ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
▶ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΣΩ ΤΟΥ XRONOS.GR

"Εμείς στην Ροδόπη": Αφηγήσεις ανθρώπων του τόπου μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ντοκιμαντέρ
Εμείς Στην Ροδόπη

Από τους εκλεκτούς κινηματογραφιστές Γιάννη Λεοντίου και Μπέλλα Ιβάνοβα που επιστρέφουν στην Κομοτηνή της "καρδιάς" τους

Γιάννης Λεοντίου: "Θέλουμε να αναδείξουμε το ...μωσαϊκό του πολιτισμού της Ροδόπης"

Αυτό το Σάββατο το πρώτο ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας

 

 

Διονύσης Βοργιάς

Ροδόπη ή αλλιώς η αρμονία της συνύπαρξης. Ιστορίες καθημερινότητας, από ανθρώπους της γειτονιάς, που έχουν πράγματι κάτι να πουν, φέρνουν στις οθόνες του σπιτιού σας οι εκλεκτοί κινηματογραφιστές Γιάννης Λεοντίου και Μπέλλα Ιβάνοβα.


Οι κινηματογραφιστές, μετά την πολυετή εμπειρία τους στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου στην Αθήνα, επιστρέφουν στην τόπο τους, τη Ροδόπη. Σε συνεργασία με www.xronos.gr και το "πλούσιο" κανάλι μας στο YouTube, από αυτό το Σάββατο 14 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα η προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ μικρής χρονικής διάρκειας, ως δέκα λεπτών. 


"Μετά από 25 χρόνια επέστρεψα στην πόλη μου, όπου αντιμετώπισα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της με μια "φρέσκια" ματιά", θα μας πει ο δημιουργός κ. Λεοντίου, ο οποίος, αντί να μεταναστεύει στο εξωτερικό, επ' αφορμή της κρίσης της ελληνικής τηλεόρασης, αποφάσισε να επιστρέψει στη Ροδόπη και να τη ζήσει από την αρχή! "Έχουμε όρεξη να αγαπήσουμε την πόλη και να μας αγαπήσει η πόλη και βρήκαμε μία ιδιαιτερότητα στο πως συζούν οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη. Στην Κομοτηνή έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι ευδοκιμούν στο να έχουν μία ιδιαίτερη κοινωνική "γλώσσα" στην επικοινωνία τους. Αυτό το συναίσθημα, πάντα με θετικισμό, προσπαθούμε να το αναδείξουμε μέσω αυτών των ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, τα οποία ξεκινήσαμε με προσωπική αγάπη", προσθέτει και καταλήγει στον τελικό στόχο των ντοκιμαντέρ που δεν είναι άλλος από το "να αναδείξουμε το μωσαϊκό του πολιτισμού της περιοχής".


"Η προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στη Ροδόπη. Γνωρίζουμε τον κόσμο από κοντά και μαθαίνουμε τι τον προβληματίζει. Κάθε βίντεο έχει άξονα τον άνθρωπο, τις αντιλήψεις, την καθημερινότητά του και το πως βλέπει ο καθένας την περιοχή", συμπληρώνει η Μπέλλα Ιβάνοβα.


Το σκεπτικό των δημιουργών 
Σήμερα τα σύγχρονα ΜΜΕ έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διάδοσης κοινωνικών προτύπων  που διαπλάθουν συμπεριφορές και καθιερώνουν την επικοινωνιακή αγωγή. 


Οι άνθρωποι με τις αφηγήσεις τους αλλάζουν τις συμπεριφορές. Με την επιστράτευση της δύναμης, της συναισθηματικά φορτισμένης αφήγησης, οι δημιουργοί δεν μεταβάλλουν απλώς την αντίληψη για μια περιοχή-κοινωνία, αλλά μετασχηματίζουμε την κοινωνική συμπεριφορά.


Η αφήγηση αποτελεί το κλειδί για να συναινέσουν οι άνθρωποι στην αλλαγή της ενστικτώδους "φυλετικής" ταυτότητας και να αλλάξουν την συμπεριφορά τους. 


"Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος", όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γάλλος φιλόσοφος Jean-Paul Sartre.


Η προσέγγιση του ντοκιμαντέρ 
Η κάμερα ακολουθεί ένα πρόσωπο - χαρακτήρα στην καθημερινή του δραστηριότητα και παράλληλα αφηγείται μια ιστορία ή απαντά σε "ανοιχτές" ερωτήσεις με τρόπο εξομολογητικό - παρορμητικό. 


Ο ρυθμός του λόγου είναι αργός και σταδιακά αποκαλύπτει τα στοιχεία του χαρακτήρα του. 
Στο βάθος της συνέντευξης οι δημιουργοί προσπαθούν να αναδεικνύουν ένα κρυφό στοιχείο έκπληξης-σύγκρουσης , είτε με την κοινωνία είτε κάτι άλλο που τον προβληματίζει έντονα. 


Στόχος είναι να αναδειχθούν καταστάσεις-φαινόμενα της τοπικής κοινωνίας μέσο ενός προσώπου της καθημερινότητας. Αποφεύγεται η ρητορική και η πολιτικολογία. Στο τέλος της ιστορίας ένα απόφθεγμα δίνει εκείνο το σημείο στίξης με το οποίο αφήνει ανοιχτά ερωτήματα, καθώς και μια παρότρυνση του κόσμου για διάδραση.


Ποιοι-πότε-γιατί
Κάθε δεύτερο Σάββατο, μέσω του www.xronos.gr στους δέκτες θα απολαμβάνετε και μία ξεχωριστή ιστορία. Όσοι συμμετέχουν στα ντοκιμαντέρ δεν είναι πολιτικοί, δεν είναι απαραίτητα άνθρωποι γνωστοί. Μπορεί να είναι κι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι όμως αποδεικνύουν, μέσα από το έργο και τη ζωή τους, ότι οι πιο όμορφες ιστορίες βρίσκονται ...στη διπλανή μας πόρτα.


Τα πρόσωπα θα παρουσιάζονται ένα-ένα σε σας, επίσης κάθε δεύτερο Σάββατο, μέσω της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσης του "Χ". Ελπίζουμε εσείς, οι αναγνώστες της εφημερίδας και θεατές του καναλιού YouTube να "αγκαλιάσετε" την προσπάθεια των δύο δημιουργών, οι οποίοι στοχεύουν στην προαγωγή του πολιτισμού της Ροδόπης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μήνυμα ενότητας και ευθύνης στέλνει ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης και προτείνει να δημιουργεί με ευρεία συναίνεση για το καλό του πανεπιστημίου  ενιαίο ψηφοδέλτιο από υποψήφιους και μέσα από αυτή

Ημερολόγιο