοντικά σε ένα από τα συνεργαζόμενα κράτη. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε