ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ

Το εμπόριο της Ροδόπης στο περίπτερο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΘ
Εμπόριο
Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για το 2017 ανήλθαν περίπου στα 2 δις δολάρια


Στη Θεσσαλονίκη τέλος της φετινής χρονιάς οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στην πόλη το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δυο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ. 


Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος στην 82η ΔΕΘ. 


Πέραν της ενδιαφέρουσας είδησης που κομίστηκε με αφορμή τα εγκαίνια του περιπτέρου αυτού, η λειτουργία του είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ροδόπη. Κι αυτό λόγω της παρουσίας εντός αυτού προϊόντων και υπηρεσιών από το νομό μας και της άμεσης συναλλαγής των εκπροσώπων εταιρειών με την γειτονική χώρα.  Στο περίπτερο αυτό είδαμε να προβάλλεται η επιχείρηση του Λεβέντ Σαδίκ Yaka Ike, το τσάι Didi που διακινεί στη Ροδόπη ο ιδιοκτήτης του Extra Cash & Carry Κομοτηνής Ομέρ Χασάν, η εταιρεία γαλακτοκομικών Max με το ομώνυμο αρριάνι να μοιράζεται στους επισκέπτες, οι επιχειρήσεις Red Apple και Neo Electricκ και άλλες. 


Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να έρθει πλησιέστερα η αγορά της Ευρασίας στην Ευρωπαϊκή. Στην Ευρασία, είπε ο υπουργός, δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων μεταφορών – συγκοινωνιών. 


Αυτές τις προοπτικές θα μπορέσουν καλύτερα να τις αξιοποιήσουν συνεργαζόμενες ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις. Τέλος, σε ένα ευαίσθητο σημείο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Πιτσιόρλας, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, όπως δήλωσε από την 82η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.


Η τελετή εγκαινίων του «Περιπτέρου Τουρκίας» που ετοιμάστηκε από το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται στην HELEXPO στις 9-17 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2017.


Στην τελετή εγκαινίων, ο υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Παππάς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης και ο γενικός διευθυντής Αλέξης Τσακτσιρλής, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης, ο πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος (ΕΤΕΒΕ) Δημήτρης Συμεωνίδης, ο εμπορικός ακόλουθος Serkan Buralı και ο διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη Utku Yazan, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες και άλλοι προσκεκλημένοι.


Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για το 2017 ανήλθαν περίπου στα 2 δις δολάρια και όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ,  "οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού τα προηγούμενα χρόνια οι συναλλαγές αυτές ξεπερνούσαν τα 5 δις δολάρια. Για την Περιφέρειά μας και για την όμορφη Θράκη μας, διεκδικώ μεγάλο μέρος από αυτές τις εμπορικές συναλλαγές", κατέληξε ο ίδιος.


Εντωμεταξύ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, με την συμμετοχή των πρωθυπουργών Τσίπρα και Γιλντιρίμ. Την είδηση έκανε γνωστή ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.