ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΟΤΑΝ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Ελλείψει ιατρών υπολειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υγειονομική Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Αγροτικά Ιατρεία
Αγρότες
Υγεία

"Θα έπρεπε η υγειονομική περιφέρεια μας να βάλει σε άλλη βάση τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων", είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος εξέθεσε την προβληματική κατάσταση

"Το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών" η απάντηση του υποδιοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κου Τσαλικάκη
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην έλλειψη ιατρών απέδωσε την μη ορθή λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στην επαρχία, ο υποδιοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, επισκεπτόμενος την Κομοτηνή.

Ο κος Τσαλικάκης ήταν παρών στην παρουσίαση του έργου MediciNet II, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και το Νοσοκομείο Multi-profile Ηospital for Active Treatment "Dr. Atanas Dafovski" A.D. που βρίσκεται στο γειτονικό Kardzhali της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο "Ανατόλια" το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου. 


Στην ίδια εκδήλωση παρόντες ήταν άνθρωποι του χώρου της υγείας από τη Ροδόπη, που άδραξαν της ευκαιρίας για να εκθέσουν σειρά θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες όταν θέλουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας τοπικά. 
Ένας από αυτούς ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος εξέθεσε την προβληματική κατάσταση στα αγροτικά ιατρεία του νομού.

Η πολύχρονη εμπειρία του από την δραστηριοποίησή του στον Ίασμο, αλλά και οι προσλαμβάνουσες που έχει από συναδέλφους του που διατηρούν φαρμακεία σε χωριά του νομού, του επιτρέπει να γνωρίζει καλά την κατάσταση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία της περιοχής δεν έχουν γιατρούς, αλλά και εκείνα που έχουν γιατρό, αρκετές μέρες της βδομάδας παραμένουν κλειστά όλο το 24ωρο, ενώ άλλα ανοίγουν μόλις για μερικές ώρες μία μέρα την εβδομάδα. 


"Θα έπρεπε η Υγειονομική Περιφέρεια πλέον να βάλει σε άλλη βάση τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων, γιατί εκεί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε Β’ ούτε Γ’ κατηγορίας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται μια περίθαλψη καθημερινή. Παλιά θυμάμαι τη δεκαετία του '80 είχε γιατρό όλη την ημέρα σε κάθε χωριό, τώρα αυτό είναι ένα ζήτημα", κατέθεσε την εμπειρία του ο κος Τσαπέκος και πολλοί από τους παρόντες της εκδήλωσης έδειξαν να συμφωνούν με τα λεγόμενά του. 


"Το πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών" ήταν η απάντηση του υποδιοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κου Τσαλικάκη. Πρόσθεσε, επίσης, "ακόμα και πόρους να βρούμε, ακόμα και κάποια εξοικονόμηση να κάνουμε, ακόμα και να πέσουν και άλλα λεφτά στον χώρο της υγείας το να βρεις γιατρούς και να στελεχώσεις το σύστημα υγείας πλέον για εμένα, όπως το βλέπω, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τα νέα παιδιά 36 με 40 ετών φεύγουν και δεν έρχονται ούτε ως επικουρικοί, ειδικά σε αυτές τις περιοχές".


Έσπευσε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι "τα περιφερειακά ιατρεία εντάσσονται σε ένα δίκτυο του Κέντρου Υγείας. Ακόμα και να μην είναι ο γιατρός στο περιφερειακό ιατρείο θα είναι στο Κέντρο Υγείας, δηλαδή η απόσταση που θέλουμε να καλύπτει ένας πολίτης να μην είναι πάνω από 15 χιλιόμετρα". 


Η λύση των ιατρών - στρατιωτών
Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών στα αγροτικά ιατρεία είναι πανελλαδικό και το αποδεικνύει η κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εθνικής 'Αμυνας και Υγείας Δημήτρη Βίτσα και Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με την οποία με ιατρούς - οπλίτες θητείας θα στελεχώνονται πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές. 


Η παραπάνω απόφαση δεν αφορά περιοχές του νομού Ροδόπης, όμως ίσως να ήταν μια κάποια λύση και για την περιοχή μας. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε